Röster om skuld och skam

”Att få delgivningar med uniformerade är väldigt otrevligt.” Lisbeth Sandvall har doktorerat på överskuldsättning vid Linnéuniversitetet i Växjö. Hon djupintervjuade hon 32 personer i ekonomiska svårigheter.

Här är några röster ur avhandlingen:

”Det blev mycket press och tryck från socialen och jag tänkte att det vore bättre att skapa en egen firma. Det blev restaurang, trots att jag kände att jag inte skulle klara det på grund av min ålder. Att hela tiden göra deg och hela tiden göra pizza, det var fel. Det blev fel från början. Allting blev fel.”

Man, 64 år, pågående skuldsanering
”Min dröm var hela tiden att få något eget och vi gick till banken och hörde oss för och det var inga problem med att låna pengar. Ingenting! Det fanns inget hinder, trots att vi själva kände oss tveksamma till hur vi skulle klara det här. Hela tiden sa banken bara att det skulle fixa sig.”

Kvinna, 59 år, i dag skuldfri
”Min man arbetade inom transportbranschen, men så förlorade företaget ett viktigt transportavtal. Det fanns två alternativ – arbetslöshet eller köra i egen regi. Vi beslöt att han skulle starta eget. Det blev mycket tufft och efter tre år orkade han inte slita längre, utan att tjäna några pengar.”

Kvinna, 40 år, pågående skuldsanering
”LO-lånet kom 1980, då fick man gå in på banken och låna 25 000 kronor bara man var med i LO. ”Har du jobb?” Nej, men jag fick låna pengar ändå. Jag betalde inte igen och så var skulden uppe i en 80 000–90 000 kronor. Sen, när jag jobbat i ett år, kom det något brev där man frågade om jag ville ha Visa-kort. Det var ju så klart att jag ville det.”

Man, 43 år, pågående skuldsanering
”Okej, jag hjälpte till för att skaffa mig den här hjärnblödningen – i och med att jag levde det liv jag levde. Mycket arbete, äta på fel tider, mycket alkohol vid fel tillfällen.”

Man, 57 år, sökt skuldsanering
”Det blev att jag flydde hemifrån, för jag orkade inte med räkningarna och min man som mådde dåligt. Så jag fixade ett jobb till, förutom de 100 procent jag hade på dagis. Sedan jag jobbade jag kvällar och helger inom äldreomsorgen. Alla helger och semestrar. Konsekvensen var att jag blev utbränd.”

Kvinna, 51 år, sökt skuldsanering
”… och så kommer kronofogden. Det blir ju den här känslan av att bli sparkad på när man redan ligger. I en situation där jag själv gått på antidepressiva. Då är man inte kaxig, det är man verkligen inte. Man är tacksam att trycka till, för man trycker rätt bra själv.”

Kvinna, 48 år, sökt skuldsanering
”Man kan säga att bankerna var väldigt glada att låna ut pengar och jag kände ett behov av att komma i gång med något eget. Sen fick bankerna kalla fötter, därför att de lånat ut jättemycket pengar till företagare. Då blev jag tvungen att sälja allting till underpris. Sedan la de på sådär 14 procent i straffränta på skulderna.”

Man, 49 år, skuldfri
”En sak är väldigt otrevlig. Att få delgivningar med uniformerade. Det har hänt med polis och delgivningsman och de är inte precis så där diskreta. En man med en väldigt liten svart portfölj som varenda kotte kan förstå vem han är.”

Kvinna, 60 år, pågående skuldsanering
”Du ska helst inte söka skuldsanering när du har tre eller fyra barn boende hemma. När de är tonåringar och går i skolan, så fordrar de mer än du har råd att ge dem. Det är bara så, för att de inte ska bli mobbade. Det är ett jävla samhälle vi lever i.”

Man, 57 år, sökt skuldsanering
”Nu är det bara en tid kvar till jag är någon igen och jag inte behöver smyga med någonting. Då kan jag verkligen vara rak i ryggen. Då är jag som alla andra.”

Kvinna, 48 år, sökt skuldsanering

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!