Rött kort för övervakning…
Politik. Ungdomsforums andra dag gästades av representanter från Moderaternas, Liberalernas, Kristdemokraternas, Centerns, Vänsterpartiets och Socialdemokraternas ungdomsförbund.
I en paneldebatt som modererades av Sirin Celik och Sandra Tenggren, båda utredare på Svenska Transportarbetareförbundet, luftades frågor om arbetsmiljö, anställningstrygghet och förutsättningar för fackligt arbete.
Paneldebatten inleddes med tio snabba frågor där paneldeltagarna skulle hålla upp grön eller röd lapp ifall de höll med om påståendet eller inte. Första frågan handlade om fackförbund ska få utse skyddsombud. Där var panelen helt överens och enbart gröna skyltar hölls upp. När frågan om övervakning av personal ställdes blev det ett engagemang i salen. Att de politiska partierna har olika uppfattning i frågan blev också tydligt i handuppräckningen. Erik Berg, förste vice ordförande i Liberala ungdomsförbundet, höll upp en grön lapp och fick möjlighet att utveckla sina tankar.
– Staten övervakar redan oss och det utan att be om lov. På arbetsplatserna är det parterna som kommer överens om hur övervakningen ska ske och det är mycket bättre, sa Erik Berg.
Trygghet och kontroll
Lisa Nåbo, förbundsordförande i Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, arbetade som larmoperatör på Securitas direct under sina studier till polis. Hon var då också medlem i Transport och frågan om övervakning såg hon från två håll, att den dels handlar om trygghet och dels om kontroll.
– Vid till exempel ensamstängning på en mack kan övervakningen vara en trygghet, sa Lisa Nåbo och la till att just ensamstängning är en facklig fråga i sig och kanske inte borde få förekomma. Övervakning som handlar om kontroll är däremot inte positivt.
Panelen diskuterade också frågan om nya LAS, lagen om anställningstrygghet. Lagen har kommit till efter partsförhandlingar, partsförhandlingar som Transport ställt sig utanför. Stefan Sarmes, andre vice ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet, tycker att befintliga LAS missgynnar unga med sin regel sist in – först ut. Han är därför positiv till förändringarna.
– Jag älskar den svenska modellen där starka parter kommer överens. Det är mycket bättre än politisk lagstiftning, sa Stefan Sarmes.
”Missgynnar arbetare”
Ava Rudberg, förbundsordförande Ung Vänster tyckte annorlunda i frågan.
– Nya LAS handlar mest om omställningstrygghet, men man måste kunna ha det och anställningstrygghet. Undantag från LAS-listor kan man redan göra med befintliga LAS, så att säga att gamla LAS missgynnar unga stämmer inte. Men nya LAS missgynnar arbetare, sa Ava Rudberg.
Lisa Nåbo protesterade mot själva historiebeskrivningen om hur förändringar i lagen kom till. Förändringarna kom inte till i ett vacuum menade hon.
– Det är fel att säga att det är en fackligt förhandlad lag då förändringarna var framtvingade från politiskt håll, sa Lisa Nåbo och fortsatte:
– Om den svenska modellen ska fungera med starka parter måste politiken se till att återställa det som man under 20–30 år har nedmonterat för fackföreningsrörelsen. Så att alla, oavsett storlek på plånbok, kan organisera sig.