RSO – ett jobb med olika roller
Arbetsmiljöarbete. – Trenden jag ser är att arbetsgivarna slimmar och slimmar. Det gäller alla våra branscher. Följden blir ökad stress, och i förlängningen fler arbetsolyckor. Tvärtemot vad samhället strävar efter.
I tio år har Daniel Wallfors jobbat som regionalt skyddsombud (RSO) på Transports Halmstadsavdelning. Ursprungligen är han lastbilschaufför.
I just den branschen möter han i mångt och mycket samma arbetsmiljöproblem som när han själv satt vid ratten:
– Tyvärr är det fortfarande vanligt med tunga lyft. Ofta utnyttjas inte de hjälpmedel som finns heller.
Daniel Wallfors följer debatten om de regionala skyddsombuden. För egen del beskriver han ett jobb med olika roller.
– Jag är ofta ute hos våra företag. Det kan handla om arbetsplatser där anställda larmat om brister. Men ofta är det arbetsgivaren som hör av sig till mig. Det kan vara fråga om en planerad skyddsrond. Eller ett arbetsskadeärende där arbetsgivaren behöver råd eller hjälp.
På bordet har han en plastmapp. Det är ett sådant ärende. Ett tillbud som kunde ha slutat riktigt illa. En grusbil blev rammad av en lastmaskin. Den uppfällda skopan träffade precis mellan hyttgolvet och motorrummet.
– Arbetsgivaren ringde och undrade oroligt vad han skulle göra. Anmäla förstås, förklarade jag. Vi åkte sedan ut till arbetsplatsen tillsammans och jag hjälpte till med arbetsskadeutredningen.
– På ett annat företag hade Arbetsmiljöverket gjort en inspektion och ställt krav. Företagaren kontaktade mig och bad om hjälp med att bygga upp ett systematiskt arbetsmiljöarbete.
En stor del av Daniel Wallfors arbete handlar om att försöka skapa en dialog med arbetsgivarna. Det är inte helt enkelt, inom avdelningen revir finns omkring 400 arbetsplatser.
– Målet är att få i gång ett arbetsmiljöarbete. En viktig uppgift är att försöka hitta personer som vill bli lokala skyddsombud.
– Bevakningsbranschen ligger ganska långt framme, tycker jag. Stora åkerier ligger i framkant också. I branscher med många småföretag är det svårare. Där är okunskapen ofta stor om arbetsmiljölagen och arbetsgivarens ansvar.
Stöter du ofta på missuppfattningar om vilken uppgift ett RSO har?
– Ja, hela tiden. Och jag försöker hela tiden förklara att jag företräder alla arbetstagare på arbetsplatsen. Inte bara medlemmarna i facket.