Rune rycker ut för kollegor i chock

De som väljer att ta sitt liv genom att svänga ut framför en lastbil brukar titta chauffören i ögonen. Den blicken glömmer man inte, säger Rune Bryngel. Han har i drygt fjorton år tagit hand om chaufförer i chock.

– Hur mår du?

När kollegahjälparen Rune Bryngel ringer upp en lastbilschaufför som varit med om en olycka, rån eller överfall, behövs det oftast inte mer än en enkel fråga för att få hela storyn. De går igenom händelseförloppet och detaljerna, om och om igen. Det kan ta lång tid. Och det är så det måste få vara, säger Rune.

– Jag kan få höra tio gånger om hur en bil svängt över på fel sida, och det är bara bra. Så ska det få vara ett tag, man måste få prata ur sig.

Oftast räcker det med ett lyssnande öra, men ibland är chocken så allvarlig att det behövs mer professionell hjälp. Rune märker det på sättet att prata. Om samtalet är osammanhängande och ofokuserat slussar han vidare till psykolog, något som ofta stöter på motstånd i början.

– Det här med psykisk obalans är lite tabu, säger han. Jag brukar behöva övertala chauffören. Det slutar alltid med att han går på alla möten och tycker det är bra.

Nätverket Kollegahjälpen består av ett 40-tal människor som kan lastbilsbransch­en, flera av dem med egen erfarenhet av olyckor på vägen. Alla har fått utbildning i samtalsteknik och i hur chockreaktioner fungerar. Att det är kollegor från branschen som rycker in är en klar fördel, säger Rune som nyligen gått i pension efter 20 år ute på vägarna.

– När jag berättar att jag själv varit lastbilschaufför så blir det lättare att prata. Jag vet ju precis hur man kan och inte kan manövrera en lastbil.

Det spelar egentligen ingen roll om olyckan har varit stor eller liten, om någon har dött eller om alla klarat sig. Hur man hanterar stressen är individuellt. Rune har pratat med chaufförer som varit med om allt från ”nära ögat” till att ha kört ihjäl någon. En som fått sladd, men klarat sig med ett par varv över körbanan, kan vara i större chock än den som varit med om en dödsolycka.

Självmorden på vägarna, säger Rune, är vanligare än man tror. Han har tagit hand om ett tiotal chaufförer som kört ihjäl självmordskandidater. Det finns två saker som skiljer självmorden från andra dödsolyckor, enligt Rune.

– Blicken, säger han. De som väljer att ta livet av sig tittar lastbilschauffören stint i ögonen. Den blicken är något chauffören sedan bär med sig.

Det andra är möjligheten till bearbetning av traumat. Att få veta att det faktiskt var ett självmord, och att chaufför­en därmed inte hade kunnat göra något för att undvika det, kan göra det lättare att gå vidare.

– Chauffören frågar sig alltid ”varför valde personen just mig?”. Men sådana tankar finns inte hos en person som bestämt sig för att ta sitt liv. Den har bara fokus på sig själv och är helt inne i att få ett slut på tillvaron. Det är inget chauffören kan rå på.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.