S: Ge ordningsvakter mer att göra
Bevakning. Vilka befogenheter ska framtidens ordningsvakter ha? Socialdemokraterna vill se över reglerna och förlänga utbildningen.
En utredning utlovas, om partiet sitter kvar vid makten efter valet. Förslaget finns i ett dokument där S presenterar sin politik för dem som jobbar i ”uniformsyrken”. Ordningsvakterna ska användas ”som en trygghetsskapande reseurs i större utsträckning än nu”.
Alltså närma sig polisens roll?
– Nej, ordningsvakter ska komplettera poliserna men inte ta över deras roll, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Han anser att gränsdragningen mellan polis och bevakningsbransch behöver ses över. En utredning ska också se över vilka och hur stora områden ordningsvakter ska få ha förordnande i. Ett annat S-förslag är att förlänga utbildningen för ordningsvakter, den är i dag 80 timmar.
– Parallellt med detta vill satsa 7,1 miljarder på polisen och fördubbla antalet personer som utbildar sig till poliser.
En utredning som lyfter de här frågorna har både bevakningsbranschen och polisen efterlyst, konstaterar Martin Bjurhem, vd i Bya som samlar både säkerhetsföretagen och facket, det vill säga Transport.
– Först måste det göras tydligt vad ordningsvakterna ska utföra för arbete, säger han. Och om det blir fler och annorlunda arbetsuppgifter måste utbildningen kompletteras. Det kan handla om mer juridik, lite sjukvård och kunskaper om hur sjuka eller berusade ska transporteras.
Martin Bjurhem talar för både företagen och facket när han beskriver en situation då ordningsvakter får förordnande att patrullera i lugnare områden – så att Polisen kan lägga mer resurser i de stökigare delarna av en kommun.
– Vi är också överens med Polisen om att det är den som ska besluta hur många ordningsvakter som ska arbeta i ett sådant område, och vilken utrustning de ska ha. Våra medlemsföretag ska inte konkurrera om uppdragen genom sämre arbetsmiljö och säkerhet för ordningsvakterna.