Close
Ardalan Shekarabi (S) och Gunilla Svantorp (S).
Close

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Transportarbetaren och exempelvis Expressen har de senaste månaderna berättat om usla villkor för förare som kör apptaxi. Rapporteringen har inte gått obemärkt förbi. Under tisdagen den 14 januari presenterade Socialdemokraternas Gunilla Svantorp, ledamot i riksdagens trafikutskott, och Ardalan Shekarabi, arbetsmarknadspolitisk talesperson, i en rad av förslag för att komma åt fusket.

– Det är framför allt ett stort systemfel som vi ser där det har kommit in nya aktörer som har andra metoder. Vi ser att myndigheterna framför allt behöver samarbeta mycket mer. Då tycker vi att vi behöver ha en ”task force”. Att myndigheterna går ihop och verkligen försöker hitta det som just nu är fel. Och inte minst med tanke på alla som jobbar i den branschen, säger Gunilla Svantorp.

S-förslaget om en task force är att Transportstyrelsen ska leda ett myndighetsgemensamt arbete för att angripa fusk och arbetskraftsutnyttjande. De andra myndigheterna som föreslås ingå är Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Polisen

– Vår utgångspunkt är ju att försvara den svenska modellen och sättet att leva. Och då är det en av de viktigaste beståndsdelarna att du ska kunna jobba och kunna leva på sin lön. Det är i praktiken hotat med tanke på den utveckling som vi har i taxinäringen. Där människor inte alls har en lön som går att leva på och inte alls schysta arbetsförhållanden och där vi har osund konkurrens också mot de bolag som försöker vara seriösa. Där vi har en lönedumpning i praktiken som är extrem, säger Ardalan Shekarabi.

Socialdemokraterna föreslår också nya regler enligt dansk modell. Shekarabi och Svantorp vill bland annat ha sensorer på sätena i bilarna för att analysera när det suttit kund i bilen. De vill också att apparna blir direkt kopplade till taxametern så att det blir lättare för Skatteverket att kontrollera att åkerierna redovisar skatten rätt.

– På lång sikt så vill vi ju också ha en utredning. Hur blev egentligen avregleringen av taxin? Blev det bra? Kan vi göra på ett annat sätt? För att sen kunna fatta andra beslut, säger Gunilla Svantorp.

– Ja, vi menar att det är regeringens ansvar att ta tag i den här frågan och agera så fort som möjligt. För det är ju en akut kris som pågår och det är faktiskt ett ansvar som en regering har, att ta tag i de problem som vi har i vårt samhälle. Det här är en hel bransch som håller på att gå emot en total social dumpning. Det har varit så länge, men nu förvärras situationen också med de här appbolagens etablering, säger Ardalan Shekarabi.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Johan Larsson:
    16 januari, 2025

    Varför inte börja med.
    Vad krävs för att få taxitrafiktillstånd?
    Den sökande ska ha kapital och reserver på minst 100 000 kr för ett fordon och 50 000 kr för varje fordon som tillkommer därutöver. Du ska också visa tillfredsställande likviditet och soliditet. Trafikverket har utfärdat en vägledning och allmänna råd för den ekonomiska prövningen (publikation 2000:95).

  2. Urban Eriksson:
    16 januari, 2025

    En utredning till!? Lyteskomik av socialdemokraterna.

Lästips:

Dimitrios Nikopoulos, styrelseordförande, Taxi Stockholm

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

”Det är modernt slaveri” säger William Sadeek, taxichaufför sedan 30 år, om plattformsbolagens villkor.

Förare vittnar om usla löner och arbetsvillkor

Taxi. På Stockholms gator är det en vanlig syn med svarta taxibilar som står utanför de stora växlarna Cabonline och Taxi Stockholm. De kallas ibland för friåkare och plockar kunder från gatan. Många kör också för Uber och Bolt. Men inte William Sadeek som tycker att apparna betalar alldeles för dåligt.

Wolt är en av de största leverantörerna i Sverige. Foto: Justina Öster

Domstol: Matbudsföretag har arbetsmiljöansvar

Gig-jobb. Wolt har ansvaret för sina kurirers arbetsmiljö, anser Kammarrätten. Bolaget är förvånat och planerar en överklagan.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.