S kritiserar uppföljning av lönevillkor i färdtjänsten

Taxi. Stockholms region upphandlar färdtjänst för 800 miljoner kronor per år. Alldeles för lite görs för att följa upp att sociala villkor följs, anser oppositionen.

Sedan förra året gäller kollektivavtalsliknande villkor för färdtjänsten i Stockholm. En av Europas dyraste trafikupphandlingar. Upphandlingen var den första där regionen ställde krav på såna villkor. Snart har ett år gått.

Oppositionspolitikern Conny Fogelström (S) är vice ordförande i färdtjänstnämnden. Hans parti har tillsammans med Vänsterpartiet frågat den ansvariga förvaltningen vad som görs för att följa upp avtalet.

– Man har svarat och skrivit att man gör det man tycker behövs och att det krävs beslut från ordförande Fredrik Wallén (KD) för att göra mer. Vi håller inte med om att man gör nog och vill att Fredrik Wallén ser till att peka med hela handen och be förvaltningen om ytterligare kontroller. Men det är den politiska majoriteten som bestämmer…

Kristdemokraten Fredrik Wallén tycker att löner och anställningsvillkor främst är en fråga för arbetsmarknadens parter. Däremot är han beredd att lyssna om någon vill berätta om saker som inte står rätt till. Regionen gör kontroller enligt vad lagen och Upphandlingsmyndighetens material kräver, varken mer eller mindre. Wallén förutsätter att det tecknade avtalet följs.

– Att beordra att man utöver ordinarie uppföljning gör kontroller i det löpande arbetet av sociala villkor, att resurssätta det, det kan jag inte utlova.

– För att inte låta otydlig. Jag är skeptisk till det. Däremot beror det på hur det skulle motiveras. Om frågan skulle dyka upp, säger han.

Ansvaret för kontrollen ligger på trafikförvaltningen i Stockholms region. Den görs genom en självdeklaration, enligt en skrivelse till politikerna. I samma text går det också att läsa att Transport som avtalsbärande förbund förväntas utföra viss kontroll av villkoren.

– Menar de att vi ska se till att villkoren följs i avtalslösa företag där vi inte har medlemmar? Cabonlines centraler har närmare 800 åkerier anslutna. Vi har inte avtal med dem och vi har inte laglig rätt att gå in och kontrollera. Vad företagen har lovat regionen är regionens sak att följa upp, säger Annica Collstam, ombudsman med ansvar för taxi i Stockholm.

Kollektivavtalsliknande krav

När taxiresor upphandlas måste upphandlaren ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor.

I Stockholm har regionen upphandlat anropstrafik. Chauffören kan ta en körning med privatperson, då betalar kunden. Nästa kan vara en färdtjänstkund, då betalar regionen.

Därför har upphandlaren, med stöd från Upphandlingsmyndigheten, inte krävt månadslön utan godkänner procentlön. Procenten varierar, beroende på åkeri och beställningscentral. Däremot har alla som kör upphandlad färdtjänst rätt till garantilönen i kollektivavtalet, åtminstone för tiden som chauffören kört färdtjänst. Det gäller oavsett om åkeriet har kollektivavtal eller inte.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Oleg Grygoriuk. Foto: MTWTU

”Hamnar och infrastruktur drabbas hårdast i Rysslands attacker”

Hamn. Ryssland attackerar Ukrainas strategiskt viktiga hamnstad Odessa nästan dagligdags. – Situationen växlar från ena minuten till den andra på ett sofistikerat sätt, säger Oleg Grygoriuk i Transports systerfack MTWTU.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.