Insändare

S måste avvisa Foodora-liberalismen

Insändare. Gig-ekonomin har skapar arbetstillfällen med dåliga villkor som inte bidrar till ett gott samhälle. Det är dags att socialdemokratin avvisar idén att alla vita jobb är bra jobb.

I november förra året twittrade en läkare i Linköping, med användarnamnet @asfyxi:

”Skäms över en grej. Jag beställde grejer från ICA via Foodora, då min dotter ej kunde gå ut. Budet levererar mina grejer (Billys, chips och micropop) och säger att han är hungrig o frågar om han kan få något. Jag räcker över Billys. Han vill inte ha den då den ej är halal.

Han säger att han vill ha chipsen men jag säger att den är till min dotter. Gav honom 20 kr i stället. Men jag borde gett honom chipsen känner jag :/ skäms. Bajs samvete.”

Foodora – ett av flera företag i den växande gig-ekonomin som anställer bud som levererar mat – är en ny företeelse på svensk arbetsmarknad. Ny är också företeelsen att en person som utför sådana tjänster är så hungrig att han ber om mat.

Frågan är om vi verkligen vill ha en arbetsmarknad som ser ut så här. Där ekonomin formas för att en liten grupp i den övre medelklassen ska passas upp av ett proletariat av gig-jobbare.

Branschen bygger på ett överskott av tillgänglig arbetskraft, i form av personer utan garanterade arbetstimmar som konkurrerar med varandra om uppdragen. Arbetstagaren står ”stand by” i väntan på sms om att arbetskraften efterfrågas.

Den princip som gällt i Sverige är att alla vita jobb är bra. ”Alla jobb behövs” som dåvarande Fredrik Reinfeldt upprepade gång på gång. Detta synsätt har träffande kallats Foodora-liberalism – marknaden bestämmer och politiken ska inte ha synpunkter på arbetets innehåll och hur det påverkar samhället. Socialdemokratin har hållit med, med tillägget att det också bör finnas kollektivavtal.

Som första gig-företag tecknade Foodora faktiskt kollektivavtal med Transportarbetareförbundet i februari 2021. Men företaget har samtidigt fått kritik för att kringgå kollektivavtalet genom att en stor del av buden är anställda i ett annat företag som saknar avtal.

Gig-branschen är ökänd för att tvinga personalen att registrera egna företag och fungera som underleverantörer, i stället för att ha en normal anställning. Reinfeldt-regeringen underlättade framväxten av detta digitala daglöneri genom ändringar i inkomstskattelagen år 2009, som innebar att även den som har en enda eller några få uppdragsgivare kan få F-skattsedel. Plötsligt kunde en de facto-anställd i stället bli en egenföretagare utan rättigheter.

Mycket av Reinfeldt-regeringens politiska arv har i dag kommit i vanrykte: Försvarspolitiken och nedläggningen av värnplikten. De helt otillräckliga satsningarna på polisen. Attackerna på facket, som innebar att närmare en halv miljon människor lämnade A-kassan precis när finanskrisen drabbade Sverige. Men synen på vad som är bra jobb har inte ändrats.

Som gig-arbetare utan anställning är det omöjligt att planera sitt liv. Det är svårt att starta en familj och ännu svårare att vidareutbilda sig eller ta ett förtroendeuppdrag. Den osäkerhet som följer med gig-tillvaron är kort sagt svår att kombinera med ett liv som samhällsmedborgare.

Idén att alla jobb är bra jobb är feltänkt. Dels därför att branscher som systematiskt kringgår regler och avtal skapar jobb vars villkor helt enkelt är för dåliga. Dels därför att principen bör vara att vi bör ha de jobb som bidrar till ett gott samhälle.

Ett gott samhälle består av mer än marknaden och staten. Det byggs av medborgare som har tid och möjlighet att engagera sig, i sitt bostadsområde eller ort, i politiken och i civilsamhället.

Twittraren @asfyxi borde inte behöva skämmas över att han inte gav sin dotters chips till Foodora-budet. Situationen borde inte ha uppstått till att börja med.

Socialdemokratin bör avvisa Foodora-liberalismen. Arbetarrörelsens uppgift måste vara att upprätta det värdiga arbetet. ”Bra jobb” är inte alla arbetstillfällen som uppstår på arbetsmarknaden, utan de jobb som bidrar till ett gott liv för den anställde och till ett gott samhälle.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Johan Danielsson (S) i Europaparlamentet september 2024.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Återigen får chaufförerna ta kostnaden

Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Slutreplik från Ronnie Persson.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Hederliga gängkriminella?

Kriminalitet. Är svenska gängkriminella bättre än invandrade gängkriminella? Ja det verkar nästan så. De kanske värnar svenska värderingar med små röda stugor med svenska flaggor på tomten? Ja de till och med värnar den svenska demokratin!

Nämn aldrig att du kör lastbil!

Hälsa. Nämn inte att du kör lastbil. I varje fall inte under ett läkarbesök för då kan det gå riktigt illa.

Verkligheten

Musik. Det är tråkigt att diska. Så jag ställer upp cd-spelaren på köksbordet, stoppar i en gammal cd med The Latin Kings – och hoppas att det ska gå bra den här gången. Det gör det inte.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Arbetare syns sällan i media

Klass. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.

Får vi stanna eller måste vi lämna?

Upphandling. Ordet upphandling får mig att rysa av obehag. Upphandling är den process som företag, organisationer med flera använder för inköp av varor och/eller tjänster. I min bransch handlar det främst om bevakningstjänster.

Vem vinner på väskförbudet?

Säkerhet. Det är snart ett år sedan som polisen införde ett förbud mot väskor på evenemang som kräver polistillstånd eller som måste anmälas till polisen. För bevakningsbranschen har det inneburit ”klirr i kassan”.

Den fackliga kampen är global

Ordförandeord. Vikten av internationellt fackligt samarbete kan aldrig underskattas. Vårt förbund arbetar inom ett flertal internationella federationer.

Friskvård och skyddsombud

Ledare. Arbetsmiljöverkets statistik visar en otäck ökning både på antalet dödsfall relaterade till arbetsplatsolyckor och anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro.

Med samlad kraft kan vi få ett slut på Teslakonflikten

Öppet brev. Teslakonflikten har nu pågått under en så lång tid att det saknar motsvarighet i modern svensk fackföreningshistoria. Sverige har åter arbetsköpare som organiserar storskaligt strejkbryteri.

Fusket och utnyttjandet måste få ett slut!

Debatt. Varje år kommer chaufförer från övriga Europa till Sverige för att arbeta. Sex månader i sträck, långt från sina familjer, bor de i sina lastbilar – sover, äter och arbetar till mycket låga löner och ofta orimliga villkor – innan dem åker hem för några dagars vila. Sedan börjar cykeln om igen. Denna verklighet är oacceptabel.

Men våra villkor då?

Debatt. Läste i senaste numret av Transportarbetaren om Andres som fick gå efter att han drack energidryck på sin mack. Eftersom jag själv är stationsanställd så fick det mig att tänka på några saker.

Vägens hjältar förtjänar uppskattning

Debatt. Dygnet runt, sju dagar i veckan, sommar, vinter, höst och vår. Vilka jag pratar om? Det är vägens hjältar, de som ser till att tidningen kommer till din postlåda, de som kör taxibilen som tar dig till flyget, de som levererar paketen du har beställt.