Nyfikna förskolebarn vid den elektriska sopbilen.
Close
Förskolebarn får ta en titt på den nya, elektriska sopbilen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle i Göteborg, som i år kom på plats 14 i rankningen över landets kommuner. (ARKIVBILD)
Close

Så bra är kommunerna på miljö – hela listan är här

Miljöarbete. Lund tar hem förstaplatsen som landets miljöbästa kommun, följt av Malmö. De får toppoäng i tidningen Aktuell Hållbarhets årliga kommunrankning.

Fossilfria transporter, systematisk klimatanpassning, kommunens fordonsflotta, avfallshantering och antal meter cykelväg per invånare. Det är några av kategorierna där kommunerna redogjort för läget när det gäller arbetet för miljön.

Det är 15:e året i rad som Bonniersägda Aktuell Hållbarhet sammanställer listan över hur Sveriges kommuner ligger till i miljöhänseende. Rankningen görs i samarbete med Miljöbarometern, ett digitalt verktyg för kommuner och organisationer för att förenkla redovisningen av hållbarhetsarbetet.

Årets vinnare i kommunrakningen, Lund, har i flera år legat i det absoluta toppskiktet. 2011 tog Lund hem segern och förra året hamnade kommunen på en andraplats. Då vann Malmö. I år är det alltså byte högst upp på listan. På tredje plats hamnar Järfälla, följt av Växjö och Uppsala.

Rankningen bygger dels på en enkät som tidningen Aktuell Hållbarhet själva sammanställt, dels på data från källor. Det är till exempel statistik från Vattenmyndigheten, SCB, branschorganisationen Avfall Sverige liksom uppgifter från Djurens Rätt och databasen Kolada.

I Aktuell Hållbarhets presentation är landets kommuner inte bara listade 1-290, utan också uppdelade i kategorier: Storstäder och storstadsnära kommuner, mellanstora städer, mindre städer och närliggande kommuner, samt landsbygdskommuner. I den sistnämnda ligger Simrishamn överst, på huvudlistan har ”Österlens huvudstad” plats 28.

Förklaring till bottenplaceringar

Att en kommun får usla resultat behöver inte nödvändigtvis betyda att ansvariga i kommunhuset inte prioriterar miljöarbetet. Och Aktuell Hållbarhet skriver också i sitt utskick att bottenresultat sannolikt beror på att kommunen inte svarat på tidningens enkät – nästan hälften av poängen bygger just på enkätsvaren.

Särskilt i mindre kommuner kan det vara svårt att få tid för att svara på frågorna, och att utveckla redovisningen av allt från energiplan till andel ekologiska livsmedel i kommunal verksamhet och återvinningsmängd.

– Det kommer varje år en allt större mängd enkäter av olika slag, ofta på våren, och de blir bara mer och mer komplexa. Men vi är en liten organisation och det känns som att en del kommersialiserar vår tid. Vi frågor oss alltid vilka enkäter som gynnar vår kommun och jag diskuterar de jag får med kommundirektören, säger Strömsunds miljöchef Erik Casselbrand till Jämtlands tidning.

Strömsunds kommun är en av fem kommuner av Jämtlands läns totalt åtta kommuner som valt att inte svara på enkäten. Högst upp i länet ligger i alla fall Östersund, som klättrat från plats 34 till plats 20.

Sammanlagt i landet svarade 220 av 290 kommuner på enkäten.

Klicka här för att se Aktuell Hållbarhets kommunrankning 2023.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Illustration elvägar

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Lekande barn utanför Lillsjöskolan i Östersunds kommun. Trots backkameror och teknisk utrustning kan tungbilsförare missa barn som plötsligt dyker upp bakom varu- eller sopbilen.

”Lastbilar ska inte backa vid skolor”

Arbetsmiljö. 2021 inträffade en tragisk olycka i Ås, Krokoms kommun, i Jämtland. Ett barn i förskoleåldern omkom. Inte en gång till, tänkte Transports regionala skyddsombud och drog i gång en kartläggning av farlig backning och körning vid förskolor och skolor i Östersund.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Ung lastbilschaufför omkom vid järnvägsövergång

Åkeri. (UPPDATERAD) En 20-årig kvinnlig lastbilschaufför omkom i helgen då ett passagerartåg krockade med hennes lastbil. Olyckan inträffade vid en obevakad järnvägsövergång mellan Järpen och Undersåker i Åre kommun, Jämtland. Det innebär att 40 personer dött på arbetet i år. Fem av dem var lastbilsförare.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Avtal 2025. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

Transport bakom LO:s inledande avtalskrav

Avtal 2025. Låglönesatsning och nya medel för att bekämpa ofrivillig deltid. Det är två av kraven som LO-förbunden enats om inför nästa års avtalsrörelse. Hur höga lönekrav det blir är inte klart och frågan om arbetstidsförkortning ska snabbutredas till den 15 maj.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.