Nyfikna förskolebarn vid den elektriska sopbilen.
Close
Förskolebarn får ta en titt på den nya, elektriska sopbilen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle i Göteborg, som i år kom på plats 14 i rankningen över landets kommuner. (ARKIVBILD)
Close

Så bra är kommunerna på miljö – hela listan är här

Miljöarbete. Lund tar hem förstaplatsen som landets miljöbästa kommun, följt av Malmö. De får toppoäng i tidningen Aktuell Hållbarhets årliga kommunrankning.

Fossilfria transporter, systematisk klimatanpassning, kommunens fordonsflotta, avfallshantering och antal meter cykelväg per invånare. Det är några av kategorierna där kommunerna redogjort för läget när det gäller arbetet för miljön.

Det är 15:e året i rad som Bonniersägda Aktuell Hållbarhet sammanställer listan över hur Sveriges kommuner ligger till i miljöhänseende. Rankningen görs i samarbete med Miljöbarometern, ett digitalt verktyg för kommuner och organisationer för att förenkla redovisningen av hållbarhetsarbetet.

Årets vinnare i kommunrakningen, Lund, har i flera år legat i det absoluta toppskiktet. 2011 tog Lund hem segern och förra året hamnade kommunen på en andraplats. Då vann Malmö. I år är det alltså byte högst upp på listan. På tredje plats hamnar Järfälla, följt av Växjö och Uppsala.

Rankningen bygger dels på en enkät som tidningen Aktuell Hållbarhet själva sammanställt, dels på data från källor. Det är till exempel statistik från Vattenmyndigheten, SCB, branschorganisationen Avfall Sverige liksom uppgifter från Djurens Rätt och databasen Kolada.

I Aktuell Hållbarhets presentation är landets kommuner inte bara listade 1-290, utan också uppdelade i kategorier: Storstäder och storstadsnära kommuner, mellanstora städer, mindre städer och närliggande kommuner, samt landsbygdskommuner. I den sistnämnda ligger Simrishamn överst, på huvudlistan har ”Österlens huvudstad” plats 28.

Förklaring till bottenplaceringar

Att en kommun får usla resultat behöver inte nödvändigtvis betyda att ansvariga i kommunhuset inte prioriterar miljöarbetet. Och Aktuell Hållbarhet skriver också i sitt utskick att bottenresultat sannolikt beror på att kommunen inte svarat på tidningens enkät – nästan hälften av poängen bygger just på enkätsvaren.

Särskilt i mindre kommuner kan det vara svårt att få tid för att svara på frågorna, och att utveckla redovisningen av allt från energiplan till andel ekologiska livsmedel i kommunal verksamhet och återvinningsmängd.

– Det kommer varje år en allt större mängd enkäter av olika slag, ofta på våren, och de blir bara mer och mer komplexa. Men vi är en liten organisation och det känns som att en del kommersialiserar vår tid. Vi frågor oss alltid vilka enkäter som gynnar vår kommun och jag diskuterar de jag får med kommundirektören, säger Strömsunds miljöchef Erik Casselbrand till Jämtlands tidning.

Strömsunds kommun är en av fem kommuner av Jämtlands läns totalt åtta kommuner som valt att inte svara på enkäten. Högst upp i länet ligger i alla fall Östersund, som klättrat från plats 34 till plats 20.

Sammanlagt i landet svarade 220 av 290 kommuner på enkäten.

Klicka här för att se Aktuell Hållbarhets kommunrankning 2023.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Illustration elvägar

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Lekande barn utanför Lillsjöskolan i Östersunds kommun. Trots backkameror och teknisk utrustning kan tungbilsförare missa barn som plötsligt dyker upp bakom varu- eller sopbilen.

”Lastbilar ska inte backa vid skolor”

Arbetsmiljö. 2021 inträffade en tragisk olycka i Ås, Krokoms kommun, i Jämtland. Ett barn i förskoleåldern omkom. Inte en gång till, tänkte Transports regionala skyddsombud och drog i gång en kartläggning av farlig backning och körning vid förskolor och skolor i Östersund.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.