Så här påverkas din trygghet av korttidspermittering
Ekonomi. Anställda som korttidspermitteras får inte lägre a-kasseersättning eller lägre sjukpenning, på grund av lönesänkningen som automatiskt följer med permitteringen. Hur den statliga lönegarantin påverkas vid en eventuell konkurs är i dagsläget oklart.
Regeringens nödpaket som öppnar för permitteringar i krisdrabbade företag har skapat frågetecken.
Vad händer om den korttidspermitterade blir sjuk? Kommer sjukpenningen från Försäkringskassan att baseras på den tidigare lönen? Eller på 92,5 procent, som blir den nya inkomsten för den som gått ner på 40 procents tjänst?
Daniel Olsson, biträdande föreståndare för Transports a-kassa, kan lämna klart besked.
- Tiden med korttidsarbete är ”överhoppningsbar” och kan räknas bort, om den missgynnar a-kassemedlemmen.
- Om det i stället är förmånligare för den enskilde ska korttidsarbetet räknas med. Exempelvis kan korttidsjobbet i vissa fall bidra till att en person får ihop det grundvillkor som behövs för att denne ska kvalificera sig för a-kasseersättning.
Sjukpenningen då?
Här finns information att hämta på Tillväxtverkets hemsida.
Beskedet lyder:
Under tiden för korttidsarbete är den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) skyddad. Den anställdes bör dock upplysa Försäkringskassan om att den deltar i korttidsarbete när den ansöker om en socialförsäkringsförmån.
Tillväxtverket svarar också på frågan om korttidsarbete kan leda till lägre pension i framtiden.
Svaret är:
Ja, pensionen påverkas. Detta bedöms dock vara marginellt, då korttidsarbete är under en kort period av ett helt yrkesliv.
I pandemins spår är det sannolikt att företag som korttidspermitterat personal ändå går i konkurs. Finns det inga pengar i konkursboet går staten normalt in med lönegaranti.
Normalt baseras denna lönegaranti på anställningsbevis och tidigare löneutbetalningar. Men vad gäller om den anställde varit permitterad och haft lägre lön? Sänks även lönegarantin – något som kan betyda flera tusenlappar i förlorad inkomst för en transportarbetare?
Kronofogden är statens tillsynsmyndighet för lönegarantin.
– Frågan har aktualiserats och vi håller på med en snabbutredning. I dagsläget har jag inget svar, säger juristen Ulrika Lundgren.