Adhd

Så kan adhd funka på jobbet

Experten. Dagens arbetsgivare har dålig kunskap om adhd och liknade diagnoser. – Här har både fack- och arbetsgivarorganisationerna en viktig uppgift att fylla, säger Maria Petersson på riksförbundet Attention.

Maria Petersson, Attention
Maria Petersson leder ett projekt, Adhd på jobbet, där målet är att sprida kunskap om funktionsnedsättningen.  Foto: Jan Lindkvist

Attention har 16 000 medlemmar och är en intresseorganisation för personer med adhd, add, Asperger och andra diagnoser som ryms inom det som kallas neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Add är samma diagnos som adhd, fast utan hyperaktivitet.

Maria Petersson leder ett treårigt projekt, Adhd på jobbet, där målet är att sprida kunskap om funktionsnedsättningen.

Hur många har adhd/add i samhället?

– En siffra som ofta nämns är 2,5 procent av alla vuxna. Men det finns ett stort mörkertal. I klassrummen är det omkring 4–5 procent. Kanske är det så det ser ut
i vuxenlivet också.

Finns det något som talar för att förekomsten är högre i arbetaryrken? Kanske för att ”rörliga yrken” passar för killar och tjejer som har svårt att sitta still i skolbänken…

– Det finns inga studier som bekräftar det. Men får jag gissa så tror jag att människor generellt känner vad som fungerar och väljer det som passar ens personlighet. Det vi vet är att det finns personer med adhd på alla positioner i samhället. Allt från vanliga löntagare till verkställande direktörer.

Om man tycker sig ha personlighetsdrag som stämmer överens med adhd eller de andra diagnoserna, bör man då göra en utredning?

– Jag har inget entydigt svar. Det måste var och en avgöra själv. Men det jag kan säga är att man bör vara ärlig mot sig själv, och mot omgivningen. Har man lätt för att brusa upp är det bra om arbetsgivaren och arbetskamraterna vet om det.

Vilka rättigheter gäller för personer med en diagnos?

– Precis som vid andra funktionsnedsättningar ska man inte bli diskriminerad. De här personerna har rätt till anpassning och eventuellt hjälpmedel.

Har dagens arbetsgivare tillräcklig kunskap om diagnoserna och människorna bakom dem?

– Nej, kunskapen är inte särskilt hög. Undantag finns förstås. Skanska är ett stort företag som lyft frågan. De har bjudit in oss, just för att de vill ha mer kunskap. I nuläget har vi inget samarbete med något LO-förbund. Det vore förstås bra om vi kunde få till det.

Hur ska en klok arbetsgivare tänka kring anställda med adhd. Ta vara på unika förmågor? Visa extra hänsyn…

– Jag tycker att man ska se dem som vilka människor som helst. Alla personer är unika, men de har ofta starka sidor, som kreativitet och stort engagemang. Samtidigt kan de behöva särskilda insatser. Som lite tydligare ramar.

– Vår vision är att hela arbetsmarknaden ska se de här personerna som en tillgång. Många arbetsgivare strävar efter att göra perfekta rekryteringar. Hitta personer som uppfyller varenda punkt på kravlistan. Som är sociala och högfungerande i alla situationer.

– Men om ett företag i första hand söker en väldigt kreativ person är ju risken stor att den människan sållas bort redan i första omgången. Kanske kunde man frångå det traditionella synsättet och tänka annorlunda.

I vilka situationer kan adhd-dragen spöka för en anställd?

– Uppmärksamheten kan brista i stressiga situationer. De kan missa information som givits. Svårigheter att planera en arbetsuppgift är vanligt, liksom problem att komma i gång eller avsluta ett arbete.

– Jag har exempelvis träffat personer som jobbat som bilrekonditionerare. De undrade hur länge man ska polera en bildörr innan den är klar. Ibland behövs exakta instruktioner. Eller att någon handgripligen visar hur ett visst moment ska utföras.

Har ni stött på anställda som tagit på sig fackliga uppdrag och fått problem på grund av funktionsnedsättningen?

– Ja, absolut. Vi pratar om människor med starkt engagemang som kan vara väldigt bra på att se exempelvis brister i arbetsmiljön. Jag har mött personer som försökt ”växla ner” när det blivit problem, men som haft väldigt svårt att göra det i praktiken.

Är risken för utbrändhet större för anställda med adhd?

– Ja, det finns en del som tyder på det. Vi gjorde en stor enkät och över 70 procent uppgav att de hade svårt att få återhämtning. Det gällde både på jobbet och hemma. Förr eller senare är risken förstås stor för utmattningssyndrom.

Vad tänker du om Pauli Brunila och Yilport när du läser intervjun med honom? Kan du ge något råd till parterna?

– Tyvärr har jag inget facit. Alla arbetsgivare behöver ha anställda som bryr sig om arbetsmiljön. Jag kan ana att den här mannen upplevs som ett hot.

– Jag har stött på många andra i liknande situationer. Personer som mått dåligt. En del har lärt sig korrigera och mått bättre. Andra har svårt att bryta mönstret. Att börja tumma på reglerna kan vara väldigt svårt för de här personerna.

Hur skulle Yilport kunna agera som arbetsgivare?

– Jag uppfattar det som att det skett någon form av omorganisationen, en ny ägare kom in. Tydlighet är bra, så att arbetsgivaren har alla med sig.

– Just med skyddsombudet kan företaget kanske fråga: ”Vad krävs för att du ska känna dig nöjd?” En del personer med starkt patos behöver bara få en bekräftelse på att de i grunden har rätt. Sedan kan de lättare acceptera att det kan ta lite tid för arbetsgivaren att åtgärda bristerna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Arbetsförmedlingen Malmö

Kvinnor med funktionshinder får sämre jobbstöd

Arbetssökande. ”Supported employment” är en form av stöd vid anställning för personer med funktionshinder. Men alla som behöver får inte det stödet och kvinnor får sämre hjälp än männen när det gäller att hitta och behålla ett arbete.

Insänt logga

Blåst på jobbet på grund av adhd

Insändare. En dag i januari 2024 ringer min son och säger att han har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Jag hör på honom att han är stressad och inte har koll på situationen. Några dagar senare får jag se ett papper som sonen känt sig pressad att skriva under där han ”bekräftar sin uppsägning”. Om han inte skrev under skulle de säga upp honom, ska de ha sagt till honom.

Alexandra Einerstam. Foto: Kamilla Kvarntorp

Våga prata om psykisk ohälsa

Krönika. Den psykiska ohälsan ökar för varje år i det svenska samhället. En skrämmande trend är att den också ökar bland unga människor. Min enkla förklaring till varför det förhåller sig så är att vi (homo sapiens) inte är gjorda för detta moderna samhälle.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Arbets-liv
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Digitalisering & AI
Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Arbetsplats: Bärgningsbil
Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.