Så kan kontrollerna av yrkestrafiken förbättras

Åkeri. Under onsdagen presenterades en utredning om hur kontrollerna av yrkestrafik kan förbättras. Utredaren vill inte ha en ny myndighet, däremot ett tydligare uppdrag för polisen.

Transport har under en längre tid drivit att Sverige ska få en ny myndighet som kontrollerar yrkestrafik på väg. Det finns i många andra länder och har gett goda resultat. Utredaren ansåg inte att det är den bästa lösningen. Dels på grund av att det är dyrt och tar tid att skapa en ny myndighet. Dels för att det inte skulle vara effektivt att skilja på olika typer av trafikkontroller.

I stället föreslår utredaren att polisen får ett utökat ansvar för att utföra trafikkontroller och att polislagen ändras så att riksdag och regering bättre kan styra vilka resurser som trafikkontrollerna får.

– Vi tror att en ny myndighet skulle försvaga kopplingen till polisens brottsbekämpande verksamhet, sa utredaren Catarina Barketorp vid en presskonferens.

Både Polisen och Transportstyrelsen har lyft ett förslag om att skapa yrkesgruppen trafiksäkerhetskontrollanter. Inte heller det nappade utredaren på.

– Bara poliser har våldsbefogenheter. Trafiksäkerhetskontrollanter kan inte stoppa bilar och inte heller utreda annan brottslighet. Det blir inte effektivt och inte heller en säker arbetsmiljö. Det är bättre att det sköts av poliser.

Däremot kommer utredningen med ett förslag om en helt ny yrkesgrupp.

Redan i dag är det många snåriga regelverk som bilinspektörer och poliser ska ha koll på. Nästa år ska EU:s nya regler garantera utländska förare lön i nivå med de svenska kollektivavtalen, då blir det än mer komplicerat. Utredaren föreslår att en ytterligare yrkeskategori ska införas vid sidan av poliser och bilinspektörer. De ska ha koll på frågor som exempelvis cabotage, farligt gods och utstationeringsdirektivet. 

I det finstilta i utredningen går det också att hitta stora brister i hur tillsynen ser ut i dag. Till exempel pekar utredaren på vissa av polisens uppgifter. Som att kontroll av tidböcker i taxibilar och fordon som väger mindre än 3,5 ton genomförs i ”begränsad omfattning”.

Ytterligare ett förslag från utredaren är att Trafikverket ska få i uppdrag att bygga fler kontrollplatser.

Förslagen i utredningen kommer nu att skickas ut på remiss. Bland annat Transport och arbetsgivarparten kommer att få chansen att tycka till. Vid presskonferensen antydde infrastrukturminster Tomas Eneroth att han fortfarande är öppen för både trafiksäkerhetskontrollanter och en ny myndighet:

– Nu välkomnar jag alla att komma med svar och förslag på hur vi ska få skärpta kontroller och bättre trafiksäkerhet.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Ryanairplan i luften

Ryanair satsar men inte på Skavsta eller Bromma

Flyg. Lågprisbolaget Ryanair startar tio nya rutter från Sverige. Satsningen görs efter att regeringen gett besked om slopad flygskatt.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.