Så låg blir a-kassan i regeringens förslag
Politik. Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår nya regler för a-kassan. Taket för hur mycket man kan få höjs. Samtidigt ökar nedtrappningen snabbt.
De nya villkoren planeras att genomföras hösten 2025. Där föreslås att den som är arbetslös ska få a-kassa på 80 procent av löner upp till 34 000 kronor i månaden. Den som tjänar 34 000 eller mer får alltså 27 200 kronor i a-kassa, jämfört med 26 400 enligt dagens regler. Men nedtrappningen kommer att gå fortare.
Efter 100 dagars arbetslöshet trappas ersättningen ner till 70 procent av inkomsten och efter 200 dagar trappas den ner ytterligare, till 65 procent av inkomsten.
För en väktare som tjänar 25 000 kronor i månaden innebär det att a-kassan är nere på 17 500 kronor före skatt efter 100 dagar vilket är en sänkning med 2 500 kronor från dagens nivå.
Efter 200 dagar får väktaren 16 250 kronor. Vilket är en sänkning med 1 250 kronor från dagens nivå.
Efter 300 dagar ska det inte längre gå att få a-kassa. Då får den arbetslösa ett aktivitetsstöd som kommer att sänkas med 5 procentenheter var hundrade dag ner till en lägstanivå som är 365 kronor per dag.
Regeringens mål är att den snabba nedtrappningen ska få fler i arbete.
– I dag kan man under många år behålla en mycket hög ersättning och drivkrafterna till att söka nytt jobb eller utbildning blir för svaga, sa arbetsmarknadsminister Johan Pehrson vid pressträffen då förslaget presenterades.
Förslaget har fått ris och ros. Svenskt Näringsliv välkomnar såväl höjt tak som snabbare nedtrappning. LO är däremot kritiskt. På LO:s blogg skriver utredaren Niklas Blomqvist att förslaget grundar sig i en ekonomisk teori om att lägre ersättning leder till att arbetare accepterar jobb med lägre lön och att: ”Regeringen har fel. Att försämra a-kassan pressar inte ned arbetslösheten. Regeringens förslag på försämringar blir därför inte bara ett slag i luften, utan leder till onödigt lidande för många grupper.”