Close
Absolut ofarlig att kombinera med körning. De flesta praliner med spritsmak innehåller bara aromämnen, ingen alkohol. Men det finns också sådana som innehåller riktig sprit och en gräns för hur många det går att äta.
Close

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Tidningen Teknikens Värld har gjort en gedigen genomgång av hur det egentligen ligger till med godis som har smak av sprit och hur det går ihop med att sedan sätta sig bakom ratten.

Många populära sorter i sammanhanget, som punschpraliner, har bara tillsatta smakämnen men innehåller ingen alkohol alls. Det gör däremot andra sorter, som de små chokladflaskorna som faktiskt är fyllda med alkohol, till exempel rom och whisky. Sprithalten i dem ligger på runt 6 procent.

Det krävs stora mängder godis, i snabb takt, för att det ska ge utslag vid utandningprov.

Exakt hur många sådana praliner det går bra att i rask takt äta finns det nu exakt uträkning på. Det är företaget Alcosense specialister som har använt sig av Widmarks formel som är utvecklad av svenska kemisten Erik Widmark (1889–1945).

Uträkningar visar att en man på 84 kg – svenska mäns genomsnittsvikt enligt SCB –behöver trycka i sig 410 gram av ”vuxengodiset” för att komma upp i 0,2 promille alkohol i blodet, det vill säga gränsen för rattfylleri i Sverige.

För kvinnor, med en genomsnittsvikt på 67 kilo, räcker det med 270 gram likörpraliner för att komma upp i 0,2 promille. Det motsvarar 34 stycken.

– Man behöver äta stora mängder praliner för att vara i riskzonen för rattfylleri. Men som vanligt gäller försiktighetsprincipen i trafiken, även om små mängder likörpraliner inte utgör någon egentlig risk, är det alltid bäst att undvika att köra om alkohol konsumeras, säger Hunter Abbott, tidigare racerförare och numera alkoholexpert på Alcosense, till  brittiska transportsäkerhetsrådet, skriver Teknikens Värld.

Våren 2022 stoppades en lastbilschaufför i Skurup av polisen. Utandningsprovet visade 0,3 promille, det vill säga över gränsen för rattfylleri.

Mannen nekade till att ha druckit alkohol utan förklarade att han bara hade ätit ett tjugotal kaffe- och likörpraliner precis innan han satte sig bakom ratten. Det var en förklaring som tingsrätten inte köpte. Lastbilschauffören dömdes till 10 000 kronor i böter.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    12 december, 2024

    Det säger sig självt att man skall låta bli att förtära allt som innehåller alkohol när man skall köra fordon i trafiken.

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Chaufför med indraget körkort – stoppad två gånger

Miljö. Polisen stoppade samma berusade lastbilschaufför från Värnamo – två gånger – på nio dagar. Förutom att han körde rattfull hade hans körkort redan dragits in. Mannen, som är i 55-årsåldern, har gjort sig skyldig till ytterligare brott och döms till en månads fängelse.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.