Så mycket kostar olyckan på Södertäljebron
Någonstans mellan en och två miljoner kronor per dygn. Så mycket uppskattar professorn Jonas Eliasson att olyckan på Södertäljebron har kostat samhället. Hur räknar han ut det? Och vad ska vi med den kunskapen till?
När Jonas Eliasson, trafikdirektör i Stockholms stad och professor i transportsystemanalys, ska presentera hur många kronor sommarens köer vid Södertäljebron kostade gör han en ungefärlig uppskattning. Han tittar bland annat på hur många fordon som normalt passerar bron, vilken typ av fordon det är, schablonuppgifter på om de som sitter i personbilarna är på väg till semester eller till jobb, hur många av lastbilarna som är långa transporter och så vidare.
När han räknar på förseningstiden landar han på i snitt 15 minuter per bil och dag. Tidigare uträkningar visar att en försenad privatperson kostar samhället ungefär 300 kronor per timme, säger Jonas Eliasson. Näringslivsresor går loss på ungefär det dubbla.
– Det blir någonstans mellan en och två miljoner kronor i samhällskostnad per dygn, säger han. Förutom de första dygnen efter olyckan, då måste det ha kostat mer. Ingen logistikplanerare har tagit höjd för sådana osannolika händelser.
En till två miljoner. Vad ska vi med den kunskapen till?
– Göra investeringsbedömningar. Man kan ju tänka sig att någon skulle komma på att vi bör bygga en till Södertäljebro nu. Om vi räknar med att en sådan här typ av olycka sker en gång vart tionde år, och det kostar en miljon om dagen, då blir det 60 miljoner på tio år. En ny bro kostar miljarder. Sedan får vi jämföra siffrorna. Har man inget att gå på är det lätt att man rusar i väg och bara går på magkänsla. Då blir det inte bra.
Vilka får stå för kostnaderna?
– Gissningsvis har mellan en fjärdedel och hälften av transporterna med näringslivet att göra, säger Jonas Eliasson. Det är svårt att veta om privatpersoner på väg till jobbet får ta smällen, eller om det är deras arbetsgivare. Många har inte reglerad arbetstid och det är individuellt om det är fritid eller arbetstimmar som försvinner. Arbetsuppgifter försvinner ju inte, de skjuts upp och tränger ut andra uppgifter som man kanske inte ens märker att man aldrig fick.