Så påverkar EU-valet dig och dina arbetsvillkor
Europaparlamentet. I juni går hela Europa till val. EU:s medborgare får då välja sitt parlament. Det som händer i Bryssel påverkar hur du har det på jobbet.
1. Så beslutar EU
Då EU fattar beslut är det många som ska vara överens. Förslag förbereds vanligtvis av EU-kommissionen. Kommissionen går att likna vid en EU-regering. Men det är inte riktigt samma sak, inte minst eftersom kommissionärerna kommer från alla partigrupper.
Kommissionen ska godkännas av EU-parlamentet och leds vanligtvis av en person från den största partigruppen. I parlamentet sitter de folkvalda.
Parlamentet kan godkänna eller neka förslag från kommissionen. En annan viktig funktion är att parlamentets utskott förhandlar om förslagen som EU beslutar om.
En ytterligare gren som är med i besluten är ländernas regeringar, som fattar beslut i EU:s ministerråd.
Då kommission, parlament och ministerråd förhandlar gemensamt kallas det för trialog.
Men nog med teknikaliteteter. Här är några typer av beslut som fattas där nere.
2. Gränsöverskridande arbete och arbetare
EU startades som ett fredsprojekt efter andra världskriget.
Vi skulle knytas tajtare till varandra och det är därför en grundidé bakom EU att varor, tjänster och människor ska få röra sig över gränserna.
Men exakt hur mycket och på vilka sätt, det förändras ständigt.
Rörlighet förutsätter transporter och därför fattas många beslut som påverkar hur chaufförer har det på jobbet nere i Bryssel.
Det kan röra allt från kör- och vilotider till vilka människor och företag som får utföra transporter i vilka länder – och vilka anställningsvillkor som de ska ha.
De senaste åren har reglerna skärpts. Men det är alltjämt så att det finns en stor grupp chaufförer från fattiga delar av Europa som ligger ute längre än tillåtet och som konkurrerar med löner som ligger långt under de vi vant oss vid i Sverige.
3. Vilka beslut ska vara EU-beslut?
Länderna inom EU är inte överens om hur mycket som ska bestämmas i Bryssel och Strasbourg.
I Sverige är alla politiska partier överens om att villkoren på jobbet ska bestämmas mellan arbetsgivarnas och arbetstagarnas organisationer, det som ibland kallas den svenska modellen.
Men i många länder bestäms allt från löner till detaljer i arbetsvillkor av politiker.
Det är därför EU beslutat om minimilöner och nu senast nya villkor för plattformsarbetare.
Vi kan räkna med att det inte var sista gången frågan om arbetsmarknadens villkor kommer upp på dagordningen i Bryssel. Också de svenska politikerna tycker olika i sådana frågor.
Så vilket parti du röstar på i EU-valet kan i slutändan förändra villkoren i ditt
yrke.