Så påverkar statsbudgeten Transports medlemmar

Politik. Alkobommar, 1000 platser på yrkesförarutbildning för vuxna och pengar för att gods ska gå till havs i stället för på väg. Det är några av nyheterna i den statsbudget regeringen presenterade i dag.

Om mindre än ett år är det val. Regeringen har lite tur. Till nästa år finns det ett så kallat reformutrymme på dryga 80 miljarder kronor. Hälften av de pengarna går till att betala av statsskulden. Andra halvan går till flera nya satsningar.

De allra största utgifterna i regeringens och Vänsterpartiets budget handlar om sänkt skatt för pensionärer, höjda barnbidrag och mer pengar till polisen och försvaret. Men det finns också en del mindre budgetposter som påverkar Transports medlemmar.

Runt hamnarna finns två intressanta nyheter.

Den första handlar om 78 miljoner kronor till automatiserade nykterhetskontroller. Helt enkelt så att det blir fler bommar där föraren måste andas rent för att ta sig ut på vägarna. Pengarna fördelas över tre år och ska räcka till bommar på det regeringen kallar ”relevanta hamnar”.

Den andra hamnnyheten handlar om så kallad eko-bonus. Transportarbetaren skrev om planerna redan i våras. Enkelt förklarad handlar det om att det finns pengar för att föra över godstrafik från vägarna till sjö och hav. Det handlar om 50 miljoner kronor om året de närmaste tre åren. Därefter ska projektet utvärderas.

100 miljoner om året i tre år extra läggs på underhåll av landsbygdsvägar

I går berättade Transportarbetaren om pengar till att rekrytera fler yrkeslärare till gymnasiet. Yrkesprogrammen kommer inom kort också vara högskoleförberedande igen. Dessutom läggs det pengar på att fler vuxna ska kunna gå yrkesutbildning. Under nästa år rör det sig om 18 000 nya utbildningsplatser. Regeringen har också aviserat en särskild satsning på yrkesförarutbildning för vuxna. Där rör det sig om 1000 platser om året, de närmsta tre åren.

För den som är arbetslös prioriteras arbetsmarknadspolitiska program, höjning av lönebidragen och möjlighet att ta CSN-lån för körkort till personbil om du är mellan 18 och 47 år gammal.

För den som blir arbetslös minskas karensdagarna till a-kassan från sju till sex dagar utan ersättning.

Transport har varit kritiskt till regeringens planer att införa flygskatt. Men nu står det klart att den blir av. Förslaget är något förändrat från det som först presenterades. Flygskatten bekostas av den som reser och är 60 kronor per person och resa inom landet. För utlandsresor blir skatten högre.

Regeringen lägger 7,1 miljarder kronor extra på polisen över tre år och påpekar i sina skrivelser att polisen behöver satsa mer på att jobba mot arbetsmiljöbrott.

För den som är med i fackförbund kommer en skattereduktion med 25 procent på medlemsavgiften.

– Arbetsgivarna har haft avdragsrätt hela tiden, så det är inte mer än rätt att alla löntagare får det med. Det är en viktig nyhet, säger Transports utredare Emil Burman.

– Det ligger i linje med vad vi i Transport, LO och övriga fackföreningsrörelsen tycker. Många i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har också drivit den här frågan, säger Burman.

Som tidigare varit känt lägger regeringen 19 miljoner kronor för att nästa år Centrum för kunskap om och utvärdering av arbetsmiljö. Året därpå får forskningsinstitutet 33 miljoner kronor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Världens bästa lastbil!

Davids krönika. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar har efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffas igen imorgon.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.