Så påverkar statsbudgeten Transports medlemmar
Politik. Alkobommar, 1000 platser på yrkesförarutbildning för vuxna och pengar för att gods ska gå till havs i stället för på väg. Det är några av nyheterna i den statsbudget regeringen presenterade i dag.
Om mindre än ett år är det val. Regeringen har lite tur. Till nästa år finns det ett så kallat reformutrymme på dryga 80 miljarder kronor. Hälften av de pengarna går till att betala av statsskulden. Andra halvan går till flera nya satsningar.
De allra största utgifterna i regeringens och Vänsterpartiets budget handlar om sänkt skatt för pensionärer, höjda barnbidrag och mer pengar till polisen och försvaret. Men det finns också en del mindre budgetposter som påverkar Transports medlemmar.
Runt hamnarna finns två intressanta nyheter.
Den första handlar om 78 miljoner kronor till automatiserade nykterhetskontroller. Helt enkelt så att det blir fler bommar där föraren måste andas rent för att ta sig ut på vägarna. Pengarna fördelas över tre år och ska räcka till bommar på det regeringen kallar ”relevanta hamnar”.
Den andra hamnnyheten handlar om så kallad eko-bonus. Transportarbetaren skrev om planerna redan i våras. Enkelt förklarad handlar det om att det finns pengar för att föra över godstrafik från vägarna till sjö och hav. Det handlar om 50 miljoner kronor om året de närmaste tre åren. Därefter ska projektet utvärderas.
100 miljoner om året i tre år extra läggs på underhåll av landsbygdsvägar
I går berättade Transportarbetaren om pengar till att rekrytera fler yrkeslärare till gymnasiet. Yrkesprogrammen kommer inom kort också vara högskoleförberedande igen. Dessutom läggs det pengar på att fler vuxna ska kunna gå yrkesutbildning. Under nästa år rör det sig om 18 000 nya utbildningsplatser. Regeringen har också aviserat en särskild satsning på yrkesförarutbildning för vuxna. Där rör det sig om 1000 platser om året, de närmsta tre åren.
För den som är arbetslös prioriteras arbetsmarknadspolitiska program, höjning av lönebidragen och möjlighet att ta CSN-lån för körkort till personbil om du är mellan 18 och 47 år gammal.
För den som blir arbetslös minskas karensdagarna till a-kassan från sju till sex dagar utan ersättning.
Transport har varit kritiskt till regeringens planer att införa flygskatt. Men nu står det klart att den blir av. Förslaget är något förändrat från det som först presenterades. Flygskatten bekostas av den som reser och är 60 kronor per person och resa inom landet. För utlandsresor blir skatten högre.
Regeringen lägger 7,1 miljarder kronor extra på polisen över tre år och påpekar i sina skrivelser att polisen behöver satsa mer på att jobba mot arbetsmiljöbrott.
För den som är med i fackförbund kommer en skattereduktion med 25 procent på medlemsavgiften.
– Arbetsgivarna har haft avdragsrätt hela tiden, så det är inte mer än rätt att alla löntagare får det med. Det är en viktig nyhet, säger Transports utredare Emil Burman.
– Det ligger i linje med vad vi i Transport, LO och övriga fackföreningsrörelsen tycker. Många i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har också drivit den här frågan, säger Burman.
Som tidigare varit känt lägger regeringen 19 miljoner kronor för att nästa år Centrum för kunskap om och utvärdering av arbetsmiljö. Året därpå får forskningsinstitutet 33 miljoner kronor.