Så räknas arbetstiden för blixtar i hamnen
Hamn. Hur räknas visstidsjobb i hamnen när personal ska sägas upp? Arbetsdomstolen har i dag, onsdag, avgjort två fall när Logent sa upp anställda i Göteborgs hamn. En av hamnarbetarna får skadestånd för brott mot turordningsreglerna. I det andra fallet hade arbetsgivaren räknat rätt.
Det här handlar om arbetsrätt på högsta nivå.
I början av 2017 sade Logent upp personal i hamnen. Arbetsbrist var anledningen.
Hamnarbetarförbundet hävdade att företaget räknat fel när det gäller två av de uppsagdas anställningstid. Deras tid som tillsvidareanställda på företaget räckte inte till för att få jobba kvar. Men de borde ändå ha hamnat högre upp på las-listan och därmed antagligen fått behålla sina jobb, enligt facket.
Bakgrunden till oenigheten är de olika behovsanställningar som finns i hamnarna. Blixt eller extring kallas inhopparna som jobbar när det behövs.
Hamnarbetarförbundets linje är att de två uppsagda hamnarbetarnas tidigare blixt- och extringsjobb ska räknas som anställningar. De båda hade haft sina behovsanställningar på företag som senare övergått till Logent.
Arbetsgivaren vill inte likställa behovsjobben med tillsvidareanställningar.
I dag kom Arbetsdomstolen med sin dom.
Enkelt uttryckt fick fackförbundet och arbetsgivaren rätt i var sitt fall.
En av hamnarbetarna var behovsanställd de närmaste dagarna före och efter den dag då företaget han jobbade på övergick till Logent. Han får, enligt domstolen, tillgodoräkna sig tidigare arbetade tid. Företaget ska därför betala honom 50 000 kronor i skadestånd för turordningsbrott.
Den andra hamnarbetaren hade ett par månaders lucka i sina inhopp när Logent tog över den verksamhet han brukade jobba i. Därmed slår Arbetsdomstolen fast att hans tidigare inhopp inte ska räknas.
Hamnarbetarförbundet kallar domen för en principiell framgång. Facket konstaterar att den ger behovsanställda hamnarbetare ett starkare anställningsskydd.