Så resonerar Ikea kring schysta villkor
Chaufförer. Lön, arbetstider och raster kommer först när Ikea ska jobba för schysta villkor i alla led av företagets transportkedjor. Överläggningar med internationella transportfacket fortsätter.
Transportarbetaren berättade i går att Internationella transportfederationen (ITF) och Ikea har enats om att inleda ett konkret samarbete kring chaufförernas villkor. Detta efter att Transport och ITF i flera år drivit på för att företaget ska ta ansvar för chaufförernas situation även hos logistikföretagens underentreprenörer och deras underentreprenörer.
Vi mejlade några frågor till Ikea och har fått skriftligt svar från Elisabeth Munck af Rosenschöld. Hennes titel är global hållbarhetschef på Ikea Transport, och hon finns i Schweiz.
Varför gör Ikea nu en överenskommelse med internationella transportfacket om att chaufförer som kör åt Ikea ska ha schystare villkor? Detta även om de kör för en underentreprenör till er det logistikföretag som ni anlitar?
– Vi inser att en lösning av transportbranschens utmaningar kräver samarbete från flera parter och därför söker vi dialog med olika intressenter inom transportbranschen. Det är både jurister, experter, leverantörer av transporttjänster, entreprenörer och Internationella transportfederationen (ITF).
Vad innebär den minimistandard som ska gälla för förarnas villkor? Lönenivåer? Försäkringar? Pension?
– Fokusområden i det program som införs är minimilön, arbetstid och tider för raster. Den handlar om minst minimilön enligt alla tillämpliga lagar och förordningar. Normerna ska gälla för de underleverantörer som utför transporter för Ikeas räkning.
Det här handlar om transporter av varor till varuhusen. Gäller det också när råvaror körs till Ikeas tillverkare?
– Nej, vi ansvarar för transporten från våra leverantörer till Ikeas varuhus över hela världen.
Hur ska Ikea kontrollera att överenskommelsen efterföljs hos företagets transportleverantörers underentreprenörer och deras underentreprenörer?
– För de leverantörer som vi har ramavtalen med finns redan en uppförandekod med tydliga krav när det gäller löner, arbetsvillkor och att de följer gällande lagar. Under förra året genomförde vi 174 revisioner och 97 intervjuer med förare. Skulle vi upptäcka några överträdelser av lagar, förordningar eller avtal, kommer vi att agera omedelbart.
– Genom det nya programmet ska kraven föras in i hela kedjan av underentreprenörer.
I vilka länder inför ni det nya programmet redan i höst?
– Samtliga EU-länder, men vi börjar med ett antal europeiska transportleverantörer, som i dag lägger ut stora delar av våra transporter inom EU, svarar Elisabeth Munck af Rosenschöld.
Under torsdagen träffar Transports internationella politiska sekreterare Magnus Falk, tillsammans med flera från ITF, återigen representanter för Ikea. Då ska facket och företaget komma överens om formerna för samarbetet kring chaufförernas villkor.