Så röstar svenska politiker i Bryssel
Politik. Den 9 juni går Sverige till EU-val. Transportarbetaren har gått igenom hur svenska partier röstar i EU-parlamentet. Inte likadant som i Sverige, visar det sig.
Här nedanför kan du se vår genomgång av hur svenska partier röstat i EU-parlamentet i sex frågor som kan komma att beröra svenska arbetare både på och utanför jobbet. Genomgången visar att det är långt härifrån till Bryssel. Svenska politiker röstar inte alltid som sina svenska partier. Det får Transports samhällspolitiskt ansvariga Magnus Falk att reagera.
– Eftersom de svenska partierna tillhör europeiska partigrupper blir det inte likadant som hemma i Sverige. Med plattformsdirektivet blir det parodiskt. De svenska regeringspartierna i riksdagen och parlamentet går åt helt olika. Den svenska regeringen fick i EU-nämnden stöd för sin ståndpunkt att ställa sig bakom uppgörelsen. Men nu röstar högerpartierna, utom L, emot i EU-parlamentet.
Varför tror du att det är så?
– Det finns ett större utrymme för en enskild ledamot att agera jämfört med för en riksdagsledamot. Det gör att man kan driva sina favoritfrågor på ett tuffare sätt i Europaparlamentet, men det betyder också att man kan köra ”lite på feeling” om man vill. Det är därför det är viktigt på riktigt vilka personer vi väljer till Europaparlamentet.
Magnus Falk befarar att högersidan kommer att göra ett starkt val i Europa och att det blir på liberala partiers bekostnad.
– Det är en oroande utveckling och vi får verkligen hoppas att de riktiga Kristdemokraterna i Europa, som har egna fackföreningar, står upp mot högernationalisterna så vi inte får en Tidösoppa på europeisk nivå också.
Hur kan valet påverka Transports medlemmar?
– Våra medlemmar riskerar att se sin arbetsvardag bli försämrad. Det lär bli försämringar i arbetsmarknadslagstiftning och arbetsmiljö på arbetarnas bekostnad och till företagens vinning. Nu tror jag inte det riskerar bli en högernationalistisk majoritet, men det finns en risk att mitten-högerpartierna i EPP tillsammans med de två högernationalistiska grupperna blir ett väldigt starkt högerblock, säger Magnus Falk.
Sex frågor som påverkar dig
Mer än hälften av alla politiska beslut som fattas i Sverige har sin grund i beslut som fattats i EU först.
Besluten rör allt från stöd till Ukraina till den nyligen klubbade EU-lagen om mäns våld mot kvinnor.
Nära alla beslut påverkar alla svenskar på ett eller annat sätt. Men här har vi av praktiska skäl försökt göra en sammanställning av några frågor som beslutats i EU som vi tror kommer att påverka svenska transportarbetare. Till exempel Green Deal som ska leda till investeringar i grön teknik och klimatomställning, kör- och vilotidsregler för bussförare och ett förslag om minimilön som enligt svenska kritiker hotar den svenska lönesättningsmodellen.
Vi har gått igenom vilka omdebatterade frågor som beslutats i EU-parlamentet och fokuserat på lagar och direktiv som kan eller kommer att märkas i en svensk arbetares vardag.
Sverigedemokraternas Peter Lundgren lämnade sitt parti efter att en dom om sexuellt ofredande fastställts av hovrätten och Sara Skyttedal lämnade sitt parti i våras, efter att hon petats från sin plats på Kristdemokraternas lista. Vi har av utrymmesskäl buntat ihop dem med deras gamla partier då de röstat likadant.
1. Green deal.
Under mandatperioden har flera beslut som rör miljö och klimat fattats i EU. Det beslut som satte kursen var Green deal som är ett helt paket av politik, eller en plan för att EU ska bli klimatneutralt till 2050.
Många av de viktigaste besluten som fattats i EU under de senaste åren har sin grund i Green deal.
Centerpartiet: Deltog inte
Liberalerna: Ja
Kristdemokraterna: Ja
Miljöpartiet: Ja
Moderaterna: Ja
Socialdemokraterna: Ja
Sverigedemokraterna: Nej
Vänsterpartiet: Ja
2. Storföretagens öppenhet om hållbarhet.
EU har beslutat att storföretag och börsnoterade företag regelbundet ska rapportera om vilka risker det finns för människor och miljö i deras verksamhet.
EU har beslutat om ett direktiv som ställer krav på storföretag och börsnoterade företag att sammanställa vilka risker det finns för människor och miljö i deras verksamhet. Syftet är att intresseorganisationer som fackförbund, konsumenter och andra ska få insyn och möjlighet att utvärdera företagens verksamhet.
Centerpartiet: Ja
Liberalerna: Ja
Kristdemokraterna: Nej
Miljöpartiet: Ja
Moderaterna: Nej
Socialdemokraterna: Ja
Sverigedemokraterna: Nej
Vänsterpartiet: Ja
3. Nya regler om kör- och vilotider för beställningstrafik.
Transportarbetaren har tidigare skrivit om förändrade regler för kör- och vilotider för busschaufförer som kör beställningstrafik. De nya regeländringarna innebär att en chaufför som kör inrikes kan göra det under längre period utan att få en sammanhängande helgvila.
Centerpartiet: Ja
Liberalerna: Ja
Kristdemokraterna: Ja (1 deltog inte)
Miljöpartiet: Nej (1 avstår)
Moderaterna: Ja
Socialdemokraterna: Nej
Sverigedemokraterna: Ja
Vänsterpartiet: Nej
4. Bättre villkor för gig-jobbare.
Plattformsdirektivet har fått formuleras om flera gånger för att vinna stöd i ministerrådet, där Sverige och inflytelserika landet Frankrike varit motståndare till delar av direktivet. Frankrike har bland annat motsatt sig skarpa skrivningar om anställningspresumption, alltså att de som jobbar för plattformar ska räknas som anställda fram till att något annat är bevisat.
I det slutgiltiga förslaget finns delar som rör vem som ska anses vara anställd av plattformen men också regler om hur plattformar får använda algoritmer för bland annat anställning och avslutande av anställning.
Centerpartiet: Nej
Liberalerna: Ja
Kristdemokraterna: Nej
Miljöpartiet: Ja
Moderaterna: Nej
Socialdemokraterna: Avstod
Sverigedemokraterna: Nej
Vänsterpartiet: Ja
5. Storföretagens ansvar att minska ohållbar verksamhet.
I april beslutade EU-parlamentet om att anta ett direktiv om due diligence, det handlar om att företag ska stoppa verksamhet som leder till exploatering av arbetskraft, barnarbete och förstörelse av biologisk mångfald.
Centerpartiet: Ja
Liberalerna: Ja
Kristdemokraterna: Ja
Miljöpartiet: Ja
Moderaterna: Ja
Socialdemokraterna: Ja
Sverigedemokraterna: Nej
Vänsterpartiet: Ja
6. Europeiska regler om minimilön.
EU har beslutat om ett direktiv som ska garantera minimilön på en viss nivå över hela Europa.
I slutförslaget som gick till omröstning under 2022 lovades de nordiska länderna undantag eftersom det i de nordiska länderna är kollektivavtalen som sätter löner, här finns inga minimilöner.
Svensk fackföreningsrörelse och svenska arbetsgivarföreningar har varit eniga i motståndet mot förslaget.
Centerpartiet: Nej
Liberalerna: Nej
Kristdemokraterna: Nej
Miljöpartiet: Ja
Moderaterna: Nej
Socialdemokraterna: Nej
Sverigedemokraterna: Nej
Vänsterpartiet: Nej
Källa: howtheyvote.eu