Så ser ordningsvakter på rökförbud utanför krogen
Bevakning. Från och med i dag, den första juli, gäller rökförbud på uteserveringar. För ordningsvakter kan det betyda mer jobb – till att börja med. Men några större problem med folk som vägrar fimpa utanför krogen befaras inte.
– Vi har gått igenom internt vad som gäller och hur vi ska förhålla oss. Visst, det kan bli något fler tillrättavisningar efter ändringen men det handlar inte om någon större arbetsbörda, säger Martin Brask, Transportmedlem och ansvarig på Q Security region Värmland.
Rökförbudet innebär också att exempelvis restaurangägare har ansvar för att gäster inte ställer sig nära entrén och röker. Den nya lagen har diskuterats inom bevakningsföretaget och Martin Brask betonar att ansvaret i första hand ligger på fastighetsägare och krögare:
– Vi har haft bra diskussioner med dem och på de krogar där vi sköter bevakningen har jobbet redan börjat.
Martin Brask framhåller också att rökning i offentliga rum, som utanför gallerior, minskat under senare år: Rökare överlag visar respekt och orsakar sällan problem som ordningsvakterna behöver ta itu med.
Ingen av de regionala skyddsombud Transportarbetaren har talat med har heller hört någon diskussion om förväntade problem för ordningsvakter. Men från polisen har det kommit kritik mot den nya lagen. Det är bara polis som har rätt att avvisa rökare som inte följer tillsägelser från personal och vakter.
– Att skicka poliser på ett rökförbud jämfört med ett inbrott som man inte åker på, det kan man ju se som en ganska omöjlig situation, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson i region Väst, till Sveriges Radio P4 Göteborg.
Både bland polis och ordningsvakter har också diskuterats oklarheter i den nya lagen. Ingen verkar veta hur många meter utanför en servering någon måste gå för att ta en cigarett. Hur långt ska man putta bort dem? frågar sig Dennis Wesselhoff, ordförande i föreningen Sveriges förenade ordningsvakter:
–Det råder stor otydlighet och det blir mycket ryktesspridning, säger han till P1 Morgon.
Dennis Wesselhoff räknar med att det kommer att bli ett ökat tryck vid entréerna och betydligt mer arbete för de ordningsvakter som, i likhet med honom, står i dörren. Men att det med lugn attityd och dialog kommer att lösa sig i längden.
Den nya tobakslagen, som gäller från och med den 1 juli, betyder att det blir förbjudet att röka på flera allmänna platser. Förutom uteserveringar rör det bland annat perronger, lekparker och idrottsanläggningar. Det nya rökförbudet gäller också elektroniska cigaretter och vattenpipor.