Så ser ordningsvakter på rökförbud utanför krogen

Bevakning. Från och med i dag, den första juli, gäller rökförbud på uteserveringar. För ordningsvakter kan det betyda mer jobb – till att börja med. Men några större problem med folk som vägrar fimpa utanför krogen befaras inte.

– Vi har gått igenom internt vad som gäller och hur vi ska förhålla oss. Visst, det kan bli något fler tillrättavisningar efter ändringen men det handlar inte om någon större arbetsbörda, säger Martin Brask, Transportmedlem och ansvarig på Q Security region Värmland.

Rökförbudet innebär också att exempelvis restaurangägare har ansvar för att gäster inte ställer sig nära entrén och röker. Den nya lagen har diskuterats inom bevakningsföretaget och Martin Brask betonar att ansvaret i första hand ligger på fastighetsägare och krögare:
– Vi har haft bra diskussioner med dem och på de krogar där vi sköter bevakningen har jobbet redan börjat. 

Martin Brask framhåller också att rökning i offentliga rum, som utanför gallerior, minskat under senare år: Rökare överlag visar respekt och orsakar sällan problem som ordningsvakterna behöver ta itu med.

Ingen av de regionala skyddsombud Transportarbetaren har talat med har heller hört någon diskussion om förväntade problem för ordningsvakter. Men från polisen har det kommit kritik mot den nya lagen. Det är bara polis som har rätt att avvisa rökare som inte följer tillsägelser från personal och vakter.

– Att skicka poliser på ett rökförbud jämfört med ett inbrott som man inte åker på, det kan man ju se som en ganska omöjlig situation, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson i region Väst, till Sveriges Radio P4 Göteborg.

Både bland polis och ordningsvakter har också diskuterats oklarheter i den nya lagen. Ingen verkar veta hur många meter utanför en servering någon måste gå för att ta en cigarett. Hur långt ska man putta bort dem? frågar sig Dennis Wesselhoff, ordförande i föreningen Sveriges förenade ordningsvakter:

–Det råder stor otydlighet och det blir mycket ryktesspridning, säger han till P1 Morgon.
Dennis Wesselhoff räknar med att det kommer att bli ett ökat tryck vid entréerna och betydligt mer arbete för de ordningsvakter som, i likhet med honom, står i dörren. Men att det med lugn attityd och dialog kommer att lösa sig i längden.

Den nya tobakslagen, som gäller från och med den 1 juli, betyder att det blir förbjudet att röka på flera allmänna platser. Förutom uteserveringar rör det bland annat perronger, lekparker och idrottsanläggningar. Det nya rökförbudet gäller också elektroniska cigaretter och vattenpipor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Locket på är inte lösningen

Krönika. Inom varje bransch finns det rötägg och bevakningsbranschen är inget undantag. Att använda ett eller ett par rötägg för att döma ut en hel yrkeskår är både lättvindigt och respektlöst. Men om det inte rör sig om några rötägg, utan hela avdelningar, kanske hela företag, kan vi inte sopa det under mattan.

Marko Juvonen, RSO avdelning 17 Skövde-Borås. Foto: John Antonsson

Marko Juvonen

…regionalt skyddsombud och en av initiativtagarna till ett utbildningsmaterial för gravida i bevakningsbranschen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.