Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Nära 30 procent av mutbrotten sker i transportbranschen, konstaterar näringslivsorganisationen Institutet mot mutor (IMM). Men jämfört med andra brottskategorier är det få mutfall som leder till rättslig prövning.

Totalt ledde misstänkta mutbrott till åtal i 58 fall förra året. Av dessa ledde 45 till fällande domar men bara ett tjugotal har vunnit laga kraft, övriga är överklagade. Det framgår av IMM:s rättssamling över mutbrottsdomar i olika sektorer i Sverige 2024.

I en analys av rättsfallen gjord av IMM, som bland annat har Svenskt Näringsliv som huvudman, talas det om en trend som varit tydlig under flera år: Transport och fordon är den bransch som under de senaste fem åren haft procentuellt högst andel mutbrottsmål av alla branscher.

Även under 2024 utmärker sig transport och fordon med 10 mål, heter det i rapporten. Därefter följer bygg och anläggning (6 mål) och vård och omsorg (5 mål).

Mutförsök vid uppkörning

När det gäller transportsektorn dominerar verksamheterna bilbesiktning och förarprov för körkort.

Flera ”transportfall” rör körkortsprov där straffet för de dömda är villkorligt; dagsböter på 200 eller 300 kronor. Inget i rapporten tyder på att det rör sig om yrkesförare. Ett exempel: För att få godkänt gav en person trafikinspektören ett kuvert med minst två 500-kronorssedlar. Det under pågående uppkörning. Västmanlands tingsrätt utdömde 30 dagsböter för givande av muta.

Allvarligare är det så kallade besiktningsfallet. En besiktningstekniker vid en bilprovning har utfärdat protokoll för bilar som hen aldrig besiktigat. Här dömde Uppsala tingsrätt besiktningsteknikern till dryga böter – sammanlagt på över 80 000 kronor – för osant intygande, tjänstefel och tagande av muta i 13 fall.

Svea hovrätt skärpte den överklagade domen. I den högre domstolen dömdes besiktningsteknikern till fängelse i ett år och fyra månader för 13 fall av grovt tagande av muta. Av de tio personer som betalat för falska besiktningsprotokoll dömdes sju för mutbrott.

I rapporten pekas också ”Den typiske mutbrottslingen 2024” ut: En 48-årig man som arbetar inom privat sektor. Och hemmahörande i Stockholm, kanske ska tilläggas. 50 procent av mutbrottsdomarna gäller fall i Stockholms län.

Nästan var tredje dom visar att mutbrotten handlar om vänskapskorruption. Allt från tidigare kollegor till jaktkamrater favoriseras, enligt IMM:s genomgång. Den vanligaste mutan är helt klart pengar, vilket 80 procent av mutmålen visar. Det följs av mutresor och bjudande på mat och dryck.

IMM:s rapport visar också att mutbrotten överlag blivit allt grövre. Ett sådant fall handlar om en hemtjänstanställd som tagit emot pengar från privatpersoner som hen arbetade hos, överföringar på sammanlagt 200 000 kronor från fyra olika brukare. Den hemtjänstanställda åtalades för grovt tagande av muta och dömdes i Attunda tingsrätt till skyddstillsyn.

Majoriteten av åtalen förra året, 39 fall, rör givande av muta, varav 18 grovt brott. Antalet fall av tagande av muta är 19 stycken, varav 10 stycken rör grovt brott.

Påföljden för tagande eller givande av muta är böter eller fängelse i högst två år. För grovt brott är straffet fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Rapporten Mutbrottsdomar i Sverige 2024 finns att ladda ned som pdf från Institutet mot mutor:s hemsida.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Transportarbetarens logga

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.