Så ser vanligaste mutbrotten ut
Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.
Nära 30 procent av mutbrotten sker i transportbranschen, konstaterar näringslivsorganisationen Institutet mot mutor (IMM). Men jämfört med andra brottskategorier är det få mutfall som leder till rättslig prövning.
Totalt ledde misstänkta mutbrott till åtal i 58 fall förra året. Av dessa ledde 45 till fällande domar men bara ett tjugotal har vunnit laga kraft, övriga är överklagade. Det framgår av IMM:s rättssamling över mutbrottsdomar i olika sektorer i Sverige 2024.
I en analys av rättsfallen gjord av IMM, som bland annat har Svenskt Näringsliv som huvudman, talas det om en trend som varit tydlig under flera år: Transport och fordon är den bransch som under de senaste fem åren haft procentuellt högst andel mutbrottsmål av alla branscher.
Även under 2024 utmärker sig transport och fordon med 10 mål, heter det i rapporten. Därefter följer bygg och anläggning (6 mål) och vård och omsorg (5 mål).
Mutförsök vid uppkörning
När det gäller transportsektorn dominerar verksamheterna bilbesiktning och förarprov för körkort.
Flera ”transportfall” rör körkortsprov där straffet för de dömda är villkorligt; dagsböter på 200 eller 300 kronor. Inget i rapporten tyder på att det rör sig om yrkesförare. Ett exempel: För att få godkänt gav en person trafikinspektören ett kuvert med minst två 500-kronorssedlar. Det under pågående uppkörning. Västmanlands tingsrätt utdömde 30 dagsböter för givande av muta.
Allvarligare är det så kallade besiktningsfallet. En besiktningstekniker vid en bilprovning har utfärdat protokoll för bilar som hen aldrig besiktigat. Här dömde Uppsala tingsrätt besiktningsteknikern till dryga böter – sammanlagt på över 80 000 kronor – för osant intygande, tjänstefel och tagande av muta i 13 fall.
Svea hovrätt skärpte den överklagade domen. I den högre domstolen dömdes besiktningsteknikern till fängelse i ett år och fyra månader för 13 fall av grovt tagande av muta. Av de tio personer som betalat för falska besiktningsprotokoll dömdes sju för mutbrott.
I rapporten pekas också ”Den typiske mutbrottslingen 2024” ut: En 48-årig man som arbetar inom privat sektor. Och hemmahörande i Stockholm, kanske ska tilläggas. 50 procent av mutbrottsdomarna gäller fall i Stockholms län.
Nästan var tredje dom visar att mutbrotten handlar om vänskapskorruption. Allt från tidigare kollegor till jaktkamrater favoriseras, enligt IMM:s genomgång. Den vanligaste mutan är helt klart pengar, vilket 80 procent av mutmålen visar. Det följs av mutresor och bjudande på mat och dryck.
IMM:s rapport visar också att mutbrotten överlag blivit allt grövre. Ett sådant fall handlar om en hemtjänstanställd som tagit emot pengar från privatpersoner som hen arbetade hos, överföringar på sammanlagt 200 000 kronor från fyra olika brukare. Den hemtjänstanställda åtalades för grovt tagande av muta och dömdes i Attunda tingsrätt till skyddstillsyn.
Majoriteten av åtalen förra året, 39 fall, rör givande av muta, varav 18 grovt brott. Antalet fall av tagande av muta är 19 stycken, varav 10 stycken rör grovt brott.
Påföljden för tagande eller givande av muta är böter eller fängelse i högst två år. För grovt brott är straffet fängelse i lägst sex månader och högst sex år.
Rapporten Mutbrottsdomar i Sverige 2024 finns att ladda ned som pdf från Institutet mot mutor:s hemsida.