ETF:s ordförande Frank Moreels.
Close
ETF:s ordförande Frank Moreels.
Close
Chaufförslöner i Europa

Så ska lönegapet minska

ETF. Att skydda arbetares rättigheter är inte protektionism! För bättre villkor för alla yrkesförare krävs att EU genomför vägpaketet skyndsamt, framhåller Frank Moreels, ordförande i Europeiska Transportarbetarefederationen.

Frank Moreels har flera gånger tidigare uttalat sig kraftfullt mot osund konkurrens inom åkeribranschen. Både som ett hot mot sammanhållningen inom EU och de usla förhållanden som många chaufförer tvingas leva under.

– Lönegapet i Europa kommer att finnas kvar ett tag. Hur länge beror till stor del på hur medlemsländerna agerar, på deras vilja att förena välfärd med ekonomiskt tillväxt. Tyvärr är jag inte alltför optimistisk i den frågan, säger han i ett mejlsvar.

– När det gäller vägtransporter handlar det för vissa medlemsländer om stor profit. Det är också anledningen till att lastbilschaufförer från de här länderna kör på Europas motorvägar i månader.

Organisering är grundläggande

Frank Moreels är ordförande både i det belgiska transportfacket och den europeiska transportfederationen (ETF) som samlar fackföreningar från hela Europa. Organisering är grundläggande. Arbetet har dock allt mer präglats av försök att påverka EU att sätta stopp för lönedumpning.

Frank Moreels ser ändå förhållandevist ljust på framtiden. Han har stor tilltro till det så kallade vägpaketet. ETF har i mer än två års tid kämpat för en nivå som innebär verkligt skydd för yrkesförare. Moreels betonar inte minst kontrollåtgärder, som smarta färdskrivare. Någon överhängande risk för att vägpaketet ska drabbas av bakslag ser han inte i dag. Inte heller att kraven på ökad jämlikhet mellan arbetare skulle leda till justeringar nedåt. Tvärtom, tvingande regler kommer att betyda justeringar uppåt, enligt Moreels. Han ger ett exempel: Chaufförer som lastar och lossar i Sverige ska få rätt till svenska löner, oavsett nationalitet.

Frank Moreels pekar på fackföreningarnas viktiga roll. Och framgång tack vare gemensamma projekt, som det svenska Transport bedriver tillsammans med systerfack i Belgien, Danmark och Rumänien. Det ger rumänska chaufförer möjlighet att gå med i facket i landet där de arbetar. En gränsöverskridande modell som ETF planerar att införa i andra regioner i framtiden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Tillsammans formar vi framtidens villkor

Ordförandeord. Förbundet har genomfört en rad regionkonferenser där vi gått igenom läget och olika delar av våra verksamheter. Självklart har en hel del tid lagts på utvärdering av den avtalsrörelse som vi genomförde senast, men också tankar och förberedelser inför den som komma skall.

Plånbok med pengar

Här är årets nya löner

Avtal. Nu har halva 2024 gått och nästan alla Transports grupper har fått nya löner. Här är några av dem.

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.