Eddie Prüss
Close
Terminalarbetaren Eddie Prüss satt med i avtalsdelegationen och är klubbordförande på Transportklubben vid Postnord TPL i Ljungby.
Close
Avtal 2020

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri/Terminal/Lager. Lönehöjningarna är bra och tidigare inbetalningar till ungas pensioner efterlängtat. Men i framtiden måste vi sätta större tryck på arbetstidsförkortning. Så tycker några medlemmar om det nya avtalet som skrevs på i går.

På torsdagskvällen undertecknade Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund det nya Transportavtalet (läs mer här). Kollektivavtalet omfattar åkerichaufförer och terminalarbetare.

 

Freddy Welle. Foto: Justina Öster
Freddy Welle. Foto: Justina Öster

Chauffören Freddy Welle är trött när Transportarbetaren når honom. Han har suttit med i fackets förhandlingsdelegation. Det har varit långa dagar.

– Jag tycker faktiskt att det blev rätt bra.

Welle lyfter fram att rätten till tillsvidareanställning kommer efter 18 månaders arbete som visstidsanställd, jämfört med 24 månader som det var tidigare. Han är också glad att ett nytt steg införs i lönetrappan.

– Ett extra steg i lönetrappan har varit med på agendan i många år och nu fick vi in det. Jag har jobbat som chaufför sedan 80-talet, men det skiljer inte mycket i lön mellan mig och den som nyss kommit från skolan.

Det nya lönesteget för den som jobbat sex år ger 32 kronor mer i månadslön.

– Till en början är det inte mycket mer. Men vi har fått in steget, och nästa gång får vi ta tag i att höja det.

Freddy Welle är särskilt nöjd med att yngre lastbilschaufförer nu också får avsättning till tjänstepensionen.

– Ska vi få in ungdomar i branschen så måste det till att de får en vettigare pension.

Egentligen hade Freddy Welle inte tänkt sitta med i avtalsdelegationen, men han lät sig övertalas. Fast nu var det för sista gången.

– Jag fyller 66 år nästa månad. Nu måste yngre förmågor som brinner för detta komma in. Det här är tredje gången jag suttit med i delegationen. Jag har fått ett stort kontaktnät och det har varit jätteroligt.

Var det något som utmärkte den här avtalsrörelsen, i jämförelse med de du varit med om tidigare?

– Jag måste säga det. Lasse Lindgren (tidigare förbundsordförande) var en jävel på att förhandla. Men Tommy Wreeth (förbundsordförande) är så stark och så tuff. Han fick ett papper med 24 krav från arbetsgivarna och så drog han alla kraven rätt i soptunnan. Han var inte intresserad. Efter lite mangling fick han gehör hos arbetsgivarna. Det handlar om tuffa gubbar som leder vår förhandlingsgrupp: Tommy Wreeth, Joakim Guttman och Magnus Larsson.

Har du hunnit få några reaktioner från kollegorna? 

– Många är rätt nöjda. Men en del är besvikna över att vi inte fått någon retroaktiv löneökning. Men då säger jag att det är väl bättre att få pengar varje månad resten av yrkeslivet, än 3 000 kronor till jul. Då fattar folk lite grann. Många som klagar är inte medlemmar i facket. Då säger jag: Gå med. Om vi är fler får vi bättre avtal!

 

Linda Lööw. Foto: Justina Öster
Linda Lööw. Foto: Justina Öster

Linda Lööw är ordförande i Transportklubben på Postnord TPL:s lager för trädgårdsprodukter i Jönköping. Kritiska röster brukar höjas mot LO-samordningen och det så kallade ”märket”, som sätter upp ramar för de nya avtalen. Fast Linda Lööw och kollegorna tillhörde tidigare IF Metall och tycker att märket är bra att följa.

– Då kan inte något eller några förbund dra iväg med högre höjningar än andra. Märket sätts ju utifrån vad som kan anses rimligt för Sverige och den svenska ekonomin, säger hon.

Medlemmar som jobbat hårt under pandemin önskade sig en rejäl retroaktiv summa. Alltså ersättning för den uteblivna löneökningen under sju månader. Nu räknas den, liksom inom industrin, in i höjningen på 5,4 procent.

– Fast jag tycker det är bättre att vi får höjda månadslöner framöver än att pengarna betalas ut en enda gång, som en engångssumma. Det gynnar oss i längden, säger Linda Lööw.

Överenskommelsen ”att avstå pengar” så att unga kan börja tjäna in till sin tjänstepension tidigare är nog det bästa med avtalet. Att åldern sänks från 25 till 22 år, anser hon.

–  Ungdomar i dag kanske inte tänker så mycket på sin framtida pension och att spara eller lägga undan pengar. Om de ens kan. Så det här är ett jättebra första steg. På sikt tycker jag att tjänstepensionen ska börja betalas in från första dagen du arbetar. De yngre gör samma jobb som vi och ska ha samma villkor!

Ob-tillägget är lite magert, och högre för chaufförer än terminal- och lagerarbetare, funderar Linda Lööw.

– Jag undrar varför vi har lägre ob-tillägg än chaufförerna? Vad är förklaringen till det?

Klubbstyrelsen satte upp information om det nya avtalet och kollegorna reagerade positivt på lönehöjningen, berättar Linda Lööw.

– 818 kronor drygt. Oj, vad bra! Kul med så stor ökning, sa några.

1 april 2022 kommer det andra påslaget. Det ger en höjning på 638:18 kronor för både chaufförer och lager/terminalarbetare.

Linda Lööw välkomnar steget mot tryggare anställningar. I dag kan du jobba i 24 månader som visstidsanställd. Men från och med den 1 juni 2021 ska det räcka med 18 månader innan tjänsten övergår i tillsvidare-anställning.

– Förhoppningsvis leder det till större trygghet. Vi vill ju ha så många tillsvidareanställda som möjligt, men vårt företag väntar alltid 24 månader innan de fastanställer.

– Egentligen räcker tolv månader för att arbetsgivaren ska se vad en anställd går för. Då har han eller hon gått igenom en hel säsong. Tillsvidareanställning avgör ju numera om du ska få banklån till en bil, bostad eller en lägenhet via bostadskön, tillägger Linda Lööw.

Hon är besviken över att Biltrafikens Arbetsgivareförbund inte ens ville diskutera Transports krav på förbättringar av arbetsmiljön.

– Vi måste kunna må bra på jobbet, där vi tillbringar så stor del av vårt liv.

Linda Lööw hoppas på bättre utfall i arbetsgrupperna som fack och arbetsgivare beslutat om. Särskilt när det gäller otrygga jobb och inhyrning av bemanningspersonal.

– Vi har precis börjat få in bemanningsanställda och behöver fånga upp dem. Digitalisering, automatisering och robotar som tar över jobben är också viktiga frågor. Här gäller det att vi hänger med, får kompetensutveckling och försöker säkra våra jobb, säger Linda Lööw

 

Melinda Åsén. Foto: Justina Öster
Melinda Åsén. Foto: Justina Öster

Melinda Åsén är chaufför och bor i Kungsbacka. Hon är kluven till det nya avtalet. Att löneökningen inte kommer retroaktivt känns lite fel, men å andra sidan är det något märkligt att ens avtala om löner när vi är mitt i en kris, tycker hon.

– Egentligen är det lite tråkigt att det ska vara såna förhandlingar nu. Jag tycker att det hade kunnat vänta. Vissa åkerier har kanske svårt att behålla sina anställda, säger hon.

Melinda Åsén kör specialtransporter och ligger i regel ute i veckorna. Hon radar upp saker som är besvärliga. Dåligt om rastplatser för nattvila. Att inte ha tillgång till fräscha toaletter och varma duschar. Att det blivit så dyrt att käka och dricka kaffe på rasten.

– Ändå älskar jag jobbet. Fast lönen är aldrig värd tiden man förlorar hemma. Jag tycker inte att vi som kör fjärrtransporter får tillräckligt betalt. Vi borde ha kompenserats mer för alla gånger vi sviker våra nära och kära. Och för pengarna det kostar att ligga ute, säger hon.

 

Eddie Prüss. Foto: Justina Öster
Eddie Prüss. Foto: Justina Öster

Terminalarbetaren Eddie Prüss satt också med i avtalsdelegationen. Han är nöjd med höjningarna, efter märket, och de nya avsättningarna för tjänstepensionen.

– Märket ger lugn och ro på svensk arbetsmarknad. Att döma av den respons jag fått från terminalarna så verkar de ganska nöjda. Både med den första höjningen på 818:51 kronor och den andra på 638:18 kronor, säger han.

Eddie Prüss lyfter fram det nya frystillägget, alltså ett särskilt tillägg för lager- och terminalarbetare som jobbar i frysrum.

– Vi har pratat om det länge och det slår till och med Handels avtal med 50 öre.

Eddie Prüss är även nöjd med en annan skrivning i avtalet. Den går i korthet ut på att den som går på planerad ledighet, som studier eller föräldraledighet, inte ska riskera att drabbas av löneavdrag på många tusenlappar när de återvänder.

– Det handlar om så kallat löneavdrag innevarande månad. Anställda som glömt säga till löneavdelningen kan helt plötsligt stå med en löneskuld på 15 000 kronor. I ett fall hos oss var det över 20 000 kronor som drogs från första lönen efter ledigheten. Med ändringen i avtalet får vi möjlighet att rätta till detta.

Eddie Prüss hoppas att parternas kommande arbetsgrupp kring lönestatistik, som arbetsgivarna har men Transport inte har tillgång till, ska leda till mer jämlika förhandlingar framöver.

– Vi kan komma längre och få lättare att prata med varandra om vi utgår från samma statistik. Och får den i god tid, så att vi hinner räkna på hur stor en grupp anställda är och vad en åtgärd skulle kosta.

I kommande förhandlingar förväntar sig Eddie Prüss att Transport ska öka trycket på arbetsgivarna om arbetstidsförkortning.

– Om vi ser på lager, tredjeparts-logistik och e-handel så är organisationerna oerhört slimmade i dag. De anställda är helt utschasade av stress och arbete på obekväm arbetstid, och har knappt någon ork kvar för sin fritid. Vi måste jobba mot kortare arbetstider! Det har vi ju kongressbeslut på, betonar Eddie Prüss.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Björn Molin:
    28 november, 2020

    Vi fick igenom många bra delar i detta avtal. Pensioner till unga, hårde begränsning av visstid och ett steg till i lönetrappan för chaufförer exempelvis.
    Terminalarbetarnas önskan om en större arbetstidsförkortning saknas dock, men den frågan tar vi tag i på allvar nästa avtalsrörelse. Då har vi en helt annan tillgång till statistik från våra arbetsplatser och kan själva räkna på konsekvenser. Att arbetsgivarna var så ointresserade att stärka arbetsmiljöarbetet gjorde mig besviken, med tanke på hur drabbad branschen är av arbetsplatsolyckor. Nästa gång kommer dom inte undan i de här frågorna hoppas jag.
    Men som sagt, ett bra avtal på det stora hela. Bra jobbat alla i delegationen och Tack!

Lästips:

Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

Transportarbetarens logga

80 jobb riskerar att förloras när Alviks trafik säger upp avtal

Arbetslöshet. Det Luleåbaserade transportföretaget Alviks trafik har sagt upp kontakten med Schenker, DSV och Tempcon Norrland. Nu riskerar 80 chaufförer att bli av med jobbet.

Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Tidningsbuden drabbas hårt av Tidöpartiernas höjda försörjningskrav för migrantarbetare. Bilden är en arkivbild.

Chock när tidningsbud sägs upp på VTD

Distribution. Ett 20-tal tidningsbud på Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) vid filialen i Uddevalla och omkring 15 distributörer i Stenungsund blir av med sina jobb. Orsaken är att Bohusläningen och ST-tidningen övergår till enbart digital utgivning efter beslut av mediebolaget Stampen.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.