Saknas: säkra parkeringsplatser

Chaufförer. För närvarande saknas 100 000 trygga och säkra uppställningsplatser för lastbilar i EU. Nu slår fack och arbetsgivare på Europanivå larm och kräver att EU och dess medlemsländer omedelbart vidtar åtgärder. Men i Sverige går det trögt.

I Europa finns 300 000 uppställningsplatser för lastbilar, men långt under 10 000 av dem kan anses säkra.

– Vi måste få ett vägtransportsystem som sätter säkra och trygga arbetsvillkor för förarna främst, säger Roberto Parrillo, ordförande för vägtransportsektorn i Europeiska Transportarbetarfederationen (ETF) enligt ett pressmeddelande.

Tillsammans med åkeribranschens Europasammanslutning IRU slår ETF larm om bristen på uppställningsplatser och kräver åtgärder från både EU:s institutioner och varje medlemsland.

De båda organisationerna ställer kraven mot bakgrund av den stora bristen på yrkeschaufförer. Vart femte professionellt förarsäte står tomt. En viktig åtgärd är bättre arbetsförhållanden. I det sammanhanget är säkra och trygga uppställningsplatser oerhört viktigt, anser ETF och IRU.

Det handlar om att kunna sova lugnt i bilen utan att släpet länsas, att ha tillgång till matservering, internet och mycket annat.

Sedan en tid finns en Europastandard för lastsbilsparkeringar, som är ett resultat av en EU-utredning. Uppställningsplatser kan också certifieras, vilket visar att de når upp till EU-standarden.

Men i Sverige går utvecklingen långsamt framåt. För tre och ett halvt år sedan kom det statliga organet Trafikanalys med en rapport som visar att det bara finns två säkra uppställningsplatser i Sverige och båda har höga avgifter.

För två år sedan fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att se över hur uppställningsplatser för yrkestrafiken längs de större vägarna kan bli bättre. Förra året inleddes arbetet, enligt verkets hemsida. Man utreder vilket behov som finns och hur stort utbudet är av uppställningsplatser som drivs i offentlig regi eller av privata aktörer.

Trafikverket ska också utreda hur den nya lagen för kamerabevakning kan bidra till ökad säkerhet på Trafikverkets rastplatser.

Resultaten kommer att ingå i Trafikverkets långsiktiga planering, enligt hemsidan.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den fackliga kampen är global

Ordförandeord. Vikten av internationellt fackligt samarbete kan aldrig underskattas. Vårt förbund arbetar inom ett flertal internationella federationer.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.