Det enda Samir Masic vet om familjen som flyttat in i huset i Bosnien är att pappan är serb från Kroatien, att mamman är Bosnienmuslim och att barnen är mellan sex månader och tretton år.
Close
Det enda Samir Masic vet om familjen som flyttat in i huset i Bosnien är att pappan är serb från Kroatien, att mamman är Bosnienmuslim och att barnen är mellan sex månader och tretton år.
Close

Samir gav bort ett hus till behövande

Månadens medlem. När vattenmassorna i maj svepte bort byar och hus på Balkan, bestämde sig Samir Masic. Han skulle skänka bort pappas hus i Bosnien till bättre behövande. I dag har en sexbarnsfamilj blivit husägare, tack vare Samir.

Donja Ljubija, en by utanför staden Prijedor i nordvästra Bosnien. Här ligger pappa Bajkos hus. Strax bakom, uppe på kullen, är Bajko själv begravd. Med utsikt över sitt verk. Kan han se vad som nu sker har han ett stolt leende på läpparna. Det är Samir säker på.

När regnet nyligen vräkte ner över Balkan och ställde till med den värsta naturkatastrofen på 120 år, satt Samir hemma i Göteborg och följde eländet via satellitkanalerna. Han såg hur hjälphelikoptrar drog upp barn och gamla ur vattenmassorna, hur hela byar sveptes i väg och hur hus föll ihop i leran. Över tre miljoner drabbades, tiotusentals blev hemlösa.

I Göteborg strömmade kroater, serber och bosnier till för att samla ihop förnödenheter till sina landsmän. De skänkte kläder, mat, mediciner. Samir skänkte… ett hus.

– Ett hus? Folk dunkade mig i ryggen och sa att visst kände de till att jag var godhjärtad, säger Samir. Men ett helt hus?

Fast det fanns aldrig någon tvekan hos Samir, syskonen och mamma. Pappa Bajkos hus skulle göra mer nytta för någon som förlorat allt, än att stå och vänta på sommargäster från Sverige. Pappa skulle ha velat ha det så.

Bajko kom till Sverige som artonåring och när han så småningom gifte sig fick han en bit land i sin gamla hemby i bröllopsgåva. Med drömmen om att en dag kunna återvända, åkte han varje sommar ner till Donja Ljubija för att bygga sitt hus. Insidan klädde han i träpanel. Det var fint, det påminde om Sverige.

När kriget rasade stals allt i huset. Fönster, dörrar, lamphållare. Till och med träpanelen. Bajko började bygga upp huset igen. Varje gång bilen rullade från Sverige mot Bosnien, packade han med sig kläder, mat och annat att ge bort till dem som kunde tänkas behöva.

– Det var något med farsan, säger Samir. Han brukade vara generös. Under kriget skickade han gåvor till olika hjälporganisationer. Och när folk flydde kriget och kom till Sverige, fanns han där och tolkade, läste papper och såg till så att de kom till bra flyktingförläggningar. Så nu när det blev översvämning var det som en flash back för mig. Det var samma sak, med den skillnaden att ingen brydde sig om vem som var vad. Alla släppte nationaliteten och kämpade tillsammans mot vattenmassorna.

För två år sedan dog Bajko. Samir och syskonen ärvde huset i Donja Ljubija. Och visst har Samir varit där någon gång, hälsat på, bett en bön vid pappas grav. Men han har sitt liv i Sverige och ärligt talat så står huset näst intill orört.

”Hitta en barnfamilj som bäst behöver det.” Så sa Samir, syskonen och mamma till den hjälporganisation de fick kontakt med. Det gick fort att hitta sexbarnsfamiljen som bodde bland skit och skräp i ruinerna av ett gammalt hus. På en av bilderna Samir fått står en liten flicka med tovigt hår. Hon ser ut att vara jämngammal med hans egen dotter. Sådant går rakt in i hjärtat.

I början av juni kunde flickan och hennes familj flytta in i Bajkos hus. Två våningar och fem sovrum fördelade på 160 kvadrat. Möbler, tv, köksutrustning, verktyg och Bajkos kläder fick de på köpet.

– Jag förväntar mig inget tack, säger Samir. Men jag kommer nog vilja åka ner någon gång och se att det går bra för familjen. Den där lilla tjejen vill man ju köpa en docka till. Det skulle farsan ha gjort.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Daniel Bensby:
    1 juli, 2017

    Det är min vän det .
    Med ett Stort hjärta.
    Som räcker till många.
    Jag är så stolt över dig Samir💞

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Arbets-liv
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Digitalisering & AI
Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Arbetsplats: Bärgningsbil
Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.