Det enda Samir Masic vet om familjen som flyttat in i huset i Bosnien är att pappan är serb från Kroatien, att mamman är Bosnienmuslim och att barnen är mellan sex månader och tretton år.
Close
Det enda Samir Masic vet om familjen som flyttat in i huset i Bosnien är att pappan är serb från Kroatien, att mamman är Bosnienmuslim och att barnen är mellan sex månader och tretton år.
Close

Samir gav bort ett hus till behövande

Månadens medlem. När vattenmassorna i maj svepte bort byar och hus på Balkan, bestämde sig Samir Masic. Han skulle skänka bort pappas hus i Bosnien till bättre behövande. I dag har en sexbarnsfamilj blivit husägare, tack vare Samir.

Donja Ljubija, en by utanför staden Prijedor i nordvästra Bosnien. Här ligger pappa Bajkos hus. Strax bakom, uppe på kullen, är Bajko själv begravd. Med utsikt över sitt verk. Kan han se vad som nu sker har han ett stolt leende på läpparna. Det är Samir säker på.

När regnet nyligen vräkte ner över Balkan och ställde till med den värsta naturkatastrofen på 120 år, satt Samir hemma i Göteborg och följde eländet via satellitkanalerna. Han såg hur hjälphelikoptrar drog upp barn och gamla ur vattenmassorna, hur hela byar sveptes i väg och hur hus föll ihop i leran. Över tre miljoner drabbades, tiotusentals blev hemlösa.

I Göteborg strömmade kroater, serber och bosnier till för att samla ihop förnödenheter till sina landsmän. De skänkte kläder, mat, mediciner. Samir skänkte… ett hus.

– Ett hus? Folk dunkade mig i ryggen och sa att visst kände de till att jag var godhjärtad, säger Samir. Men ett helt hus?

Fast det fanns aldrig någon tvekan hos Samir, syskonen och mamma. Pappa Bajkos hus skulle göra mer nytta för någon som förlorat allt, än att stå och vänta på sommargäster från Sverige. Pappa skulle ha velat ha det så.

Bajko kom till Sverige som artonåring och när han så småningom gifte sig fick han en bit land i sin gamla hemby i bröllopsgåva. Med drömmen om att en dag kunna återvända, åkte han varje sommar ner till Donja Ljubija för att bygga sitt hus. Insidan klädde han i träpanel. Det var fint, det påminde om Sverige.

När kriget rasade stals allt i huset. Fönster, dörrar, lamphållare. Till och med träpanelen. Bajko började bygga upp huset igen. Varje gång bilen rullade från Sverige mot Bosnien, packade han med sig kläder, mat och annat att ge bort till dem som kunde tänkas behöva.

– Det var något med farsan, säger Samir. Han brukade vara generös. Under kriget skickade han gåvor till olika hjälporganisationer. Och när folk flydde kriget och kom till Sverige, fanns han där och tolkade, läste papper och såg till så att de kom till bra flyktingförläggningar. Så nu när det blev översvämning var det som en flash back för mig. Det var samma sak, med den skillnaden att ingen brydde sig om vem som var vad. Alla släppte nationaliteten och kämpade tillsammans mot vattenmassorna.

För två år sedan dog Bajko. Samir och syskonen ärvde huset i Donja Ljubija. Och visst har Samir varit där någon gång, hälsat på, bett en bön vid pappas grav. Men han har sitt liv i Sverige och ärligt talat så står huset näst intill orört.

”Hitta en barnfamilj som bäst behöver det.” Så sa Samir, syskonen och mamma till den hjälporganisation de fick kontakt med. Det gick fort att hitta sexbarnsfamiljen som bodde bland skit och skräp i ruinerna av ett gammalt hus. På en av bilderna Samir fått står en liten flicka med tovigt hår. Hon ser ut att vara jämngammal med hans egen dotter. Sådant går rakt in i hjärtat.

I början av juni kunde flickan och hennes familj flytta in i Bajkos hus. Två våningar och fem sovrum fördelade på 160 kvadrat. Möbler, tv, köksutrustning, verktyg och Bajkos kläder fick de på köpet.

– Jag förväntar mig inget tack, säger Samir. Men jag kommer nog vilja åka ner någon gång och se att det går bra för familjen. Den där lilla tjejen vill man ju köpa en docka till. Det skulle farsan ha gjort.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Daniel Bensby:
    1 juli, 2017

    Det är min vän det .
    Med ett Stort hjärta.
    Som räcker till många.
    Jag är så stolt över dig Samir💞

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Kultur
Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Frida Bergström jobbar som miljöarbetare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Ett lyft att byta från vårdjobb till miljöarbete

Mötet. Frida Bergström är fjärde generationens miljöarbetare och fackligt skyddsombud. På vinterhalvåret kombinerar hon arbetsmiljöarbetet med att hoppa in där det behövs, på sommaren kör hon en specialbyggd kärltvättsbil.

Hallå där!

Helena Wahlberg

…ADR-chaufför från Hallsberg som kör farligt gods i hela landet. Du brinner för att få till fler och bättre rastplatser för lastbilar. Varför är det så viktigt?

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.