Jessica Andersson ska göra samma jobb på kortare tid. Foto: Lilly Hallberg
Close
Jessica Andersson ska göra samma jobb på kortare tid.
Close

Samma runda – lägre lön efter VTD:s omläggning

Tidningsbud. Jessica Andersson på Kungsbackafilialen har 27 år i yrket. – Jag älskar det här jobbet, vill inte jobba med något annat. Men jag förstår dem som lämnar nu, säger hon.

Det är midnatt, tidningsbilen har nyss lämnat av buntarna vid filialen i Kungsbacka. Inne i lokalen pågår sortering. Natten mot en fredag betyder mycket jobb inför helgens utdelning. Under senare år har framför allt mängden paket och brev ökat kraftigt.

Jessica Andersson är ett av tidningsbuden som natten innan började arbeta med VTD:s nya start- och stopptider. För hennes del innebär det en minskning i sysselsättningsgrad med 11 procent. Men hennes runda är densamma, elva mil på Särö. På halvön ligger villasamhällen med många pampiga villor från förra sekelskiftet. Med många höginkomsttagare, trogna läsare av både Svenska Dagbladet och Dagens Industri, förutom Göteborgs-Posten.

– Jag är ändå lyckligt lottad, jag arbetar måndag–lördag och kommer att jobba 75 procent. Det vore värre att fått neddraget till halvtid, med samma distrikt. Själv orkar jag inte alltid tänka på hur det blir med nya lönen, nu under uppsägningstiden har jag ju kvar min vanliga lön, säger Jessica Andersson, som själv bor i Kungsbacka.

Kritisk till omläggningen

Rayan Debian, VTD. Foto: Lilly Hallberg
Rayan Debian, VTD. Foto: Lilly Hallberg

Hennes kollega, Rayan Debian, instämmer. Arbetsgivarens attityd har förändrats, försämrats, på senare tid. Men han låter mer förbannad än Jessica när han talar:

– Omläggningen har skett så snabbt att man knappt hunnit reagera och kunnat agera. Jag vet flera som slutar. Efter att ha ställt upp i så många år behandlar VTD oss bara som siffror.

Rayan, liksom facket både lokalt och centralt, är inne på att det vore mycket bättre om arbetsgivaren sagt upp några av tidningsbuden på grund av arbetsbrist. Och gått enligt turordningsreglerna, i stället för att hyvla ned de flestas tider.

– Vi som i ur och skur levererar tidningar, post och paket till kunderna är de som tar riskerna. Inte ledningen, men de sitter med höga löner. Fast vi har också räkningar som måste betalas, lån som ska amorteras, säger Rayan Debian, som räknar med att förlora minst 4 000 kronor i månaden med nya anställningsavtalet som gäller för hans distrikt i Åsa.

Säger sin mening

Trots att arbetet på filialen är hektiskt tar de flesta sig tid att säga sin mening innan de försvinner ut på rundorna. Flera talar också med Transports ombudsman Peter Åkesson från Göteborgsavdelningen och Lars Jonasson, som är ordförande i avdelningens sektion för tidningsbud, och som båda är med på filialen i Kungsbacka. Transport var med om att ta initiativ och genomföra systemet med filialanläggningar som buden kan utgå från, och där tidningsbuntarna från tryckeriet lämnas.

Lars Jonasson, ordförande i tidningsbudens sektion i Göteborg.
Lars Jonasson, ordförande i tidningsbudens sektion i Göteborg.

– Jag kan inte se hur det nya ska fungera, och förstår inte hur ledningen tänker. Många klarar ju inte distrikten på de gamla tiderna och så skall de ta bort arbetstid. Men det är klart, de räknar kanske kallt med att kunna fortsätta och fuska med lönerna och inte betala ut all extratid. Deras strategi verkar vara att stjäla från buden för att ge till tidningsdirektörerna, säger Lars.

– Jag är både förbannad och besviken över att det får gå till så här. Det är så uträknat av arbetsgivaren att driva igenom omläggningen, innan nya lagen om anställningsskydd som ska stoppa hyvling börjar gälla, säger Tomas Grönlund.

Han har jobbat flera årtionden som tidningsutdelare, och säger sig ha sett hur arbetsgivarens inställning till de anställda försämrats:

– Vi hade en kille här som slutade efter 33 år nu i onsdags. Inte en jävel från arbetsgivaren var här för att avtacka honom.

VTD: Vi gör vårt bästa

Tidningsbud. Distributions­bolaget VTD motiverar omställningen – men avvisar kritik om hyvling när majoriteten av tidningsbudens sysselsättningsgrad sänks.

Annika Nyberg, vd för VTD, framhöll före sommaren att det inte handlar om hyvling: En del tidningsbud kommer att förlora arbetstid, andra få mer.

– Både till medarbetare och fack har vi sagt att ingen vore gladare än vi om vi kunde ha fler anställda med högre tjänstgöringsgrad, sa Annika Nyberg då.

Nu håller förändringarna på att genomföras. VTD:s ledning bedömer det som helt nödvändigt.

Annika Nyberg, vd, har lämnat svar på Transportarbetarens frågor skriftligt:

Anser du fortfarande att det är fel att kalla förändringarna av start- och stopptider för hyvling?

”Omställningen innebär nya sluttider som justerats utifrån våra nya förutsättningar, där vissa har fått mer tid, och andra mindre. VTD har i den omställning som pågår förändrat sysselsättningsgraderna med anledning av kraftigt minskade tidningsupplagevolymer och vikande paket­volymer, som i kombination med stigande priser på drivmedel, el och papper har påverkat oss som företag negativt.”

Varför vill ni inte förhandla med facket om att säga upp på grund av arbetsbrist enligt turordningsreglerna, som tidigare?

”VTD har fört en lokal förhandling i Göteborg där parterna tyvärr inte kunde enas, trots att det var vår intention. Inget konkret motförslag lades då fram från Transport avdelning 3. Därefter skedde en central förhandling där förhandlingen avslutades. Parallellt med förhandlingarna i Göteborg har vi även förhandlat lokalt med Transport på andra ort­er inom vårt verksamhetsområde och där har vi nått överenskommelser om både övertalighet och sänkt sysselsättningsgrad.”

Spelar det in att nya arbetsrättslagstiftningen, som gör det krångligare att dra ned sysselsättningsgrad, införs den 1 oktober?

”Vi följer rådande lagstiftning och vår tidplan har inte påverkats av den nya lagstiftningen, utan av vår kraftiga nedgång av tidningsupplagor och paket.”

Är det något du själv/VTD:s ledning vill framhålla i sammanhanget?

”Vi värdesätter konstruktiva dialoger och ett gott samarbete med Transport. Detta upplever vi är lättare i vissa avdelningar inom Transport än andra.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.