SOPKONFLIKTEN I STOCKHOLM

Samtal mellan sopgubbar, fack och arbetsgivare

Diskussioner. Än har ingen lösning på konflikten nåtts mellan de vilt strejkande sopgubbarna i Stockholm och miljöbolaget Reno Norden. Under dagen har i alla fall överläggningar skett mellan fack och arbetsgivare.

Det berättar en källa bland sopgubbarna, som vill vara anonym eftersom arbetsgivaren undanbett sig vidare kontakter med medierna.

I botten finns en konflikt om en kommande lönesänkning i höst, parad med utökad arbetstid. Att Reno Norden hyrt in anställda för att inventera vart nycklarna till stadens många soprum går fick bägaren att rinna över. I morse beslöt Reno Nordens miljöarbetare att lägga ner arbetet och ställa sopbilarna. Kollegorna på miljöföretaget Liselotte Lööf anslöt också i en sympatiaktion på plats vid anläggningen i Älvsjö, men arbetade sedan vidare.

Går allt enligt planerna kommer sopgubbarna i morgon bitti att få rösta om lite olika alternativ till lösningar på konflikten. Det kan leda till att renhållarna återupptar arbetet igen redan i morgon.

– Egentligen var det ingen som ville strejka, så vi hoppas att vi ska komma överens med arbetsgivaren, säger Transportarbetarens källa.

Det är renhållningsbolagets uppdragsgivare, Stockholm vatten, som begärt att ett digitalt nyckelregister ska tas fram för avfallsutrymmen i Stockholms stad. Inventeringen görs för att bolaget ska kunna rapportera in uppgifterna till staden. I september förra året förhandlade arbetsgivaren och Transports Stockholmsavdelning om ifall sopgubbarna ska utföra eller ”i vart fall vara behjälpliga” vid genomgången av nycklarna.

Förhandlingarna slutade i oenighet eftersom Transport anser att inventeringen innebär nya arbetsuppgifter, som inte omfattas av avtalet och inte kan anses ingå i miljöarbetarnas arbetsuppgifter. Reno Norden vidhöll att uppgiften ingår i jobbet.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.