Sänkt avgift till a-kassan efter årsskiftet

Avgiften till Transports a-kassa sänks med 150 kronor nästa år. Det är innebörden i regeringens budgetproposition för 2014. – Det är ingen allmosa. Regeringen betalar tillbaka vad de stulit från våra medlemmar, kommenterar Transports förbundsordförande Lars Lindgren.

Transports a-kassa kommer, enligt budgetförslaget, att sänkas från 270 till 120 kronor den 1 januari nästa år.

Den differentierade a-kasseavgiften har hela tiden varit utsatt för hård kritik från fackligt håll. Regeringens syfte med skiftande avgifter i olika fackförbund var att hålla tillbaka löneökningarna inom yrken med hög arbetslöshet. Det innebar att förbund med många arbetslösa tvingades höja sina avgifter, medan förbund med få arbetssökande kunde sänka dem.

Cirka 2,2 miljoner medlemmar i landets a-kassor kommer nu att få sänkta avgifter efter årsskiftet, när löntagarna återgår till att betala lika mycket. Allt enligt alliansens beräkningar.

– Det är på tiden att avgifterna sänks igen. Regeringen är skyldig våra medlemmar cirka 15 000 kronor efter det här misslyckade experimentet med att få ner arbetslösheten. Höjda avgifter har inte haft någon som helst effekt på arbetslösheten. Jag uppfattar det som ett rent ideologiskt experiment, säger Lars Lindgren.

Hotell- och restaurangfackets medlemmar drabbades av ännu högre höjningar än Transports. Där får de anställda nu en sänkning med 255 kronor, att jämföra med Transportmedlemmarnas 150 kronor. Fler vinnare är medlemmar i Alfa-kassans, IF Metalls, Fastighets och GS:s a-kassor.

Transports a-kasseföreståndare Carin Florell är också lättad och välkomnar återgången till lika avgifter för alla.

– Införandet var en katastrof. Det har krävts extremt mycket administration för oss för att våra medlemmar ska få rätt avgift. Ändringen infördes 2007, men vi började tappa medlemmar redan hösten 2006.

Närmare 10 000 personer i Transports branscher valde att lämna a-kassan efter höjningen.

– Men nu är vi ett av få förbund inom LO som ökar vårt medlemsantal. Vi är tillbaka på nästan 79 000 medlemmar i a-kassan igen, förklarar Carin Florell.

Till en början var medlemmarna ilskna över höjningen, men nu upplever hon att transportarna vant sig. Att avgifterna åkt upp och ner, flera gånger, allt efter svängningarna på arbetsmarknaden, har dock skapat irritation.

– Vi har sänkt och höjt. Det blir skönt att de nu ligger still.

Säger Carin Florell med reservation för att några formella direktiv ännu inte gått ut till landets a-kassor. Budgeten ska först klubbas.

Samtidigt som administrationen av avgifterna lättar för a-kassorna ökar de betydligt när det gäller kontrollen av arbetslösa. Arbetssökande ska från och med denna månad bland annat skriva rapporter varje månad om arbeten de sökt. Den som slarvar med det eller missar möten med Arbetsförmedlingen kommer i fortsättningen att rapporteras till a-kassorna, varnas och vid upprepade förseelser få sin ersättning indragen.

I sin budget för nästa år presenterar regeringen också ytterligare sänkningar av arbetsgivaravgifter för företagare som anställer unga. Även det en hett omdebatterad modell för att komma åt den höga arbetslösheten bland ungdomar.

Förslaget går ut på att det ska bli 1 000 kronor billigare per månad att anställa en person under 23 år.

I alliansens jobbpaket återfinns också de så kallade YA-jobben, som utretts under lång tid. Det innebär anställningar med yrkesintroduktionsavtal för unga upp till 25 år, som inte har någon tidigare erfarenhet av ett särskilt yrke.

Tanken är att ungdomarna ska få lön och villkor enligt gällande kollektivavtal. Men de ska bara arbeta till 75 procent. De resterande 25 procenten ska användas för handledning och utbildning, ungefär som lärlingsplatser i andra länder, förklarar regeringen.

Transport har hela tiden varit motståndare till lägre löner för ungdomar.

– Det finns ingenting som visar att sänkta ungdomslöner ger fler jobb. Möjligen blir det ytterligare någon som får steka hamburgare på McDonald’s. Vad vi borde satsa på är i stället ordentliga, kvalificerade arbeten där unga kan gå in och göra karriär, anser Lars Lindgren.

Hotell- och Restaurangfacket är också kritiskt till förslaget. Man menar att det gör det mindre attraktivt för arbetsgivare att anställa unga personer, först vid fyllda 23 år och därefter vid fyllda 25 år.

– Regeringen skapar incitament för fler visstidsanställningar och skapar fler trösklar, säger förbundets ordförande Ella Niia.

 

Fotnot. Regeringens förslag innebär att de sociala avgifterna för unga upp till 23 år sänks från 15,49 procent till 10,21 procent. För personer mellan 23 och 25 år behålls den nuvarnde lägre nivån, 15,49 procent.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.