Sänkta krav för att få a-kassa
A-kassa. Kraven för att få a-kassa sänks tillfälligt. Samtidigt tas karensdagarna bort. Ersättningen som en arbetslös kan få höjs under resten av året.
– Det är positivt för våra medlemmar att slippa karensen och bra för de arbetslösa att få mer pengar, kommenterar Daniel Olsson, biträdande föreståndare för Transports a-kassa.
Närmast på hans agenda står nu att ta reda på vad förändringarna innebär för a-kassan, både personalen och medlemmarna. Hur ser finansieringen ut? Blir det ökad arbetsbelastning? Nyanställningar? Regeringen lovar extra pengar.
Regeringen har förhandlat fram förändringarna med samarbetspartierna Centern och Liberalerna i ett försök att lindra effekterna av coronapandemin. Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade dem på en pressträff i eftermiddag.
– Företag kommer att gå i konkurs och människor kommer att bli arbetslösa, sa hon innan hon gick in på detaljerna i de tillfälliga regler som införs i dag och de höjda beloppen som börjar gälla den 13 april.
Förändringarna i korthet:
- Det räcker med att vara med i en a-kassa i tre månader för att få a-kassa som beräknas på inkomsten.
- Lättnader i det så kallade arbetsvillkoret, det vill säga hur många timmar man minst ska ha arbetat per månad, gör att till exempel timanställda och deltidare lättare ska kunna få ersättning.
- Grundersättningen höjs till 510 kronor per dag, vilket betyder 11 220 kronor i månaden. Den gäller för dem som förlorat sitt jobb och då inte har varit med i någon a-kassa.
- Taket för den inkomstrelaterade ersättningen höjs också, och den landar på max 1 200 kronor per dag under de första 100 arbetslösa dagarna. Fler kommer genom detta att nå upp till en ersättning som motsvarar 80 procent av lönen.
- Den sex dagar långa karensen slopas. Det betyder a-kasseersättning från första dagen.Förändringarna föreslås gälla fram till årsskiftet. De ingår i ett större åtgärdspaket mot coronavirusets effekter på arbetsmarknaden, den totala kostnaden landar på 10,8 miljarder kronor. Slutligt beslut om åtgärderna fattas i riksdagen.