SAS i blåsväder igen – chefer får höjd lön
I Norge har media avslöjat att flygbolaget, mitt under krisen, höjt lönerna kraftigt för ett 20-tal chefer. Enligt uppgift har uppåt en halv årslön betalats ut, för att förmå nyckelpersoner att stanna kvar. SAS bekräftar att avtal slutits med ett antal chefer, men inte hur många eller hur stora bonusarna är.
Transports flygombudsman, Kenneth Grampe, är upprörd:
– Vad jag tycker lämpar sig inte för tryck i en tidning. Med tanke på det tryck våra medlemmar utsätts för nu är det skandalöst, om uppgifterna stämmer.
De senaste dagarna har norska medier rapporterat att 15–20 SAS-chefer nyligen fick bonusavtal som innebär uppåt en halv årslön extra. Totalt uppges bonusarna kosta det krisdrabbade bolaget 20 miljoner kronor – pengar som betalats ut i ett läge där flygjätten vill sänka lönerna för tusentals anställda.
Chefbonusarna har väckt starka reaktioner i Norge och debatterats ända upp i riksdagen, stortinget. Facken har krävt att få reda på vem som fattat beslutet och vilka chefer som omfattas.
Nyheten har även nått Sverige. Aftonbladet uppger att totalt 15 miljoner kronor har betalats ut. Bonusavtalet kritiseras av pilotfacket och tjänstemannafacket Unionen, där en talesman uppger att lönehöjningarna inte ens fått avsedd effekt – eftersom två av cheferna ända valt att hoppa av.
På SAS pressavdelning bekräftar Malin Selander att personliga avtal ingåtts med chefer i Sverige, Norge och Danmark. Vilka personer som omfattas, hur många och vilka pengasummor det handlar vill bolaget inte kommentera. Inte heller om det rör chefer inom markhantering och den tekniska servicen.
I en skriftlig kommentar uppger SAS:
”Generellt har vi som hållning att inte kommentera individuella avtal som våra anställda har. Det vi konkret kan säga i detta sammanhang är att i samband med uppstarten av 4XNG-planen etablerades ”stay-on”-avtal, via individuella avtal, för ett mycket begränsat antal nyckelpersoner i hela SAS.
Denna begränsade skara medarbetare skulle arbeta intensivt med 4XNG-planen som bland annat kunde betyda att deras befattningar skulle upphöra eller bli centraliserade till Sverige.
Syftet med avtalen var att säkerställa att viktiga nyckelkompetenser bevarades i företaget under hela processen.”