Close
Den lettiska dragbilen trafikerar nu Schenkers linje mellan Karlstad och Jönköping.
Close

”Schenker agerar jävligt fult”

Åkeri I höstas sparkade speditören Schenker ut ett av sina husåkerier från en paketlinje mellan Jönköping och Karlstad. Uppdraget gick i stället till Hagman Transport, som satte in en lettisk dragbil med en lettisk förare. Chauffören tar sin dygnsvila inne på Schenkers terminal i Karlstad.

– Jag har svårt att se hur körupplägget går att förena med cabotagereglerna. Bilen hinner inte lämna Sverige mellan körningarna, säger chauffören och Transportmedlemmen Kim Gewert.

Schenkers agerande har skapat stor irritation såväl inom facket som bland chaufförer och åkare. Det var tidigt i höstas som Schenker plötsligt sa upp kontraktet med samarbetspartnern Smålands Logistik.

Körningen gick till speditören NTG, som i sin tur anlitar Hagmans Transport i Varberg. Hagmans köptes nyligen upp av Dinotrans – ett åkeri som drivs av en svensk, fast med Lettland som bas. Bilarna är registrerade i Lettland, men rullar ofta i Norden med baltiska eller filippinska förare bakom ratten.

I början av december begärde Transport att Hagman Transport skulle teckna kollektivavtal. Bolaget sa nej, med hänvisning till att företagets ekonomi inte medger att avtalsenliga löner och villkor betalas till förarna.

Gunvor Munck, vd på Smålands Logistik, bekräftar att Schenker sagt upp körningen:

– Det var en daglig linje där vi hade flera bilar och chaufförer. Jag kan inte säga mer om bakgrunden, än att vi blev uppsagda. Det känns trist förstås. Det är första gången Schenker agerar på det här sättet mot oss.

Kim Gewert har flera förarkolleger som drabbats när linjen hamnat hos det som ser ut att vara lågprisaktörer. Han säger:

– Jag har öppet ifrågasatt Schenker nya trafikupplägg, men fick till svar att det saknas chaufförer. En annan källa i Schenker uppgav att Smålands Logistik var för dyra. Jag sa att jag tycker att Schenker agerar jävligt fult. Och att företaget grinar oss chaufförer i ansiktet.

Örjan Jakobsson, ombudsman på Transports Karlstadsavdelning, håller med:

– Jag ser den lettiska dragbilen stå inne på Schenkers terminalområde varje morgon, med fördragna gardiner. Är det så här seriösa speditörer agerar? Vart tog beställaransvaret vägen?

Transportarbetaren har sökt ansvariga på Schenker, genom företagets presschef Pierre Olsson. Han har inte återkommit. Tidningen önskar svar på följande frågor:

  • Är det vanligt att Schenker som speditör lägger ut uppdrag på andra speditörer?
  • Blir Schenkers kunder upplysta om att när de anlitar Schenker för transport av paket eller gods, så kan uppdraget gå till andra speditörer som kan ha helt andra krav på underentreprenörer och på kvalitet?
  • Nu körs godset, svensk inrikestrafik, av minst en lettiskregistrerad dragbil, med lettisk chaufför. Följs cabotagereglerna? Hur ofta lämnar bilen Sverige och återkommer med en internationell Transport?
  • Vilken lön och vilka övriga arbetsvillkor har den lettiske chauffören eller chaufförerna?
  • Hur ser Schenker på att er körning i slutänden utförs av ett åkeri utan kollektivavtal?
  • Lever Schenker upp till beställaransvaret?
  • Kommer Schenker att säga upp fler kontrakt med svenska åkeriföretag för att i stället utföra körningar i Sverige med utländsk arbetskraft?

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Seth:
    12 oktober, 2020

    Sorgligt att transportbranchen är, fortsatt, jävligt rörig...

  2. Lennart O:
    16 december, 2018

    Tyvärr är troligen Schenker inte ensam om dumpning av priser. Och cabotagereglerna kan vi nog drömma om, liksom arbetstidsregler. Samt: Vill vi betala vad det kostar? Billigt= Någon annan betalar på något vis.

  3. Ewa Braun:
    15 december, 2018

    Detta pågår hela tiden sedan många år tillbaka. Cabotagetrafik=utländska bilar o chaufförer! En lag utan funktion. Tillika svenska åkeriers slavlöner till utländska chaufförer. Vad gör Transportstyrelsen?=0! Vad gör Transportarbetarförbunde? =0! Vad gör polisen?=0 Kanske Morell kan skapa lite ordning i transportbranschens laglösa djungel!

  4. Peter:
    15 december, 2018

    Bedrövligt!

  5. Magnus Carlberg:
    14 december, 2018

    Härligt Att ni orkar med det

  6. Mattias:
    14 december, 2018

    Även på Schenker i Gävle står en utlands reggad dragbil med svenska scenker trailer bakom. Kör mellan Gävle och Karlstad om jag hörde rätt. Föraren bor i hytten även under yelgen

  7. Christer B.:
    14 december, 2018

    På linjen Västerås - Jönköping ToR sköts transporten numera av Daniel Gustavssons åkeri.

  8. Göran Cederfjärd:
    13 december, 2018

    Svenska kollektivavtal skall gälla som golv för alla som huvudsakligen jobbar i Sverige sedan spelar det som ingen roll var personalen eller företaget har sitt huvudkontor!

  9. M.Nilsson:
    13 december, 2018

    Detta har ju Schenker gjort med en körning som går dagligen mellan Västerås-Jönköping jönköping-västerås. Exakt samma sak fast annat Schenker åkeri och vet inte vilket företag den utländska chauffören kör för

  10. Lars Fryksater:
    13 december, 2018

    Girigheten styr, tror inte att Schenker tar mindre betalt av sina kunder.

  11. Jan Strömberg:
    13 december, 2018

    Jag tycker det verkar ganska korkat att hitta på sådana lösningar nu när social dumpning och slavförhållanden är prioriterat på allas agendor! Det är ett väldigt tydligt statement från Schenker ”Vi struntar i rättvisa förhållanden inom transportsektorn i Sverige”

  12. Stefan:
    13 december, 2018

    Stycket på Stockholm och Bilpaketen till Sundsvall och Umeå har väl liknande upplägg från Jönköping..

  13. Tina Lundberg:
    13 december, 2018

    Hur ska jag som privatperson kunna påverka att det är ett seriöst åkeri med kollektivavtal som transporterar godset? Sedan finns det ju även helsvenska åkerier som inte är seriösa.

Lästips:

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

”DSV har ju inte ett jättebra rykte”

Åkeri/Terminal. – Det har tisslats och tasslats i ett och ett halvt år om att DSV var intresserat av att ta över Schenker och att det vore förfärligt. Så säger en chaufför på Schenker åkeri efter beskedet att danska logistikbjässen DSV köper tyska jätten DB Schenker.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.