Ulf Karlander och Betsy
Close
I skoförrådet. Huvudskyddsombudet Ulf Karlander och Betsy, ansvarig för bland annat butikskontroll vid Securitas i övre Norrland.
Close

Securitas skor sin personal

Arbetskläder. Skor till anställda som går på hårda cementgolv, stumma asfaltsytor och isiga trottoarer? Självklart tycker ett av de stora företagen i bevakningsbranschen.

Ulf Karlander är inte bara väktare, ordningsvakt, hundförare, fackligt förhandlingsombud och huvudskyddsombud på Securitas i Luleå. Han är också en av Transports representanter i företagets centrala utrustningskommitté. Där är han med och bestämmer vilka skor (bland annat) som väktare, ordningsvakter, parkeringsvakter och butikskontrollanter ska ha. Och det är inga lättvindiga beslut.

– En ny sko eller en ny sula ska provas innan vi köper in den. Vi har testgrupper runt om i landet som rapporterar till oss i kommittén.

Skor
Foto: Lena Blomquist

Anställda på Securitas får inte bara skyddsskor, som är stadgat i lag och avtal för alla som jobbar i miljöer där skyddsskor krävs. Dessutom ingår ett par lågskor och ett par kängor per år i den utrustning som arbetsgivaren står för. Liksom formgjutna innersulor, som passar just den egna foten, för den som behöver.

– Vi provade en känga … men upptäckte att de blev hala som hockeypuckar när det blev kallt. Då gick vi till tillverkaren som gjorde om gummiblandningen i sulorna så att skorna blev säkrare, berättar Ulf Karlander.

Men för parkeringsvakterna i Luleå räckte inte den nya yttersulan. Till dem bekostar arbetsgivaren icebugs, skor med inbyggda isdubbar.

Både Transports man i utrustningskommittén och Ronny Fredriksson, som till helt nyligen satt i ledningen på Securitas Sverige, har stött på kritik mot företagets skopolicy. Konkurrenter som helt enkelt tycker att företaget inte borde bjuda över kollektivavtalet med fria skor.

– Vi har haft det sedan 1997, berättar Ronny Fredriksson. Då var det många som gick i billiga gympadojor … och utrustningskommittén tyckte att de anställda skulle må bättre av riktiga skor med stötdämpning.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.