Krönika. Semestern närmar sig med stormsteg och snart står sommaren i all sin prakt. Skolavslutningarna avlöser varandra. Små skolbarn som sjunger ” Den blomstertid nu kommer” i blomsterprydda skolsalar och så avslutningen, med skrålande och uppsluppna ungdomar på lastbilsflak runt om i landet.
Ungdomar som är på väg ut i livet och friheten. Det de möter är dock inte en dans på rosor. Arbetslösheten ligger som bekant runt åtta procent och bland ungdomarna är den dessvärre än högre. Måtte det inte dröja länge innan vi får en politisk ledning i landet som med kraft tar tag i denna ödesmättade fråga. En anställning, ett jobb att gå till, är förutsättningen för att kunna skapa sig ett värdigt och bra liv. Att vara en del av arbetslaget och känna sig behövd är oerhört viktigt för självkänslan och tron på sig själv.
Men som sagt, semestern närmar sig, så också för oss som har ett arbete. Semester, bara ”smaka” på ordet. Alla får säkert olika associationer. Själv ser jag framför mig några lata dagar när man bara umgås med familjen. En och annan dagstur till yngsta sonen i Blekinge blir det också. Trädgårdsarbete och givetvis grillning. Semestern är den period då köket flyttar ut och jag får för en stund bli chefskock i familjen.
Semestern ger också tid för eftertanke. Liksom lite funderingar över framtiden. När jag ser tillbaka på förbundets arbete de första sex månaderna under 2013 kan jag konstatera att vi flyttat fram våra positioner på ett stort antal områden. Avtalsrörelsen påbörjades redan tidigt på året och har lett fram till att vi lyckats teckna nya kollektivavtal på ett stort antal av våra avtalsområden. Vi tvingades till och med till strejk inom Transportavtalet. En strejk som redan blivit historiskt under namnet ”lunchstrejken”.
Vi har också under våren presenterat projektet den ”sänkta löneandelen”, ett forskningsprojekt finansierat av Elin och Charles Lindleys stiftelse. Det beskriver hur löneandelen av produktiviteten minskat allt sedan mitten av 1980-talet. Projektet ledde bland annat till en uppmärksammad dokumentär i SVT och förbundet kommer att följa upp arbetet med att anordna ett seminarium under Almedalsveckan på temat.
Arbetet med att utveckla organiseringsprojektet har även det fortsatt under våren. Vi har sett många goda exempel på vad det projektet åstadkommer, bland annat inom bemanningsföretagen.
Den påtvingade separationen mellan förbundet och arbetslöshetskassan är nu genomförd. Processen har varit påfrestande för oss alla, men har trots det ändå kunnat genomföras under ordnade former. Vi har även under våren inrättat ett renodlat medlemscenter där allehanda ärenden som berör förbundsmedlemskapet hanteras på ett proffsigt sätt. Hemsidan tillsammans med tidningsredaktionen fortsätter att utvecklas och används allt mer som förbundets främsta informationskanal till medlemmarna.
Slutligen vill jag nämna förbundets arbete kring klimatförändringarna. Förbundet har tagit ställning. Vi ska arbeta aktivt med denna fråga. Den berör oss på många olika sätt. Frågan är förvisso abstrakt och svår att riktigt ta på allvar. Därför har förbundet tagit avstamp i den rapport som producerades och antogs vid Internationella Transportarbetarefederationen, ITF:s kongress 2010.
Vi har dessutom engagerat ett antal namnkunniga forskare för att ta fram ett kunskapsmaterial. Detta är nu klart och förbundet har utformat en egen ståndpunkt om hur krisen ska bedömas och hanteras. Det handlar om tre huvudpunkter:
•att beskriva verkligheten som den är – utan skygglappar och önsketänkande.
•att öka medvetenheten om klimatproblemen bland våra medlemmar och förklara förbundets inställning för omvärlden.
•och att utveckla strategier för åtgärder som bygger på solidaritet och social inriktning i det förändringsarbetet som klimatkrisen ställer krav på.
Dessa tre huvudinriktningar utvecklar vi i boken ”Transport och Klimathotet”. Boken är både ett principprogram och ett studiematerial som ska underlätta det fortsatta arbetet med att minimera utsläppen av växthusgaser.
Men som sagt: Det ska bli skönt med semester! När vi återkommer ska arbetet med organisering, förhandlingar, klimatfrågan och mycket annat fortsätta med samma intensitet som innan semestern.
Med förhoppning om en varm och skön sommar till er alla.