Ko i djurtransport.
Close
En av de sista resenärerna.
Close

Sista resan – för alla

Hästveda den 16 juni. Klockan är halvsex på morgonen. Det är sista dagen för Peter Kolmodin. Sista tjurarna. – Åkeriet har sålt bilen. Jag fick erbjudande om att köra för en annan åkare. Men det känns som att jag är färdig med det här nu, säger han.

I april skrev om vi om djurtransportör Peter Kolmodin. Han var upprörd och ledsen efter en olycka där en arbetskamrat klämts till döds.

Kort efter reportaget stod det klart att åkeriet skulle sälja två av djurbilarna. Peter blev uppsagd. I sommar kommer han att rycka in och köra ”grisbilen” ett par veckor, men bara som vikarie.

Efter tio år som djurchaufför är det alltså dags för allra sista resan med nötboskap, konstaterar Peter Kolmodin.

Transportarbetaren åker med för att se om det går att fånga det komplexa arbetet i bild. Ett jobb som ofta innebär närkamper med 600–700 kilo tunga sumobrottare som prövar alla taktiker. Från attack till flykt. Eller stå still. Vad som än händer.

Dagens allra sista resenär väljer det sista. Tjuren står stadigt bredbent, blundar och vägrar kliva ombord. Peter och lantbrukaren kämpar sig svettiga i mer än en halvtimme innan tjuren ger upp och kliver upp för rampen.

En kvart senare är vi på väg mot slakteriet i Linköping:

– Just nu känns det lite vemodigt. Jag kommer att sakna jobbet, inte minst kontakten med djuren och bönderna. Men i grunden är jag ganska nöjd. Det är dags att gå vidare känner jag.

– Jag har kört det mesta som finns i åkeribranschen. Skogskörning är väl det enda som återstår och det vore faktiskt spännande att prova. Fast det blir nog inte så, säger Peter och tittar ut över Vätterns vattenspegel.

Han är oroad över lantbruket och matproduktionen i Sverige. Slakterierna har blivit färre och större och djuren får åka långa sträckor – i bland i onödan. Frakt- och köttpriset bestämmer vart djuren skickas, inte avståndet.

Peter Kolmodin har själv varit lantbrukare och han lider med alla som har mjölkkor. Mjölkpriset är nere på bottennivå och många tvingas lägga ner.

– Folk förstår inte konsekvenserna. Visst, vi kan importera mjölk. Men korna producerar ju kalvar också. Tjurkalvar som är basen för vår köttproduktion. I framtiden kommer det att bli brist på svenskt nötkött i butikerna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.