Close
Den sista september löper kontraktet ut för Liselotte Lööf AB. De anställda är uppsagda. Bilden är tagen i somras.
Close

Sista resan för sopgubbarna på Liselotte Lööf

Renhållning. I dag jobbar ett 60-tal sopgubbar på Liselotte Lööf AB sin sista dag. Många av dem har kört in stockholmarnas avfall i 15–20 år eller mer. På måndag tar bolagen Reno Norden och Suez över kontrakten.

– Det är bara två, tre gubbar som följer med över till de nya entreprenörerna. Stockholm stad går själva ut med att det kan bli problem med sophämtningen i höst, säger en miljöarbetare som vill vara anonym.

För bara några månader sedan var Stockholms renhållare ett stolt sammansvetsat gäng på uppåt 150 personer som själva valt att kalla sig sopgubbar.

Under våren har de träffats åtskilliga gånger för att diskutera stadens senaste upphandling. Det stod tidigt klart att vinnarna – Reno Norden och miljöföretaget Suez – ville avskaffa ackordet och sänka lönerna.

Under sommaren blev det konflikt på Reno Norden. De anställda anser att de avskedades på grått papper och ett 50-tal sopgubbar gick hem.

I dag är Reno Norden en krisdrabbad koncern där det norska moderbolaget nyligen ansökte om konkurs. I Stockholms upprätthåller företaget avfallshämtningen med nyanställd personal, inhyrda och flera underentreprenörer. Fackliga bedömare menar att lösningen är mycket kostsam för ett bolag som redan har usel ekonomi.

Parallellt har stadens andra huvudentreprenör, Liselotte Lööf, fullföljt kontraktet som löper ut den sista september. Ingen av företagets miljöarbetare vill i nuläget framträda i tidningen, men tidigare har gruppen uttalat stark kritik mot den kommunala upphandlingen.

Av de 60 sopgubbarna på Liselotte Lööf är det bara ett fåtal som går över till de nya entreprenörerna. Övriga har sökt andra jobb, berättar en källa.

Klart är att både Reno Norden och Suez driver igenom kraftiga lönesänkningar – jämfört med de nivåer som gällt tidigare. I stället för ackord inför Reno Norden fast månadslön med något förhöjd så kallad premiekompensation.

Transport har motsatt sig förändringen i lokala förhandlingar. Enligt uppgift erbjuder Suez fast lön som ligger något över kollektivavtalets lägstanivåer.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Kjell boding:
    29 januari, 2022

    Transport borde lyssna på byggnan fack istället för alltid böjas från företag

  2. Per OLof L undin:
    29 september, 2017

    Upphandlingsprincipen skördar ständigt nya offer !!! Vi lever alla i branscher där våra chefer slåss till döds för att tjäna så LITE som möjligt... Absurt...! Var ligger botten..??

Lästips:

Ung miljöarbetare kör sopbil.

Kompetens- och utbildningsanställning i max två år

Utbildningsanställning. Med kompetens- och utbildningsanställning hoppas Transport och Sobona få fler anställda till branschen. I max två år kan utbildningen pågå.

Frida Bergström jobbar som miljöarbetare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Ett lyft att byta från vårdjobb till miljöarbete

Mötet. Frida Bergström är fjärde generationens miljöarbetare och fackligt skyddsombud. På vinterhalvåret kombinerar hon arbetsmiljöarbetet med att hoppa in där det behövs, på sommaren kör hon en specialbyggd kärltvättsbil.

Johan Kanmert. Foto: Privat

Sjukare, skadligare och dödligare

Debatt. Trots en omfattande skyddslagstiftning i form av den samlade arbetsmiljölagstiftningen med arbetsmiljölagen som ramlag kompletterad av arbetsmiljöförordningen och preciserad av Arbetsmiljöverkets föreskrifter skyddas inte människor på svenska arbetsplatser.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.