Sista resan för sopgubbarna på Liselotte Lööf
Renhållning. I dag jobbar ett 60-tal sopgubbar på Liselotte Lööf AB sin sista dag. Många av dem har kört in stockholmarnas avfall i 15–20 år eller mer. På måndag tar bolagen Reno Norden och Suez över kontrakten.
– Det är bara två, tre gubbar som följer med över till de nya entreprenörerna. Stockholm stad går själva ut med att det kan bli problem med sophämtningen i höst, säger en miljöarbetare som vill vara anonym.
För bara några månader sedan var Stockholms renhållare ett stolt sammansvetsat gäng på uppåt 150 personer som själva valt att kalla sig sopgubbar.
Under våren har de träffats åtskilliga gånger för att diskutera stadens senaste upphandling. Det stod tidigt klart att vinnarna – Reno Norden och miljöföretaget Suez – ville avskaffa ackordet och sänka lönerna.
Under sommaren blev det konflikt på Reno Norden. De anställda anser att de avskedades på grått papper och ett 50-tal sopgubbar gick hem.
I dag är Reno Norden en krisdrabbad koncern där det norska moderbolaget nyligen ansökte om konkurs. I Stockholms upprätthåller företaget avfallshämtningen med nyanställd personal, inhyrda och flera underentreprenörer. Fackliga bedömare menar att lösningen är mycket kostsam för ett bolag som redan har usel ekonomi.
Parallellt har stadens andra huvudentreprenör, Liselotte Lööf, fullföljt kontraktet som löper ut den sista september. Ingen av företagets miljöarbetare vill i nuläget framträda i tidningen, men tidigare har gruppen uttalat stark kritik mot den kommunala upphandlingen.
Av de 60 sopgubbarna på Liselotte Lööf är det bara ett fåtal som går över till de nya entreprenörerna. Övriga har sökt andra jobb, berättar en källa.
Klart är att både Reno Norden och Suez driver igenom kraftiga lönesänkningar – jämfört med de nivåer som gällt tidigare. I stället för ackord inför Reno Norden fast månadslön med något förhöjd så kallad premiekompensation.
Transport har motsatt sig förändringen i lokala förhandlingar. Enligt uppgift erbjuder Suez fast lön som ligger något över kollektivavtalets lägstanivåer.