Illustration: Helena Halvarsson
Close
Illustration: Helena Halvarsson
Close

Sju råd inför semestern

Snabbkollen. Äntligen sommar! Du vet väl att du enligt lag har rätt till fem veckors ledighet? Eller att du kan anmäla till försäkringskassan om du blir sjuk och ta ut de förstörda semesterdagarna vid ett senare tillfälle? Har du förresten koll på att chefen under vissa omständigheter har rätt att kalla in dig trots att du är ledig?

1. Chefen kan avbryta din semester

Bara för att du är på semester är du inte garanterad att få bli lämnad ifred. Chefen har faktiskt rätt att kalla in dig trots att du är ledig. Men för att göra det krävs mycket speciella skäl, som till exempel att det inträffar något som äventyrar företagets existens.

Om chefen kallar in dig under pågående ledighet ska du kontakta facket för att försäkra dig om att det verkligen finns en godtagbar anledning. Att avbryta en anställds semester är i vilket fall som helst ett brott mot semesterlagen, och arbetsgivaren måste ersätta dina extra utgifter samt betala skadestånd om hen kräver att du ska jobba.

2. Anmäl om du blir sjuk

Blir du sjuk finns det ingen anledning att bränna semesterdagar i sjuksängen. Du har laglig rätt att sjukskriva dig och på så sätt spara dina semesterdagar till ett senare tillfälle.

Det är viktigt att du omgående anmäler till både försäkringskassan och arbetsgivaren.

3. Alla har rätt till ledighet

Semesterlagen ger alla rätt till fem veckors semester per år oavsett om du jobbar hel- eller deltid. Semester tjänar du in även om du till exempel är sjuk eller föräldraledig.

4. Även nyanställda har rätt till semester

Som ny på jobbet har du också rätt till fem veckors ledighet. Men det gäller inte om anställningen påbörjas efter den 31 augusti. Då får du bara fem dagar ledigt resten av semesteråret (till och med 31 mars).

Om du som nyanställd har rätt till betald ledighet är en annan sak. För att få fullt betald semester måste du ha jobbat ett helt så kallat intjänandeår, det vill säga perioden 1 april till 31 mars. Började du till exempel jobba den 1 januari har du bara tjänat in betald semester i tre månader.

5. Du har rätt till sammanhängande semester

Semesterlagen ger dig rätt till minst fyra veckors semester i följd under tiden juni till och med augusti. När dessa veckor ska tas ut får du inte själv bestämma. Det är en fråga för dig och arbetsgivaren att enas kring. Kan ni inte komma överens är det arbetsgivaren som bestämmer. Däremot har du rätt att få veta när du ska ha semester två månader i förväg så du kan planera din ledighet.

6. Extrapengar till den lediga

Enligt lag har alla rätt till vissa tillägg under semestern. I de flesta av Transports avtal får du 13 procent extra, vilket är mer än lagen föreskriver. Det innebär att du under ledigheten får 13 procent av den semesterlönegrundande inkomst du haft perioden 1 april till 31 mars.

Några Transportavtal räknar i stället ut semesterersättningen genom att lägga till 0,8 procent på månadslönen. Har du till exempel en månadslön på 23 000 kronor räknar du så här: 23 000 x 0,008 = 184 kronor. Det är vad du får extra varje dag när du har semester.

7. Du kan spara semesterdagar

20 semesterdagar om året måste du ta ut, resten kan du spara till någon annan gång. Har du 25 dagars semester betyder det att du får spara 5 dagar per år. Men detta får du bara göra i fem år. Alltså: Högst 25 sparade semesterdagar under en femårsperiod, sen måste du ta ut dem.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.