Sju råd inför semestern
Snabbkollen. Äntligen sommar! Du vet väl att du enligt lag har rätt till fem veckors ledighet? Eller att du kan anmäla till försäkringskassan om du blir sjuk och ta ut de förstörda semesterdagarna vid ett senare tillfälle? Har du förresten koll på att chefen under vissa omständigheter har rätt att kalla in dig trots att du är ledig?
1. Chefen kan avbryta din semester
Bara för att du är på semester är du inte garanterad att få bli lämnad ifred. Chefen har faktiskt rätt att kalla in dig trots att du är ledig. Men för att göra det krävs mycket speciella skäl, som till exempel att det inträffar något som äventyrar företagets existens.
Om chefen kallar in dig under pågående ledighet ska du kontakta facket för att försäkra dig om att det verkligen finns en godtagbar anledning. Att avbryta en anställds semester är i vilket fall som helst ett brott mot semesterlagen, och arbetsgivaren måste ersätta dina extra utgifter samt betala skadestånd om hen kräver att du ska jobba.
2. Anmäl om du blir sjuk
Blir du sjuk finns det ingen anledning att bränna semesterdagar i sjuksängen. Du har laglig rätt att sjukskriva dig och på så sätt spara dina semesterdagar till ett senare tillfälle.
Det är viktigt att du omgående anmäler till både försäkringskassan och arbetsgivaren.
3. Alla har rätt till ledighet
Semesterlagen ger alla rätt till fem veckors semester per år oavsett om du jobbar hel- eller deltid. Semester tjänar du in även om du till exempel är sjuk eller föräldraledig.
4. Även nyanställda har rätt till semester
Som ny på jobbet har du också rätt till fem veckors ledighet. Men det gäller inte om anställningen påbörjas efter den 31 augusti. Då får du bara fem dagar ledigt resten av semesteråret (till och med 31 mars).
Om du som nyanställd har rätt till betald ledighet är en annan sak. För att få fullt betald semester måste du ha jobbat ett helt så kallat intjänandeår, det vill säga perioden 1 april till 31 mars. Började du till exempel jobba den 1 januari har du bara tjänat in betald semester i tre månader.
5. Du har rätt till sammanhängande semester
Semesterlagen ger dig rätt till minst fyra veckors semester i följd under tiden juni till och med augusti. När dessa veckor ska tas ut får du inte själv bestämma. Det är en fråga för dig och arbetsgivaren att enas kring. Kan ni inte komma överens är det arbetsgivaren som bestämmer. Däremot har du rätt att få veta när du ska ha semester två månader i förväg så du kan planera din ledighet.
6. Extrapengar till den lediga
Enligt lag har alla rätt till vissa tillägg under semestern. I de flesta av Transports avtal får du 13 procent extra, vilket är mer än lagen föreskriver. Det innebär att du under ledigheten får 13 procent av den semesterlönegrundande inkomst du haft perioden 1 april till 31 mars.
Några Transportavtal räknar i stället ut semesterersättningen genom att lägga till 0,8 procent på månadslönen. Har du till exempel en månadslön på 23 000 kronor räknar du så här: 23 000 x 0,008 = 184 kronor. Det är vad du får extra varje dag när du har semester.
7. Du kan spara semesterdagar
20 semesterdagar om året måste du ta ut, resten kan du spara till någon annan gång. Har du 25 dagars semester betyder det att du får spara 5 dagar per år. Men detta får du bara göra i fem år. Alltså: Högst 25 sparade semesterdagar under en femårsperiod, sen måste du ta ut dem.