Sju tips för arbetslösa
Snabbkollen. Är du rädd för att bli arbetslös? Eller är du en av 7 000 transportare som redan är det? Visste du att Transports inkomstförsäkring ger ett extra tillskott om du blir av med jobbet? Eller att du kan få hjälp att hitta ett nytt?
Läs våra tips för arbetslösa så har du mer på fötterna.
1. Anmäl dig direkt
Det första du ska göra är att anmäla dig på arbetsförmedlingen din första dag som arbetslös. Är du medlem i Transports a-kassa? Då är nästa steg att fylla i a-kassans blankett om arbetslöshet. Den som inte är med i någon a-kassa ansöker i stället om ersättning från Alfa-kassan. Den ersättningen är dock lägre än för den som är medlem i en a-kassa.
2. Inkomstförsäkring kan ge extra pengar
Med a-kassa får du som mest 80 procent av din tidigare lön. Många får mindre. Men du som är medlem i Transport och med i Transports a-kassa omfattas också av en inkomstförsäkring. Den täcker upp så att du får ut 80 procent av lönen även om du tjänar mer än 18 700 kronor i månaden. Ansökningsblanketten finns på Transports hemsida. Skicka in den till förbundet samtidigt som du ansöker om ersättning från a-kassan.
3. Se upp med deltid!
Jobbade du heltid före din arbetslöshet och har nu fått tag i ett deltidsjobb eller inhopp? Då gäller det att hålla koll på de dagar du arbetar respektive är arbetslös. Får du ett deltidsjobb efter att ha jobbat heltid kan du få ersättning från a-kassan för tiden upp till heltid. Men bara i 75 dagar. När dagarna är slut får du bara ersättning för veckor då du är helt arbetslös. I många fall lönar det sig då att säga upp deltidsjobbet.
Är du behovsanställd kan du kanske i stället styra ditt schema så att du arbetar en vecka och är arbetslös veckan efter i stället för att jobba strödagar varje vecka. (Deltidsreglerna är på gång att tas bort, om socialförsäkringsutredningens förslag blir verklighet.)
4. Håll koll på kraven!
Sedan 2013 har kraven skärpts på den som är arbetssökande. Den som får a-kassa måste lämna in en aktivitetsrapport varje månad, annars dras ersättningen in. Även andra förseelser, som att inte komma på möten hos arbetsförmedlingen, noteras.
Första steget är en varning. Efter det dras rätten till a-kassa in i en till tio dagar. Det femte och sista steget är avstängning från a-kassan tills den arbetssökande har uppfyllt ett nytt arbetsvillkor. Kom också ihåg att anmäla alla ändringar i vad du gör till a-kassan. Har du börjat studera, tagit ut pension eller startat företag kan det förändra förutsättningarna för din ersättning.
5. Vänta med pensionen!
Tänk ett steg till innan du börjar ta ut pensionen i förväg om du fortfarande yrkesarbetar. I dag kan man ta ut delar av sin pension redan från 61 års ålder. Men gör du det innebär det att du får lägre ersättning från a-kassan den dag du blir arbetslös. Oavsett hur små summor du tar ut.
6. TSL hjälper dig vidare
Har du blivit uppsagd från ett företag med kollektivavtal? Då kan du få hjälp av trygghetsfonden TSL att komma vidare. TSL ägs av LO och Svenskt Näringsliv tillsammans och är en försäkring som ska hjälpa arbetare som blivit av med jobbet till ett nytt arbete.
Pengarna kommer från en avgift som beräknas på de anställdas löner och går till coachning av den som blivit uppsagd. Facket och företaget bestämmer tillsammans vilka coacher man ska anlita.
7. YKB för lastbils- och busschaufförer?
Som lastbilschaufför behöver du YKB-bevis för att få jobb efter hösten 2016. Kör du buss behöver du beviset redan i höst. Har du inte gått kursen för yrkeskompetensbevis kan det vara en poäng att göra det under arbetslösheten för att få bättre chanser till jobb.
Fråga din arbetsförmedlare om de kan hjälpa dig. Annars kanske du ska fundera på att betala kursen själv. Kolla med din avdelning, på flera ställen har Transport lokalt engagerat sig för att ordna billigare YKB-kurser för arbetslösa medlemmar.