Illustration: Helena Halvarsson
Close
Illustration: Helena Halvarsson
Close

Sju tips för föräldrar

Snabbkollen. Har du barn? Är du på väg att skaffa? Det finns en del att tänka på när det gäller både ekonomi och rättigheter på jobbet. Visste du till exempel att du tjänar in semester när du är föräldraledig? Eller att du kan låta grannen vara hemma med ditt sjuka barn och få ersättning för det?

1. Till dig som är gravid

Om du har ett fysiskt ansträngande arbete eller utsätts för andra risker i arbetsmiljön, som till exempel farliga ämnen eller risk för hot och våld, kan du behöva bli tillfälligt omplacerad. Du har då rätt att behålla dina anställningsförmåner. Finns det ingen möjlighet till omplacering kan du i stället vara ledig med graviditetspenning. Den kan du som tidigast påbörja när det är 60 dagar kvar till beräknad förlossning. Ersättningen är knappt 80 procent av din lön, men högst 709 kronor per dag.

 

2. Föräldralediga tjänar in semester

Under de första 120 dagarna av föräldraledigheten tjänar du in semester som vanligt (180 om du är ensam vårdnadshavare). Exempel: Är du ledig 120 dagar och har 25 semesterdagar per år så tjänar du in nio betalda semesterdagar. Har du normalt 30 semesterdagar blir det i stället tio betalda dagar.

 

3. Du kan inte nekas att vara föräldraledig

Din arbetsgivare har inte rätt att säga nej, men du måste förvarna minst två månader i förväg. Du måste då också tala om hur länge du planerar att vara ledig. Du har rätt att ta ut en sammanhängande ledighet eller dela upp den på högst tre perioder varje kalenderår. Det kan också vara okej att dela upp ledigheten på fler perioder, förutsatt att du kommer överens om detta med arbetsgivaren.

 

4. Rätt att gå ner i arbetstid

Fram tills barnet fyller åtta år har båda föräldrar rätt att tillfälligt gå ner i arbetstid med upp till en fjärdedel. Du kan till exempel jobba sex timmar om dagen i stället för åtta. Du har rätt att när som helst tills dess att barnet fyller åtta år återgå till din ursprungliga arbetstid igen.

 

5. Låt någon annan ta hand om ditt sjuka barn

När barnet blir sjukt får du ersättning från Försäkringskassan för vab (vård av sjukt barn). Men det behöver inte nödvändigtvis vara du som förälder som vabbar. En granne, släkting eller kompis kan lika gärna göra det. Den som tar hand om ditt sjuka barn får då ersättning från Försäkringskassan för förlorad arbetsinkomst.

 

6. Det finns extrapengar att hämta

När du är föräldraledig med ersättning från Försäkringskassan kan du få ytterligare tio procent i löneutfyllnad. En förutsättning är att det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Pengarna betalas ut av Afa försäkring utom för dig som är kommunalt anställd inom flyg och renhållning. Där kommer i stället pengarna direkt från arbetsgivaren.

 

7. Föräldralediga är skyddade av lagen

Föräldraledighetslagen förbjuder en arbetsgivare att missgynna någon av skäl som har med föräldraledigheten att göra. Den som är föräldraledig får till exempel inte avskedas, sägas upp eller omplaceras av orsaker som kan kopplas till ledigheten. Däremot får arbetsgivaren säga upp en föräldraledig av andra skäl. Det kan till exempel uppstå arbetsbrist på grund av nedskärningar medan du är ledig. I så fall börjar uppsägningstiden gälla först när du hade planerat att återgå i arbete.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.