Sju tips för föräldrar
Snabbkollen. Har du barn? Är du på väg att skaffa? Det finns en del att tänka på när det gäller både ekonomi och rättigheter på jobbet. Visste du till exempel att du tjänar in semester när du är föräldraledig? Eller att du kan låta grannen vara hemma med ditt sjuka barn och få ersättning för det?
1. Till dig som är gravid
Om du har ett fysiskt ansträngande arbete eller utsätts för andra risker i arbetsmiljön, som till exempel farliga ämnen eller risk för hot och våld, kan du behöva bli tillfälligt omplacerad. Du har då rätt att behålla dina anställningsförmåner. Finns det ingen möjlighet till omplacering kan du i stället vara ledig med graviditetspenning. Den kan du som tidigast påbörja när det är 60 dagar kvar till beräknad förlossning. Ersättningen är knappt 80 procent av din lön, men högst 709 kronor per dag.
2. Föräldralediga tjänar in semester
Under de första 120 dagarna av föräldraledigheten tjänar du in semester som vanligt (180 om du är ensam vårdnadshavare). Exempel: Är du ledig 120 dagar och har 25 semesterdagar per år så tjänar du in nio betalda semesterdagar. Har du normalt 30 semesterdagar blir det i stället tio betalda dagar.
3. Du kan inte nekas att vara föräldraledig
Din arbetsgivare har inte rätt att säga nej, men du måste förvarna minst två månader i förväg. Du måste då också tala om hur länge du planerar att vara ledig. Du har rätt att ta ut en sammanhängande ledighet eller dela upp den på högst tre perioder varje kalenderår. Det kan också vara okej att dela upp ledigheten på fler perioder, förutsatt att du kommer överens om detta med arbetsgivaren.
4. Rätt att gå ner i arbetstid
Fram tills barnet fyller åtta år har båda föräldrar rätt att tillfälligt gå ner i arbetstid med upp till en fjärdedel. Du kan till exempel jobba sex timmar om dagen i stället för åtta. Du har rätt att när som helst tills dess att barnet fyller åtta år återgå till din ursprungliga arbetstid igen.
5. Låt någon annan ta hand om ditt sjuka barn
När barnet blir sjukt får du ersättning från Försäkringskassan för vab (vård av sjukt barn). Men det behöver inte nödvändigtvis vara du som förälder som vabbar. En granne, släkting eller kompis kan lika gärna göra det. Den som tar hand om ditt sjuka barn får då ersättning från Försäkringskassan för förlorad arbetsinkomst.
6. Det finns extrapengar att hämta
När du är föräldraledig med ersättning från Försäkringskassan kan du få ytterligare tio procent i löneutfyllnad. En förutsättning är att det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Pengarna betalas ut av Afa försäkring utom för dig som är kommunalt anställd inom flyg och renhållning. Där kommer i stället pengarna direkt från arbetsgivaren.
7. Föräldralediga är skyddade av lagen
Föräldraledighetslagen förbjuder en arbetsgivare att missgynna någon av skäl som har med föräldraledigheten att göra. Den som är föräldraledig får till exempel inte avskedas, sägas upp eller omplaceras av orsaker som kan kopplas till ledigheten. Däremot får arbetsgivaren säga upp en föräldraledig av andra skäl. Det kan till exempel uppstå arbetsbrist på grund av nedskärningar medan du är ledig. I så fall börjar uppsägningstiden gälla först när du hade planerat att återgå i arbete.