Illustration: Helena Halvarsson
Close
Illustration: Helena Halvarsson
Close

Sju tips för föräldrar

Snabbkollen. Har du barn? Är du på väg att skaffa? Det finns en del att tänka på när det gäller både ekonomi och rättigheter på jobbet. Visste du till exempel att du tjänar in semester när du är föräldraledig? Eller att du kan låta grannen vara hemma med ditt sjuka barn och få ersättning för det?

1. Till dig som är gravid

Om du har ett fysiskt ansträngande arbete eller utsätts för andra risker i arbetsmiljön, som till exempel farliga ämnen eller risk för hot och våld, kan du behöva bli tillfälligt omplacerad. Du har då rätt att behålla dina anställningsförmåner. Finns det ingen möjlighet till omplacering kan du i stället vara ledig med graviditetspenning. Den kan du som tidigast påbörja när det är 60 dagar kvar till beräknad förlossning. Ersättningen är knappt 80 procent av din lön, men högst 709 kronor per dag.

 

2. Föräldralediga tjänar in semester

Under de första 120 dagarna av föräldraledigheten tjänar du in semester som vanligt (180 om du är ensam vårdnadshavare). Exempel: Är du ledig 120 dagar och har 25 semesterdagar per år så tjänar du in nio betalda semesterdagar. Har du normalt 30 semesterdagar blir det i stället tio betalda dagar.

 

3. Du kan inte nekas att vara föräldraledig

Din arbetsgivare har inte rätt att säga nej, men du måste förvarna minst två månader i förväg. Du måste då också tala om hur länge du planerar att vara ledig. Du har rätt att ta ut en sammanhängande ledighet eller dela upp den på högst tre perioder varje kalenderår. Det kan också vara okej att dela upp ledigheten på fler perioder, förutsatt att du kommer överens om detta med arbetsgivaren.

 

4. Rätt att gå ner i arbetstid

Fram tills barnet fyller åtta år har båda föräldrar rätt att tillfälligt gå ner i arbetstid med upp till en fjärdedel. Du kan till exempel jobba sex timmar om dagen i stället för åtta. Du har rätt att när som helst tills dess att barnet fyller åtta år återgå till din ursprungliga arbetstid igen.

 

5. Låt någon annan ta hand om ditt sjuka barn

När barnet blir sjukt får du ersättning från Försäkringskassan för vab (vård av sjukt barn). Men det behöver inte nödvändigtvis vara du som förälder som vabbar. En granne, släkting eller kompis kan lika gärna göra det. Den som tar hand om ditt sjuka barn får då ersättning från Försäkringskassan för förlorad arbetsinkomst.

 

6. Det finns extrapengar att hämta

När du är föräldraledig med ersättning från Försäkringskassan kan du få ytterligare tio procent i löneutfyllnad. En förutsättning är att det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Pengarna betalas ut av Afa försäkring utom för dig som är kommunalt anställd inom flyg och renhållning. Där kommer i stället pengarna direkt från arbetsgivaren.

 

7. Föräldralediga är skyddade av lagen

Föräldraledighetslagen förbjuder en arbetsgivare att missgynna någon av skäl som har med föräldraledigheten att göra. Den som är föräldraledig får till exempel inte avskedas, sägas upp eller omplaceras av orsaker som kan kopplas till ledigheten. Däremot får arbetsgivaren säga upp en föräldraledig av andra skäl. Det kan till exempel uppstå arbetsbrist på grund av nedskärningar medan du är ledig. I så fall börjar uppsägningstiden gälla först när du hade planerat att återgå i arbete.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Friskvård och skyddsombud

Ledare. Arbetsmiljöverkets statistik visar en otäck ökning både på antalet dödsfall relaterade till arbetsplatsolyckor och anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro.

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.