Sju tips för sjukskrivna
Snabbkoll. För många av oss kan sjukförsäkringens regler kännas krångliga och oöverskådliga. Här kommer tips och information om sånt som du kanske inte visste om, men som underlättar om du blir sjuk.
1. Hur mycket sjukpenning kan jag få?
Hel sjukpenning ska uppgå till 80 procent av din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Den fastställs av försäkringskassan, baserat på årsinkomst. Taket på SGI är 372 000 kronor, så du kan högst få 80 procent av 372 000 kronor.
2. Arbeta deltid
Om du varit helt sjukskriven och ska börja trappa upp i arbetstid, eller om du får en deltidssjukskrivning från början, är det viktigt att tänka på hur du fördelar din arbetstid. Utgångspunkten är att du vid halv sjukskrivning arbetar halva din normala arbetsdag. Det innebär att om du är halvt sjukskriven på en 40-timmarsvecka ska du arbeta fyra timmar om dagen, fem dagar i veckan.
Du kan inte själv välja att arbeta några dagar heltid för att sedan vara ledig andra dagar, såvida inte din läkare motiverar det i ditt läkarintyg. Det är viktigt att du kontaktar Försäkringskassan om du vill fördela sin arbetstid på annat sätt under sjukskrivningen.
3. Särskilt högriskskydd
Har du en sjukdom som gör att du behöver vara hemma mer än tio gånger per år? Eller kommer du vara sjuk i mer än 28 dagar i följd? Då kan du ansöka om särskilt högriskskydd för din sjukdom eller funktionsnedsättning, vilket gör att din arbetsgivare kan få ersättning för sjuklönekostnaderna och du slipper karensavdraget. Det här kan gälla allt från svår migrän och återkommande depression till endometrios (inflammation och smärta i buken).
4. Sjukskriven och semester
Om du har sjukpenning och ska resa utanför EU eller EES måste du få ett godkännande av Försäkringskassan innan du reser. Om inte riskerar du att inte få någon sjukpenning när du är utomlands.
5. Vad är arbetsresor?
Låt säga att du brutit benet och har ett arbete som inte belastar benet. Däremot har du svårt att ta dig till jobbet på det sätt du vanligtvis gör. Då kan du få ersättning för arbetsresor i stället för sjukpenning. Du kan få viss ersättning för taxiresor, bensin eller för köp av exempelvis busskort. Detta gäller i max 90 dagar.
6. Kollektivavtal kan ge mer
Om du jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal kan du ha rätt till ersättning via avtalsgruppsjukförsäkringen (AGS) när du blir sjuk. Detta är en ersättning utöver sjukpenning som du kan ansöka om ifall du är sjuk i mer än 14 dagar. Kolla med din lokala Transportavdelning.
7. Om du blir sjuk igen
Arbetsgivaren ska stå för totalt 14 dagar med sjuklön. Så om du exempelvis varit sjuk i tio dagar, provar att gå tillbaks till jobbet en dag för att sen sjukanmäla dig igen, har arbetsgivaren fyra dagar kvar att betala ut sjuklön. Detta gäller om du blir sjuk igen inom fem dagar, annars startar en ny sjuklöneperiod och ett nytt karensavdrag görs.