Sjukhus byter vaktbolag
Bevakning. Vaktbolaget Avarn uppfyller inte kraven. Efter att en väktare blev knivskuren utanför Norrtälje sjukhus säger kommunens vårdbolag upp avtalet med Avarn. Och tecknar nytt avtal med Securitas.
För att stärka säkerheten vid sjukhuset i Norrtälje har vårdbolaget Tiohundra sökt ett nytt vaktbolag, med starkare lokal förankring. En väktare måste snabbt kunna få förstärkning och där brister vaktbolaget Avarn Security, enligt vårdbolaget.
– Lokaliseringen utanför vår kommun har bidragit till att man inte fullt ut klarat av att möta våra krav. Man har inte kunnat följa kraven på tillgänglighet och förstärkning, säger Efva Lagerstedt, vice vd på Tiohundra.
Vårdbolag gick i går i ett pressmeddelande ut med besked om uppsägningen av avtalet. I dag, tisdag, blev det klart med vilket vaktbolag som ska ha anställda väktare på sjukhuset i Norrtälje.
– Vi har nu tecknat avtal med Securitas Sverige, som är ramavtalets andra leverantör, säger Efva Lagerstedt.
Region Stockholms ramavtal har krav som bland annat reglerar inställelsetider vid larm. Något krav på var vaktbolaget ska vara lokaliserad rent geografiskt finns däremot inte.
Allvarligt knivdåd
För två veckor sedan knivskars en väktare utanför sjukhuset, bara dagar efter att Arbetsmiljöverket hävt ett skyddsstopp för ensamarbete. Skyddsvästen räddade väktaren från allvarliga skador.
Men enligt vårdbolagets ledning har beslutet att säga upp avtalet ingen koppling till knivdådet den 21 januari. Diskussionerna med vaktbolaget har pågått under en längre tid.
I pressmeddelandet uttrycker också Karl Sandberg, HR-chef på Avarn, att man ”har full förståelse för att Tiohundra valt att säga upp avtalet”:
– Vi är väl medvetna om att vi i detta specifika fall inte fullt ut kunnat svara upp till kundens förväntningar och behov avseende logistik, bland annat beroende på de stora avstånden i de norra länsdelarna.
Oklart om dubbelbemanning
Till dess att det nya kontraktet börja gälla fortsätter sjukhuset att anlita väktare från Avarn.
Exakt hur bemanningen kommer att se ut den närmaste tiden är oklart. Det nuvarande vaktbolaget poängterar att Arbetsmiljöverket efter sin inspektion inte ställer några krav på dubbelbemanning.
Väktarna arbetade tidigare ensamma på tolvtimmarskift. Transport gjorde redan i december en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. I den hade skyddsombudet listat över 60 incidenter vid Norrtälje sjukhus under 2019.
Den väktare som i slutet av januari knivskars har drabbats flera gånger tidigare. Tidigare samma månad blev han påhoppad. Transports tillförordnade skyddsombud, Bror Hellman, stoppade då arbetet:
– Gärningsmannen låste fast hans armar så han inte kunde larma. Om en kollega varit med hade den både kunnat larma och hjälpa till i situationen. Med det som skäl la vi skyddsstopp för ensamarbete.
Men Arbetsmiljöverket hävde stoppet redan dagen efter.
Efter händelsen den 21 januari har väktarbemanningen på sjukhuset varit förstärkt.
– Händelsen var mycket allvarlig och vi är förstås angelägna om att den utreds grundligt. Vi och Avarn Security kommer att bistå polisen och Arbetsmiljöverket på alla sätt vi kan, säger Efva Lagerstedt i pressmeddelandet från Tiohundra.
I måndagens pressmeddelande från vårdbolaget betonas också att flera säkerhetshöjande åtgärder genomförts på Norrtälje sjukhus under 2019, efter en säkerhetsrond som gjordes tillsammans med polisen. Bland annat har skalskyddet höjts och akutmottagningens medarbetare har fått utbildning i att förebygga hotfulla situationer.
Tiohundra driver akutsjukhuset i Norrtälje, liksom vårdcentraler, bvc, psykiatri, äldreboenden och hemstjänst i kommunen. Vårdbolaget ägs av kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, ett samarbete mellan Region Stockholm och Norrtälje kommun.