Sjukhus byter vaktbolag

Bevakning. Vaktbolaget Avarn uppfyller inte kraven. Efter att en väktare blev knivskuren utanför Norrtälje sjukhus säger kommunens vårdbolag upp avtalet med Avarn. Och tecknar nytt avtal med Securitas.

För att stärka säkerheten vid sjukhuset i Norrtälje har vårdbolaget Tiohundra sökt ett nytt vaktbolag, med starkare lokal förankring. En väktare måste snabbt kunna få förstärkning och där brister vaktbolaget Avarn Security, enligt vårdbolaget.

–  Lokaliseringen utanför vår kommun har bidragit till att man inte fullt ut klarat av att möta våra krav. Man har inte kunnat följa kraven på tillgänglighet och förstärkning, säger Efva Lagerstedt, vice vd på Tiohundra.

Vårdbolag gick i går i ett pressmeddelande ut med besked om uppsägningen av avtalet. I dag, tisdag, blev det klart med vilket vaktbolag som ska ha anställda väktare på sjukhuset i Norrtälje.

– Vi har nu tecknat avtal med Securitas Sverige, som är ramavtalets andra leverantör, säger Efva Lagerstedt.

Region Stockholms ramavtal har krav som bland annat reglerar inställelsetider vid larm. Något krav på var vaktbolaget ska vara lokaliserad rent geografiskt finns däremot inte.

Allvarligt knivdåd

För två veckor sedan knivskars en väktare utanför sjukhuset, bara dagar efter att Arbetsmiljöverket hävt ett skyddsstopp för ensamarbete. Skyddsvästen räddade väktaren från allvarliga skador.

Men enligt vårdbolagets ledning har beslutet att säga upp avtalet ingen koppling till knivdådet den 21 januari. Diskussionerna med vaktbolaget har pågått under en längre tid.

I pressmeddelandet uttrycker också Karl Sandberg, HR-chef på Avarn, att man ”har full förståelse för att Tiohundra valt att säga upp avtalet”:

– Vi är väl medvetna om att vi i detta specifika fall inte fullt ut kunnat svara upp till kundens förväntningar och behov avseende logistik, bland annat beroende på de stora avstånden i de norra länsdelarna.

Oklart om dubbelbemanning

Till dess att det nya kontraktet börja gälla fortsätter sjukhuset att anlita väktare från Avarn.

Exakt hur bemanningen kommer att se ut den närmaste tiden är oklart. Det nuvarande vaktbolaget poängterar att Arbetsmiljöverket efter sin inspektion inte ställer några krav på dubbelbemanning.

Väktarna arbetade tidigare ensamma på tolvtimmarskift. Transport gjorde redan i december en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. I den hade skyddsombudet listat över 60 incidenter vid Norrtälje sjukhus under 2019.

Den väktare som i slutet av januari knivskars har drabbats flera gånger tidigare. Tidigare samma månad blev han påhoppad. Transports tillförordnade skyddsombud, Bror Hellman, stoppade då arbetet:

– Gärningsmannen låste fast hans armar så han inte kunde larma. Om en kollega varit med hade den både kunnat larma och hjälpa till i situationen. Med det som skäl la vi skyddsstopp för ensamarbete.

Men Arbetsmiljöverket hävde stoppet redan dagen efter.

Efter händelsen den 21 januari har väktarbemanningen på sjukhuset varit förstärkt.

– Händelsen var mycket allvarlig och vi är förstås angelägna om att den utreds grundligt. Vi och Avarn Security kommer att bistå polisen och Arbetsmiljöverket på alla sätt vi kan, säger Efva Lagerstedt i pressmeddelandet från Tiohundra.

I måndagens pressmeddelande från vårdbolaget betonas också att flera säkerhetshöjande åtgärder genomförts på Norrtälje sjukhus under 2019, efter en säkerhetsrond som gjordes tillsammans med polisen. Bland annat har skalskyddet höjts och akutmottagningens medarbetare har fått utbildning i att förebygga hotfulla situationer.

Tiohundra driver akutsjukhuset i Norrtälje, liksom vårdcentraler, bvc, psykiatri, äldreboenden och hemstjänst i kommunen. Vårdbolaget ägs av kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, ett samarbete mellan Region Stockholm och Norrtälje kommun.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.