Sjukhus byter vaktbolag

Bevakning. Vaktbolaget Avarn uppfyller inte kraven. Efter att en väktare blev knivskuren utanför Norrtälje sjukhus säger kommunens vårdbolag upp avtalet med Avarn. Och tecknar nytt avtal med Securitas.

För att stärka säkerheten vid sjukhuset i Norrtälje har vårdbolaget Tiohundra sökt ett nytt vaktbolag, med starkare lokal förankring. En väktare måste snabbt kunna få förstärkning och där brister vaktbolaget Avarn Security, enligt vårdbolaget.

–  Lokaliseringen utanför vår kommun har bidragit till att man inte fullt ut klarat av att möta våra krav. Man har inte kunnat följa kraven på tillgänglighet och förstärkning, säger Efva Lagerstedt, vice vd på Tiohundra.

Vårdbolag gick i går i ett pressmeddelande ut med besked om uppsägningen av avtalet. I dag, tisdag, blev det klart med vilket vaktbolag som ska ha anställda väktare på sjukhuset i Norrtälje.

– Vi har nu tecknat avtal med Securitas Sverige, som är ramavtalets andra leverantör, säger Efva Lagerstedt.

Region Stockholms ramavtal har krav som bland annat reglerar inställelsetider vid larm. Något krav på var vaktbolaget ska vara lokaliserad rent geografiskt finns däremot inte.

Allvarligt knivdåd

För två veckor sedan knivskars en väktare utanför sjukhuset, bara dagar efter att Arbetsmiljöverket hävt ett skyddsstopp för ensamarbete. Skyddsvästen räddade väktaren från allvarliga skador.

Men enligt vårdbolagets ledning har beslutet att säga upp avtalet ingen koppling till knivdådet den 21 januari. Diskussionerna med vaktbolaget har pågått under en längre tid.

I pressmeddelandet uttrycker också Karl Sandberg, HR-chef på Avarn, att man ”har full förståelse för att Tiohundra valt att säga upp avtalet”:

– Vi är väl medvetna om att vi i detta specifika fall inte fullt ut kunnat svara upp till kundens förväntningar och behov avseende logistik, bland annat beroende på de stora avstånden i de norra länsdelarna.

Oklart om dubbelbemanning

Till dess att det nya kontraktet börja gälla fortsätter sjukhuset att anlita väktare från Avarn.

Exakt hur bemanningen kommer att se ut den närmaste tiden är oklart. Det nuvarande vaktbolaget poängterar att Arbetsmiljöverket efter sin inspektion inte ställer några krav på dubbelbemanning.

Väktarna arbetade tidigare ensamma på tolvtimmarskift. Transport gjorde redan i december en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. I den hade skyddsombudet listat över 60 incidenter vid Norrtälje sjukhus under 2019.

Den väktare som i slutet av januari knivskars har drabbats flera gånger tidigare. Tidigare samma månad blev han påhoppad. Transports tillförordnade skyddsombud, Bror Hellman, stoppade då arbetet:

– Gärningsmannen låste fast hans armar så han inte kunde larma. Om en kollega varit med hade den både kunnat larma och hjälpa till i situationen. Med det som skäl la vi skyddsstopp för ensamarbete.

Men Arbetsmiljöverket hävde stoppet redan dagen efter.

Efter händelsen den 21 januari har väktarbemanningen på sjukhuset varit förstärkt.

– Händelsen var mycket allvarlig och vi är förstås angelägna om att den utreds grundligt. Vi och Avarn Security kommer att bistå polisen och Arbetsmiljöverket på alla sätt vi kan, säger Efva Lagerstedt i pressmeddelandet från Tiohundra.

I måndagens pressmeddelande från vårdbolaget betonas också att flera säkerhetshöjande åtgärder genomförts på Norrtälje sjukhus under 2019, efter en säkerhetsrond som gjordes tillsammans med polisen. Bland annat har skalskyddet höjts och akutmottagningens medarbetare har fått utbildning i att förebygga hotfulla situationer.

Tiohundra driver akutsjukhuset i Norrtälje, liksom vårdcentraler, bvc, psykiatri, äldreboenden och hemstjänst i kommunen. Vårdbolaget ägs av kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, ett samarbete mellan Region Stockholm och Norrtälje kommun.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Frida Bergström jobbar som miljöarbetare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Ett lyft att byta från vårdjobb till miljöarbete

Mötet. Frida Bergström är fjärde generationens miljöarbetare och fackligt skyddsombud. På vinterhalvåret kombinerar hon arbetsmiljöarbetet med att hoppa in där det behövs, på sommaren kör hon en specialbyggd kärltvättsbil.

Transportarbetarens logga

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.