Skånetrafiken svänger – specialfordon ska användas
Färdtjänst. Skånetrafiken har backat. Från och med klockan två i eftermiddag tar specialfordon, med utrustade och utbildade förare, hand om körningen av coronasmittade. Transports skyddsstopp skyndade på beslutet.
– Bra att de har lyssnat och förstår allvaret. Det måste gälla för alla yrken att inte ta lätt på risken att smittas av corona, säger Anders Palmqvist, regionalt skyddsombud på Transport i Malmö.
Catharina Molin är affärschef på Skånetrafiken, som upphandlar färdtjänst och sjukresor av en rad taxibolag. Hon fick bråttom på fredagsmorgonen när det kom besked om skyddsstopp för körningar av coronasmittade och misstänkt coronasmittade på två av taxiföretagen.
– Vi styrde omedelbart om de bokningarna till ett annat bolag, berättar hon.
Nämligen det taxibolag som från och med i dag ska sköta transporter av coronasmittade i Skåne. Även de som vården misstänker bär på smittan ska åka i specialfordonen. Från måndag har företaget fyra sådana fordon, enligt Catharina Molin strategiskt utplacerade i Skåne. Hon beskriver transporterna:
– Det är stora fordon där förare och passagerare är avskilda från varandra av en plastvägg. Bilarna rengörs mellan varje körning. Både passagerare och förare ska ha handskar och munskydd. Och chaufförerna är frivilliga. De är unga och friska och har fått relevant utbildning i dag. Vi hade planerat för detta … men fick i gång det lite snabbare nu.
Hur kommer det sig då att Skånetrafiken gick ut med information om att coronasjuka ska åka i vanliga färdtjänstbilar så sent som i går?
– Vi har följt de rekommendationer som vi har fått. Men efter hand förstått att det finns en oro som gör att vi vill vidta fler säkerhetsåtgärder än vi egentligen behöver.
Mejlen och (telefon)mötena avlöste varandra under fredagen. Vid 13-tiden fick taxibolagen i Skåne muntligt besked om att Skånetrafiken backar.
– Vi begärde en tydlig skriftlig beskrivning av de rutiner som nu ska gälla, kommenterar Jörgen Nilsson, vd på Vellinge taxi.
När den finns på plats räknar bolaget med att ta upp en diskussion med Transport om att häva det skyddsstopp som lades i morse. På Transports Malmöavdelning är Anders Palmqvist inte helt nöjd med beskeden från Skånetrafiken:
– Vad jag har förstått har inte ett behörigt skyddsombud varit med i riskbedömningen av de nya rutinerna. Det finns en arbetsmiljölagstiftning som ska följas.