Skarpare regler om utländska transporter föreslås

Åkeri. En rad förslag om lagändringar öppnar för bättre kontroll av utländska transporter i Sverige. Polisen och Arbetsmiljöverket ska få tydligare uppdrag när det handlar om cabotage, enligt ett nytt förslag från arbetsmarknadsdepartementet.

– Än så länge är det ett förslag från tjänstemän här på departementet, men nu rullar det politiska arbetet i gång, säger Natali Sial, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Utstationering och cabotage är två centrala begrepp i förslagen:

  • Utstationering är när en anställd jobbar i mer än fem dagar i ett annat land än arbetsgivarens. Detta ska anmälas till Arbetsmiljöverket, men så har inte skett när det handlar om utländska chaufförer som har kört cabotagetransporter.
  • Cabotagereglerna finns i EU:s lagar och tillåter ett utländskt åkeriföretag att köra inrikestransporter i Sverige under max sju dagar – det vill säga över gränsen för utstationering.

Nu tycker utredarna på departementet att det ska skrivas in i den svenska lagen att cabotagetransporter är en form av utstationering. Då råder ingen tvekan om att femdagarsregeln också ska gälla godstransporter. De utländska åkerierna blir tvungna att anmäla till svenska Arbetsmiljöverket när deras chaufförer jobbar i mer än fem dagar i Sverige.

Som en följd av detta förslår tjänstemännen att polisen, när den kollar yrkestrafik, också ska granska att en anmälan har skickats till Arbetsmiljöverket. Annars ska polisen upplysa myndigheten om att denna cabotagetransport rullar på de svenska vägarna.

Bland förslagen finns också skarpare krav på anmälningsskyldighet och dokumentation när det gäller utstationering i alla branscher. Arbetsmiljöverket ska kunna ta ut en sanktionsavgift när reglerna inte följs.

Den så kallade departementspromemorian lämnades till ministern i dag. Förslagen ska skickas ut på remiss, och sedan förväntas regeringen återkomma med sitt förslag som kan gå till omröstning i riksdagen.

– Det är för tidigt att ge några politiska kommentarer om förslagen, säger Natali Sial. Men förhoppningen är att nya lagar ska kunna träda i kraft sommaren 2018.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.