Skärpta krav i ny diskrimineringslag
Nu skärps kraven på arbetsgivarnas arbete mot diskriminering. Dessutom införs årliga lönekartläggningar igen. Allt enligt den uppdaterade diskrimineringslag som började gälla den 1 januari.
Kravet på årliga lönekartläggningar, för att belysa löneskillnader mellan män och kvinnor, togs bort av alliansregeringen 2008. Nu återinförs det. För Transport, som i de flesta avtal har tarifflöner i stället för individuell lönesättning, spelar inte kartläggningarna lika stor roll som i övriga arbetslivet.
Men Martin Miljeteig, Transports arbetsmiljöombudsman, är ändå glad över lagändringen.
– På de områden där man inte har tarifflöner har det visat sig att det finns stora löneskillnader mellan män och kvinnor. Så det är väl ypperligt att man ska göra kartläggningar på årsbasis.
En annan förändring i lagen handlar om förebyggande åtgärder mot diskriminering. Från och med årsskiftet ska arbetsgivare och utbildningsanordnare arbeta aktivt med att motverka diskriminering på grund av alla de diskrimineringsgrunder som tas upp i lagen.
Dessa är: kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. (Förut var det bara några diskrimineringsgrunder som omfattades.)
– De arbetsgivare som redan jobbar med de här frågorna kommer nog behöva justera policy och rutiner lite för att få med alla grunder. De som inte jobbar aktivt med det här borde redan ha satt sig ner tillsammans med våra företrädare för att diskutera hur man ska göra, säger Martin Miljeteig.
Själv känner han till åtminstone ett stort företag som kommer ha policys och rutiner på plats före årsskiftet.
– Nokas security har samverkat med Transport hela vägen. De hade redan ett bra arbete innan det här. Därför blir uppdateringen inte så krävande.