Skatteverket upplyser taxiförare om lönekrav

Skatteverket har under en tid specialgranskat taxibranschen i Göteborg och hittat flera grova fel och fusk. Flera enskilda förare har tvingats betala många tusen kronor i restskatt och nu vill Skatteverket upplysa förarna om krav och rättigheter.

Skatteverkets granskning riktar sig både mot beställningscentraler och åkare inom taxiverksamheten i Göteborgsområdet.

I de fall där Skatteverkets första koll visar att det förekommer fel gör de en större utredning av företaget genom att hämta in uppgifter både om intäkter, löner och redovisad skatt för att se om allt stämmer överens.

– Det är klart att det finns medvetna fel men det finns också fel som är oavsiktliga, på grund av okunskap eller missförstånd. Många chaufförer litar kanske på sin åkare och att kontrolluppgiften som åkaren ger stämmer, säger Agneta Bergfelt, utredare på Skatteverket.

Konsekvensen av kontrollerna har dock blivit att många förare har skönstaxerats och tvingats att betala in restskatt eftersom uppgifterna i deklarationen inte stämmer. Detta trots att det i många fall beror på att åkaren, som har anställt dem, inte har redovisat rätt från början.

– Man måste kunna visa vilken lön man har fått ut ifall det blir fråga om en felaktig kontrolluppgift, annars får man skatta för det själv, säger Agneta Bergfelt.

Hon har arbetat med taxiärenden i flera år och vill öka kunskaperna om vilka kontroller enskilda förare kan göra för att slippa skönstaxering i efterhand.

– De tips vi har är att förare trycker ut egna kopior av körrapporter och att de följer upp lönespecifikationerna och kollar att namn, personnummer och alla uppgifter framgår. Det är också bra att föra en egen dagbok över sina körningar och hålla koll på vilka som är kontant- respektive kortbetalade, säger Agneta Bergfelt.

Att det förekommer stora problem med svartjobb och bedrägerier inom taxibranschen är inte någon nyhet.

Mats Andersson, ombudsman på Transports Göteborgsavdelning, menar att det i många fall inte är arbetstagarnas fel, men att det ofta är de som kommer i kläm.

– Arbetstagarna blir lurade, först genom en falsk trygghet från arbetsförmedlingen, sedan genom arbetsgivaren. Därigenom kräver de ingen lönespecifikation, säger Mats Andersson.

Han är mest upprörd över att det inte finns någon kontroll från myndigheternas sida innan förarna råkar illa ut.

Mats Andersson berättar att många av taxiförarna är nysvenskar som dels inte kan språket och dels inte är vana med det svenska systemet.

– De vet inte varför de skriver på en deklaration och vad det egentligen innebär, säger han.

Han rekommenderar alla medlemmar som är osäkra på vad som gäller eller som har blivit lurade av sina arbetsgivare att vända sig till förbundet.

– Jag kan inte mer än att säga att de ska komma till oss om de har frågor. Har de inte fått lön så hjälper vi såklart till så långt det bara går, säger Mats Andersson.

Enligt Agneta Bergfelt har det dock blivit en förbättring i åkarnas redovisning sedan Skatteverkets riktade granskning.

Nästa steg är att aktivt gå ut och informera de som sköter bokföring i taxiföretag för att visa vilka krav Skatteverket ställer.

– Jag vill lyfta fram kurage hos förare att se till att man får en lönespecifikation med rätt uppgifter, där det framgår hur mycket skatt som har dragits. Det handlar ju om pensionspoäng och sjuklön också, säger Agneta Bergfelt.

Hon uppmanar alla som inte direkt vågar vända sig till sin arbetsgivare att ta kontakt med Skatteverket så att de kan upplysa om vilka konsekvenserna med felaktig redovisning kan bli.

– De allra flesta vill ju göra rätt för sig, säger hon.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Taxiförare får försenad lön

Taxi. Älvsby Taxi North Rides förare kommer inte att få sin lön den 25 november, det skriver Piteå-Tidningen.

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.