Kim Forsberg på Vianor i Jordbro byter däck.
Close
Årets mest hektiska tid har just börjat för alla däckarbetare. Men Kim Forsberg på Vianor i Jordbro trivs med tempot. "Det måste finnas mycket att göra annars blir det tråkigt", säger han.
Close

Skifta till rätt vinterdäck i tid

Har du bytt till vinterdäck? Om inte kan det vara hög tid. Vi har samlat de bästa tipsen från både däckarbetaren och forskaren.

I norr har snön redan börjat falla. I södra Sverige brukar det dröja ett tag till. Men den som tänker byta till vinterdäck först när snökaoset är ett faktum tänker fel.

– Man ska inte vara så rädd att köra med dubbdäck på barmark när det är 5-10 grader ute.  Det är gummit, inte dubbarna som slits ner först. Om man kör med däcken i några veckor innan det blir halt kommer dubbarna fram mer och däcken får bättre grepp.

– Detsamma gäller friktionsdäck. De har en ganska hal beläggning när de är nya för att skydda gummit medan däcken lagras, säger Anders Eriksson på Vianors däckverkstad i Jordbro utanför Stockholm.

Under oktober till december råder högtryck på däckverkstaden i Jordbro. På en dag kan verkstan, med sex anställda, byta däck på 80 fordon, både last- och personbilar. Det är fyra gånger mer än under lågsäsongen. Det säger sig självt att det inte heller är så lätt att få en tid den första dagen med snö eller halka.

Priset är förstås en viktig del när man väljer däck. En utveckling som Anders Eriksson sett kommit in även på lastbilssidan under senare år.

– Förut var det vanligare att åkaren ville ha de bästa däcken. I dag är det mer pengarna som styr.

Är de dyraste däcken alltid de bästa?

– Nej, men premiumdäck vinner i det långa loppet. Billiga däck kan vara bra i början. Men de slits fortare, eller torkar snabbt och blir hårda, eftersom de innehåller mer plast och mindre gummi.

Så vilka däck ska man välja, eller be sin arbetsgivare sätta på bilen? Det beror förstås på var och hur man kör. Men forskningen kan ändå ge några ledtrådar.

På Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) har man testat hur olika däck beter sig vintertid. Forskarna har jämfört tre sorters vinterdäck: dubbdäck samt odubbade däck för nordiskt respektive centraleuropeiskt klimat.

– Dubbdäck har bäst grepp vintertid. Samtidigt är de miljömässigt sämre och bullrar mer, säger Mattias Hjort på VTI.

– Om man vill köra odubbat ska man välja nordiska däck. Central­europeiska vinterdäck tillverkas i mycket större skala, men fokuserar på barmark. De kan få ganska bra grepp på snö och is när de är nya men tappar mycket snabbare.

Det kan vara bra att veta för den som väljer däck efter tidningarnas tester. De jämför oftast helt nya däck.

 

Fotnot: Från den 1 december till 31 mars måste alla bilar ha vinterdäck vid vinterväglag. Mellan 1 oktober och 15 april, eller om det är vinterväglag, får man köra med dubbdäck.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Vackert på fikarasten. Men halt på vägarna. Bilden tagen från sopbilens hytt, mellan Sten och Virshult, norr om Halmstad.

2024 började med iskyla och snösmocka

Arbetsmiljö. Snö, kyla, halka, blåst – olyckor, inställd trafik, avstängda vägar. I mitten av januari drog årets andra köldvåg in över landet, med en kraftig snösmocka från väst. Åter drabbades yrkestrafiken av stora problem, på flera håll klämd mellan vädrets makter och myndigheters bristande samordning.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Svår start på året för trafiken

Trafik. Extrem kyla, kraftiga snöfall och hård vind. Inställd tåg- och busstrafik, olyckor och nära tusen bilar fast på E22 i oväder. På flera håll i landet började 2024 med stora transportproblem på grund av väderförhållandena.

Transportarbetarens logga

Vinterdäcken är generellt okej på tunga fordon

Åkeri. Kraven på vinterdäck för tunga fordon över 3,5 ton behöver inte skärpas ytterligare. Dagens regelverk räcker gott och väl. Den slutsatsen drar forskningsinstitutet VTI och Transportstyrelsen i en utredning, gjord på uppdrag av regeringen.

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.

Sopbil fast i slukhål

Arbetsolycka. Plötsligt rasade vägen – föraren hann inte reagera och sopbilen körde ned och fastnade i slukhålet i ett bostadsområde i Jönköping. Ingen ska ha skadats fysiskt i olyckan.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.