Klubbordförande och skyddsombud Niclas Gustafsson i snöyran vid Icas lager.
Close
Klubbordförande och skyddsombud Niclas Gustafsson i snöyran vid Icas lager. Maxim von Josefsson (sekreterare), Samuel Schött (kassör), Melad Abboud (ledamot) och Daniel K (ledamot) i klubbstyrelsen fick förhinder och saknas på bilden.
Close
Månadens klubb

”Skippa inte raster, chaufförer!”

Ica EHL. Fyra dagar till julafton. Brinnande pandemi. Då startar chaufförerna, som kör ut matkassar för Ica e-handel i Jordbro, en Transportklubb. – Förarnas frågor behöver lyftas fram, säger klubbordförande Niclas Gustafsson.

Det är Niclas Gustafsson som, fram till nu, ensam vakat över chaufförernas arbetsmiljö genom uppdraget som skyddsombud på Ica EHL. En klubb för Handels medlemmar finns redan på plocklagret i Jordbro, utanför Stockholm.

”Gammelgubben i huset”, som 60-talisten Niclas kallar sig, började utbilda sig och jobba fackligt hösten 2015.

– Det var och är roligt att lära sig nya saker. Men, det har varit lite tungt att driva allt själv. Vi behövde en klubb med fler engagerade och fick hjälp av Transports Stockholmsavdelning.

Klubben delar lokal med Handels, men på grund av pandemin står vi utomhus i snöfallet. Den ena föraren efter den andra lämnar lagret med packade bilar i halkan. Ta det försiktigt, manar Niclas. Och tipsar om var sand och spadar finns.

– Hos oss är det omvänt. Vi har fått mycket mer att göra i coronan.

Ica EHL är ett nytt företag inom den växande e-handeln. Förut har de olika butikerna skött sina egna leveranser. Nu kan de anlita gemensamma lagerarbetare och förare för att packa kassarna och köra ut maten till kunderna.

– Vi har så mycket jobb att Ica hyr in chaufförer via bemanningsbolag och åkerier.

Ica EHL är en nykomling i e-handeln.
Ica EHL är en nykomling i e-handeln. Foto: Justina Öster

En lösning för att chaufförerna ska få ut sin lediga tid och inte tvingas till så mycket övertid. Men både klubben och ledningen strävar mot direktanställda förare, förklarar Niclas.

– Vi letar alltid efter bra chaufförer och fler är på väg in i företaget.

Samtidigt är jobbet ett genomgångsyrke och extraknäck för många unga med B-kort. Niclas tippar på en genomsnittsålder kring 25–27 år, med många kvinnor.

– Än så länge är vi elva medlemmar, men vi ska fortsätta värva. Det blir lättare att nå ut när vi bildat klubb och kan fråga medlemmarna vad vi ska jobba med.

Kontakten med ledningen har förbättrats och tunga lyft, ergonomi, pauser, raster och ledighet är viktiga frågor att ta tag i, räknar Niclas Gustafsson upp. Han vill renodla chaufförsyrket.

– Nu är vi både terminalarbetare och chaufförer, lastar och tömmer bilar. Det innebär mycket mer kroppsarbete. Vissa dagar kommer vi inte ut på vägen, men en ändring är på väg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

Klubbordförande Stellan Malmroos och Alexander Malmqvist, avdelningsordförande, utanför Frigoscandias terminal i Helsingborg. Foto: Lilly Hallberg

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

ArbetsLIV
Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.