Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.
Close
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.
Close
Månadens medlem

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

En råbarkad kvinna med pipa i mungipan träder fram i reporterns fantasi, men nej.

– Hon rökte inte, var baptist. Min morfar dog tidigt och mormor tog över åkeriet som han startat. Hon körde inte själv, men de två äldsta sönerna fick dispens att köra lastbil innan de fyllt 18.

Mormoderns kull av barnbarn växte och Ulf minns henne som lite sträng. Inte så konstigt, hon fick slita hårt och det måste ha format henne, resonerar han.

Att inte gå med i facket när Ulf började jobba på bensinstation fanns inte på kartan. En trygghet om något skulle hända, tycker han som nu har så många fackliga uppdrag att de inte ryms på ena handens fingrar.

Modellbygge är ett av fritidsintressena.
Modellbygge är ett av fritidsintressena. Foto. Justina Öster

Under en period var Ulf stationschef och med i Unionen.

– Men jag gick in i väggen och insåg att arbetet inte var värt det. Hemskt, minnet tog stryk, fast det var länge sen nu och jag är tillbaka som vanlig arbetare i Transport.

Ulf blev headhuntad och arbetar sedan tolv år på en mack i Rinkeby, av polisen klassat som utanförskapsområde. Han trivs.

– Faktiskt. Det har varit väldigt stökigt men är mycket lugnare nu. Förr skickades unga grabbar dit för att sno oljor. Kunder kunde bli våldsamma och slänga saker på personalen. Jag var inte rädd eftersom jag själv aldrig drabbades, men det var otäckt att se kollegor bli utsatta. Nu finns en sluss vid entrén och dubbla slussar vid utpassagen, som avskräcker från stölder.

– Vi har personlarm och en väktare när vi stänger och det funkar bra. Sen finns förstås individer som sticker ut, men folk känner igen mig och jag kan ta en liten dialog ibland.

Modellbygge är ett av fritidsintressena. Det blir många bilar och plan, men tillsammans med sonen bygger han också på en trämodell av Älgarås kyrka i Töreboda kommun.
Det blir många bilar och plan, men tillsammans med sonen bygger han också på en trämodell av Älgarås kyrka i Töreboda kommun. Foto: Justina Öster

Uppdragen som skyddsombud och försäkringsinformatör är roligast, tycker Ulf. Att göra riskbedömningar av olika arbetsmoment ihop med chefen, kunna påverka arbetsmiljön. Och ringa upp medlemmar och berätta om försäkringar de kan ha missat och pengar som kan finnas att hämta.

– Min chef är väldigt lyhörd men ibland har vi olika åsikter.

En dubbelladdare för elfordon är på väg till stationen och Ulf funderar över nya säkerhetsrutiner och utrymningsvägar, om det skulle börja brinna. På hans begäran ska utbildning och instruktioner ändras så att de anställda vet vad de ska göra om ett elfordon fattar eld eller brand uppstår på stationsplanen.

– Jag har bett regionala skyddsombudet på Stockholmsavdelningen om hjälp för att driva krav på gasmasker som skydd för personalen mot giftig brandrök, säger Ulf Sundqvist.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Det är i Näringslivets hus som Transport och arbetsgivarorganisationen Transportföretagens olika branschförbund förhandlar om lönerna för bland andra lastbilschaufförer, taxiförare och flygarbetare.

Vem tjänar på att industrin sätter lönerna?

Avtal 2025. Transports Tommy Wreeth tycker att märket missgynnar förbundets medlemmar och ökar klyftorna. Varken LO eller arbetsgivarna håller med.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

ArbetsLIV
Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.