Skyddsombud med metal i blodet

Månadens medlem. Lång, svart, piercad och tatuerad. Huvud­skyddsombudet Ingela Meijer på bevakningsföretaget G4S syns. När människor utanför hårdrockskretsen lär känna henne brukar de förvånat konstatera: ”Du var ju trevlig. Ändå”.

Själv tycker Ingela inte att det långa svarta­ håret, silverringen i läppen, liemannen kring halsen eller tatueringarna är så mycket att orda om. Det följer av musiken, som blir en livsstil. Och människorna Ingela umgås med. De flesta av dem, men inte alla, lyssnar på hårdrock och metal. Som hon. Går på samma ställen och träffas på konserter. I den hårdkokta metalgenren finns svärtan, dramatiken. Döskallarna, eldslågorna och korsen.

– De brukar tro att vi är satanister som äter barn och springer runt med getter på kyrkogårdar, utbrister Ingela och skrattar.

När hon och före detta sambon reste till Skottland stirrade alla som besatta. De där blickarna är jobbiga, i Sverige också. Men de bestämde sig för att skottarna glodde så mycket för att de var så fula själva. Och metalgänget såna snyggingar.

– Vi borde starta självförtroendekurser där!

Ingela ler och visar att hennes hår inte är helsvart. Hon färgade nyss utväxten lila. Håret klipper hon inte. Gillar inte frisörer, de skulle bara säga att det var slitet och ge sig på det.”Fluffet” eller konst­pälsen i nederkant på sina jeans syr Ingela dit själv. Hon är 1.81 lång och hittar inte köpebyxor som passar i övrigt och räcker över fotknölarna.

Teven står på och ödlan Sixten sover i sitt terrarium. Han är tråkig och bara sambons, anförtror Ingela. Äldsta hankatten Torsten har sprungit och gömt sig, men den vackert bruna ynglingen Rufus kretsar kring Ingela och hittar på bus. Han är hennes 30-årspresent.
Ingelas väg till metal gick via bandet AC/DC, som hon fortfarande håller fast vid.

– För de flesta börjar det nog med rockmusik. Efter ett tag blir det lite mesigt, kraven ökar och musiken blir tyngre. Det krävs mer bas och mer gitarrer. Iron Maiden och powermetal tål jag inte. Det är gammal gubbmetal, en subgenre… Fast nu får jag väl alla Maidenfans på mig. Visst har bandets sångare Bruce Dickinson sångröst, men jag gillar inte hans sätt att sjunga. Det är för ljusa toner och fel tempo med galopptrummor.

Ingela beskriver sin egen favoritstil som att  ”alla spelar varsin låt och alla har halsfluss”.
På Europas största heavy metal-festival­, Wacken Open Air, har Ingela varit fem gånger. Den arrangeras i den lilla byn Wacken, mellan Hamburg och Kiel, som då invaderas av uppskattningsvis 75 000 hårdrocksfans. De håller i gång dygnet om till toner av all slags metal – heavy, trash, power, death, black, folk, symphonic…Metalfolket parkerar sina husbilar och husvagnar och slår upp sina tält på en till synes ändlös åker. Rör sig mellan musikscenerna, pratar, dricker öl och handlar; T-shirts, smycken, möbler och tatuerar sig. Förra sommaren delade Ingela och sambon nattkvarter med en mullvad som skottade sig fram under liggunderlagen i tältet.

– Det är en häftig upplevelse att samlas på ett ställe tillsammans med massor av människor, som har mer eller mindre samma intresse. Folk kommer ifrån hela världen. Senast träffade vi en japan ombord på flygplanet och en italienare som vi höll ihop med på festivalen.

Ingela kavlar upp högra T-shirtarmen och visar sin senaste tatuering. Snart ska hon göra sin tredje ”sittning” för den. Tre timmar är maxtid per gång.

– Det är Fluffy mitt eget lilla monster. Han är snäll på insidan. Tatueringarna gör jag för att det är snyggt. Man känner sig nöjd efteråt. Det är som smycken eller utsmyckning. Börjar man är det väldigt lätt att fortsätta. Det går av bara farten.

Hur känslig man är varierar, men det brukar göra ondast på särskilda fläckar. Hudpartiet kring knäskålarna och över ryggradens kotor är väldigt obekvämt, anförtror Ingela. Dagen efter ömmar tatueringen och huden är röd. Det är inte så farligt, tycker hon. Man smörjer med hudkräm så att tatueringen håller sig fuktig. Jobbigast är läkningen. Det kliar förfärligt när sårskorporna ska bort.

Antagligen mer för att man inte får klia. På jobbet i går diskuterade vi hur tatueringarna kommer att se ut när man blir gammal och huden hänger. Mina monster kommer väl att se lite ledsnare ut bara.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Arbets-liv
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Digitalisering & AI
Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Arbetsplats: Bärgningsbil
Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.