Skyddsombud med metal i blodet

Månadens medlem. Lång, svart, piercad och tatuerad. Huvud­skyddsombudet Ingela Meijer på bevakningsföretaget G4S syns. När människor utanför hårdrockskretsen lär känna henne brukar de förvånat konstatera: ”Du var ju trevlig. Ändå”.

Själv tycker Ingela inte att det långa svarta­ håret, silverringen i läppen, liemannen kring halsen eller tatueringarna är så mycket att orda om. Det följer av musiken, som blir en livsstil. Och människorna Ingela umgås med. De flesta av dem, men inte alla, lyssnar på hårdrock och metal. Som hon. Går på samma ställen och träffas på konserter. I den hårdkokta metalgenren finns svärtan, dramatiken. Döskallarna, eldslågorna och korsen.

– De brukar tro att vi är satanister som äter barn och springer runt med getter på kyrkogårdar, utbrister Ingela och skrattar.

När hon och före detta sambon reste till Skottland stirrade alla som besatta. De där blickarna är jobbiga, i Sverige också. Men de bestämde sig för att skottarna glodde så mycket för att de var så fula själva. Och metalgänget såna snyggingar.

– Vi borde starta självförtroendekurser där!

Ingela ler och visar att hennes hår inte är helsvart. Hon färgade nyss utväxten lila. Håret klipper hon inte. Gillar inte frisörer, de skulle bara säga att det var slitet och ge sig på det.”Fluffet” eller konst­pälsen i nederkant på sina jeans syr Ingela dit själv. Hon är 1.81 lång och hittar inte köpebyxor som passar i övrigt och räcker över fotknölarna.

Teven står på och ödlan Sixten sover i sitt terrarium. Han är tråkig och bara sambons, anförtror Ingela. Äldsta hankatten Torsten har sprungit och gömt sig, men den vackert bruna ynglingen Rufus kretsar kring Ingela och hittar på bus. Han är hennes 30-årspresent.
Ingelas väg till metal gick via bandet AC/DC, som hon fortfarande håller fast vid.

– För de flesta börjar det nog med rockmusik. Efter ett tag blir det lite mesigt, kraven ökar och musiken blir tyngre. Det krävs mer bas och mer gitarrer. Iron Maiden och powermetal tål jag inte. Det är gammal gubbmetal, en subgenre… Fast nu får jag väl alla Maidenfans på mig. Visst har bandets sångare Bruce Dickinson sångröst, men jag gillar inte hans sätt att sjunga. Det är för ljusa toner och fel tempo med galopptrummor.

Ingela beskriver sin egen favoritstil som att  ”alla spelar varsin låt och alla har halsfluss”.
På Europas största heavy metal-festival­, Wacken Open Air, har Ingela varit fem gånger. Den arrangeras i den lilla byn Wacken, mellan Hamburg och Kiel, som då invaderas av uppskattningsvis 75 000 hårdrocksfans. De håller i gång dygnet om till toner av all slags metal – heavy, trash, power, death, black, folk, symphonic…Metalfolket parkerar sina husbilar och husvagnar och slår upp sina tält på en till synes ändlös åker. Rör sig mellan musikscenerna, pratar, dricker öl och handlar; T-shirts, smycken, möbler och tatuerar sig. Förra sommaren delade Ingela och sambon nattkvarter med en mullvad som skottade sig fram under liggunderlagen i tältet.

– Det är en häftig upplevelse att samlas på ett ställe tillsammans med massor av människor, som har mer eller mindre samma intresse. Folk kommer ifrån hela världen. Senast träffade vi en japan ombord på flygplanet och en italienare som vi höll ihop med på festivalen.

Ingela kavlar upp högra T-shirtarmen och visar sin senaste tatuering. Snart ska hon göra sin tredje ”sittning” för den. Tre timmar är maxtid per gång.

– Det är Fluffy mitt eget lilla monster. Han är snäll på insidan. Tatueringarna gör jag för att det är snyggt. Man känner sig nöjd efteråt. Det är som smycken eller utsmyckning. Börjar man är det väldigt lätt att fortsätta. Det går av bara farten.

Hur känslig man är varierar, men det brukar göra ondast på särskilda fläckar. Hudpartiet kring knäskålarna och över ryggradens kotor är väldigt obekvämt, anförtror Ingela. Dagen efter ömmar tatueringen och huden är röd. Det är inte så farligt, tycker hon. Man smörjer med hudkräm så att tatueringen håller sig fuktig. Jobbigast är läkningen. Det kliar förfärligt när sårskorporna ska bort.

Antagligen mer för att man inte får klia. På jobbet i går diskuterade vi hur tatueringarna kommer att se ut när man blir gammal och huden hänger. Mina monster kommer väl att se lite ledsnare ut bara.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Kultur
Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Frida Bergström jobbar som miljöarbetare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Ett lyft att byta från vårdjobb till miljöarbete

Mötet. Frida Bergström är fjärde generationens miljöarbetare och fackligt skyddsombud. På vinterhalvåret kombinerar hon arbetsmiljöarbetet med att hoppa in där det behövs, på sommaren kör hon en specialbyggd kärltvättsbil.

Hallå där!

Helena Wahlberg

…ADR-chaufför från Hallsberg som kör farligt gods i hela landet. Du brinner för att få till fler och bättre rastplatser för lastbilar. Varför är det så viktigt?

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.