Skyddsombuden räddar liv
Arbetsmiljö. Den här veckan infaller Europeiska arbetsmiljöveckan. Den 27 oktober uppmärksammas särskilt de som har uppdraget att bevaka arbetsmiljön, uppmärksamma brister på jobbet, minska riskerna och rädda liv – de fackliga skyddsombuden.
Svenska Transportarbetareförbundet har tusentals skyddsombud, både lokala och regionala. Deras uppdrag har stor betydelse för att skapa goda arbetsplatser. Både genom att bevaka arbetsmiljön, såväl när det gäller trivsel som fysiska risker, som att se till att arbetsgivaren uppfyller kraven som ställs i arbetsmiljölagen.
Hittills i år har 27 personer mist livet på jobbet, visar statistik från Arbetsmiljöverket.
Transportarbetaren har många gånger tidigare skrivit om den dystra statistiken – och skyddsombudens arbete för att minska riskerna.
I skyddsombudens roll ligger också sådant som att uppmärksamma miljön på jobbet – stress, inflytande över arbetsmiljön, bemanning och arbetsbelastning. Under pandemin har skyddsombuden många gånger varit de som främst tagit strid för rätten till skyddsåtgärder och utrustning för arbetare.
Många frågor
På Transports Facebook ställer ett skyddsombud från IF Metall frågan vilka som är de stora arbetsmiljöfrågorna för förbundet, och Svenska Transportarbetareförbundet svarar att det är många, och beroende på avtalsområde: ”Just nu jobbar vi mycket med att stärka skyddsombuden lokalt samt belastningsergonomi, integritetsfrågor, hot och våld.”
För många arbetsgivare kan fackets lokala skyddsombud samtidigt fungera som en stor hjälp, då de har kunskap och kan hjälpa till att göra arbetsplatsen säker. Men alla arbetsplatser har inte egna skyddsombud. Särskilt vanligt är det på mindre arbetsplatser. Då har i stället fackets regionala skyddsombud ansvar och möjlighet att exempelvis utföra skyddsronder på arbetsplatsen. Men det gäller bara arbetsplatser med medlemmar organiserade i ett visst fackförbund. Saknas avtal kommer de regionala skyddsombuden inte in.
Frågan om skyddsombudens inflytande är politisk. Företrädare för flera partier har ifrågasatt att facket utser skyddsombud, och Sverigedemokraterna vill till och med avskaffa de regionala skyddsombuden.
Firas årligen
2012 hade det gått hundra år sedan arbetstagarna fick lagstadgad rätt att utse skyddsombud. Under jubileumsåret inrättade LO tillsammans med TCO och Saco en Skyddsombudens dag, som kommer att firas varje år under Europeiska arbetsmiljöveckan i oktober.
EU-länderna genomför en gemensam kampanj under den europeiska arbetsmiljöveckan. Temat för kampanjen är hälsosamt arbetsliv och budskapet åren 2020–2022 är ”Friska arbetsplatser belastar rätt”.
Sverige bedriver kampanjen genom tillsyn, kommunikation och seminarier i samarbete med arbetsmarknadens parter. Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, är samordnande myndighet i Sverige.